Rapport från ett besök på
Robot- och Stril-museum i Arboga

En rapport i text och bild av Björn Sölving

2004-05-26


Björn Sölving

Rundresa Arboga-Linköping-Nyköping-Trosa-Nynäs

I början av maj gjorde Kjell Pettersson och jag en rundresa. Vi började i Arboga sen till Linköping för att lämna grejor till IT-ceum och titta på flygmuseet i Malmslätt. Sista dagen deltog vi i Datasaabs Vänners kulturutflykt till Nyköping-Trosa-Nynäs.

Här en liten rapport från Robot- och Stril 60-museet i Arboga.

Museets riktiga namn är "Arboga Missile Museum, Robothistoriska föreningen i Arboga". Museet ligger i en gammal industrilokal och där har man samlat ett stort antal gamla och nya robotar. I en speciell avdelning visas manöverbord mm från Stril-60-systemet. Museet skall också spegla  Arbogas industrihistoria. Museet öppnade officiellt 22 april för två år sen. Det är 9 pensionerade entusister som driver museet.
    

 
  Vi togs emot av Antero Timofejeff (fd radarjaktledare i STRIL 60-systemet under tiden 1973-2001. Det var på "VESSLAN" i Kolmården som var den sista RRGC/F anläggningen som gick i graven 2001.
 
Ett besök på ett museum blir ju allra bäst med en entusiastisk och medryckande guide. Antero var en jättebra guide! Tack Antero!

V1-robot


Museets stolthet är en V1-robot från andra världskriget, (robotarna provsköts från nordtyska kusten och några hamnade i Sverige.) Just detta exemplar är det enda i Sverige och fanns förut på Tekniska Museet i Stockholm. (Just detta exemplar kommer från Holland).


 
På skylten kan man läsa: Tyska V1, "Den flygande bomben". Drevs av en pulsjetmotor. Sid/girreferens: kompass. Barometrisk höjdhållare. Avståndsmätning: propellerdrivet räkneverk. Hast: 650 km/tim. Räckv: 300 km. Tillhör Tekniska museet i Stockholm. 


V1 blev urtypen för robotar och många senare konstruerades med denna som förebild.

Utställningen innehöll de flesta robotar som använts i Sverige och även en hel del som var prototyper och aldrig blev serietillverkade.

Vi fick lära oss att vissa robotar inte innehöll sprängmedel utan istället kastade ut långa kedjor som snurrade i luften och "sågade sönder" fientliga flygplan.

Antero berättade detaljerat hur de olika robotarna fungerade, hur och var de olika interna funktionerna fanns. Det fanns exempel på både tidig och nutida teknik. Många robotar togs fram här i Arboga.

Det fanns robotar som kunde användas från flyg, båt och mark.


 
Skylten säger: Sjömålsrobot 15. Beväpning på fpl JAS 39 Gripen. Finns även i kustartilleri- och marinversion. Radarmålsökare. Turbojetmotor. Tillverkare: SAAB.


Kjell passade på att provsitta den trånga cockpiten i en AJSH 37 Viggen. Här fanns det många spakar och instrument!
 

STRIL 60

I en liten del av museet fanns 2 manöverbord från RGC. Dessutom fotografier på radarstationer och centraler. Det var ett kärt återseende!
Här var det skyltar med Standard Radio! Utrustningen var från RGC Minken.
Observera dekalen på en mink uppe till höger på bordet.

Flygstridsledarbord (FSL).


På skylten läser man: Flygstridsledarbord (FSL). Tillhörande Radargruppcentral/Fast (RRGC/F) i STRIL 60-systemet. Från detta bord talstridsleds/radarföljs alla typer av flygplan med radio (fpl32, flp35, SK60, AJ/SH 37, JAS 39, TP64, FSR 890, SK 50/61, helikoptrar, civ flygplan. Styrdatastridsledning till fpl J35 och JA37.

De elektroniska symbolerna på bildskärmen manövrerades med rullbollen (svarta ytan till höger på horisontella delen av bordet). Med tangentbordet definierades data om resp flygföretag.
 


Tangentbordet på flygstridsledarbordet

Robotledarbord (RBLED)

Det andra manöverbordet var ett Robotledarbord (RBLED). Från detta bord leder luftvärnsledaren (LVLED) robotsystemen RB67 (HAWK) och RB68 (Bloodhound).

 

 

  Robot 67/77 Hawk: Luftvärnsrobotsystem speciellt avsett för bekämpning av snabba lågtflygande mål. Kan även användas  mot mål med andra höjd- och hastighetsprestanda. Data: Längd= 5m, diam= 35cm, vikt= 575kg, räckvidd: 40 > 60km.

Robot 68 Bloodhound: Luftvärnsrobotsystem avsett att användas mot snabba mål på stora avstånd och höga höjder. Data: Längd: 7.7m, diam: 55cm, spännvidd 2.8m, startvikt 2300kg, räckvidd > 50km, höjd > 20km.

Museet har nu planer på att visa någon form av radarbild på PPI, men söker efter en lämplig metod.

Museet trångbott

Antero visade oss runt i övriga delen av museet och berättade bl.a att man försöker få mer yta för att visa ännu fler föremål.

Museet saknade planscher


Antero saknade större planscher på STRIL/RGC. Tänk vilken tur! Jag hade några i bilen (planscherna som skulle till IT-ceum). En fick nu stanna på robotmuseet.
 

 


Denna plansch donerades av Veteranklubben Alfa till Robotmuseet.
På baksidan står "RGC DBU 205".

 
Slutkläm

Robotmuseet i Arboga är absolut värt ett besök för den som är intresserad av STRIL och robotar! Får ni dessutom Antero som guide så är lyckan fullständig!

/Björn Sölving
2004-05-27
 

Några länkar:
- Robotmuseet i Arboga
- Nerikes Allehanda skriver om Robotmuseet