Teknikresan 2006     21-23 september

Vi besökte Robotmuseet i Arboga, Rundradiomuseet i Motala, Radiomuseet i Jönköping, Aeroseum i Säve (Göteborg), Maritiman i Göteborgs hamn och KA4-museum på Käringberget i Göteborg.

2006-09-29


Björn Sölving


Del 2 av 5: Här fortsätter rapporten från Teknikresan med besök på Motala Rundradiomuseum och Jönköpings Radiomuseum. 

Vill du läsa rapporten från början (Robotmuseet i Arboga), klicka här.
 

Motala rundradiomuseum

Vem har inte någon gång hört en gammal inspelning med Sven Jerring? Programmen annonserades: Stockholm - Motala. Nu skulle vi dit, dvs. varifrån programmen sändes i början. Museet heter egentligen Sveriges Rundradiomuseum.



En stor imponerande byggnad, nästan i rysk stram stil. Ingvar Andersson (som kom från Halland) berättade att radiostationen i Grimeton såg nästan likadan ut. Bredvid motalabyggnaden fanns två
120 meter
höga radiomaster där långvågsantennen suttit.

Först kom vi in i ett rum som inte handlade om radio utan om datorer! Motalas stolthet Luxor, tillverkade ju Sveriges första volym-persondator ABC80. Här hade man samlat många av ABC80 och dess senare modeller. Många tillvalsenheter fanns att se. Första ABC80 hade bandminne, dvs. data lagrades på kassettband. Det tog sin tid att ladda program!


Guiden heter Lars Larsson och kunde mycket om Motalas historia och Luxor. Men mest kunde han om långvågssändarna.

Men ännu fick vi inte se långvågssändarna. Nästa rum innehöll en skaplig samling av gamla Luxor radio- och TV-apparater.



Guiden berättade att Luxors grundare
fabrikören Axel Holstensson  började i liten skala år 1923. Verksamheten expanderade och man fick flera gånger flytta till större lokaler. Luxor presenterade många nyheter trådbandspelaren, datorer, TV, färg-TV. 1979 efter en lång tids problem med den hårda asiatiska konkurrensen på tv-sidan tog Staten över ägandet för en krona och räddar jobben för de anställda en tid.

Nu fick vi se långvågssändaren, eller rättare sagt sändarna. Det fans flera olika sändare från olika stationer i Sverige. Guiden gick igenom programdistributionen från Stockholm som skedde via multiplexade telefonledningar för att få bättre ljudkvalitet.

Sändningarna startade 1927 på långvåg 227 kHz och med 30 kW uteffekt. Den var då en av de starkaste i Europa.

Här var det dimensioner på radiorör och spolar. En hel del var vattenkylt och värmen leddes (då) till stora vattendammar utomhus.


Måste man byta rör så användes en vagn. Radiorören var tunga!
 
Även här hittade jag en produkt från (nästan) "våra" företag. Här Standard Telephone and Cables Ltd.

Så var besöket slut och efter en stadig lunch gick bilarna till Jönköping.

Radiomuseet i Jönköping

Detta museum ligger nära tändsticksmuseet. Det heter egentligen
Erik E. Karlsons Radio & teknikmuseum. Här var det radioapparater! Jag tror att detta är det största museet i Sverige när det gäller antal olika radioapparater. Man samlar det mesta från tidiga kristallmottagare till TV-apparater och tidiga mobiltelefoner. Alla hittade nog "sin" radio som fanns där de växte upp.



Även här fanns det en liten liten detalj från "våra" företag. I en monter fanns ett radiorör i originalkartong tillverkat på Johannesfredsvägen!

Vi fick även höra en inspelning på fonograf (vaxrullmaskinen var en Edison från 1913). Originalrullen gav fortfarande ett klart ljud (brusigt men bra).

Luxors trådspelare (magnefonen) fanns också. Vi fick höra en inspelning och guiden visade vad som kan hända om det blir trassel av alltihop. Nästan omöjligt att lösa upp!


Nu var det kväll. Middag och övernattning skedde i Ulricehamn.

På morgonen därefter åkte vi till Göteborg för att titta på Aeroseum vid Säve på Hisingen. För att se det måste du klicka här.


2006-09-28
/Björn Sölving

Länk till Motala Rundradiomuseum
Länk till Jönköpings Radiomuseum