Veteranklubben besöker Käppala reningsverk på Lidingö

Intressant besök med lunchöverraskning!

2009-04-21


Den första aktiviteten för 2009

Vi var 14 som var intresserade av en rundvandring på Käppala Reningsverk. Kallelsen erbjöd också gemensam lunch för dom som ville.

Lunchöverraskning

Ceremonimästaren (Jan Nilsson, själv boende på Lidingö) hade hittat ett litet oansenligt ställe. Det var "stationshuset" på Lidingötågets hållplats Käppala. Vi 10 hungriga fyllde nästan hela restaurangen. Rikt utbud av rätter mest thai- och kinarätter. De flesta av oss åt med pinnar och drack öl direkt ur flaskan! Väldigt god mat och rikligt. Ett ställe värt att återvända till!
 
 


Restaurant Käppala Sushi och Thai. Här Sven-Åke Jidenius som på fotografens begäran visar hur han äter med pinnar.
 

Reningsverket

En guide tog hand om oss och berättade med karta och bilder hur reningsverket fungerade. Ett antal kommuner i norra Stockholm hade gått samman och bildat Käppalaförbundet. I en stor tunnel transporteras allt avfallsvatten, ända från Sigtuna kommun.
 
 

Guiden berättade om de olika stegen i reningen av inkommande avfallsvatten. Allt skedde under jord och slutprodukten (synbarligen rent vatten) släpptes sen ut på djupt vatten i Saltsjön där strömmen från Mälaren är som starkast.


Vi hade många frågor till guiden, som hade svar på nästan alla våra undringar.

Fr. v. främre raden: Gun Lennerstrand, Karl-Erik Elfgren, Roland Jonsson, Jan Persson. Raden bakom: Jörgen Möllenhoff, Lars Söderström, gäst-utan-namn, Rolf Karsvall, gäst-utan-namn, Sven-Åke Jidenius. Raden bakom: Jan Nilsson (som var aktivitetsansvarig). Raden längst bak: Erik Åhman med hustru.

Under jord

Efter lite kaffe så var det då dags att titta på den väldiga reningsanläggningen.


En lång lång gång ner i berget.

Vattnet pumpas ca 20 m från inkommande tunnel upp till silhallen, genomgår sedan sandavskiljning, försedimentering, biologisk rening, eftersedimentering och slutligen filtrering.


Här första stationen för avfallsvattnet (silhallen). Alla partiklar större än 3 mm sorteras bort med ett galler. Lukten var ju lite besvärande, men bara lite!


I ett antal parallella jättestora bassänger passerade avloppsvattnet och renades både biologiskt och mekaniskt. Lukten nu helt borta!

Så småningom (efter flera reningssteg) var vi framme på slutstationen, här var det synbarligen klart vatten som rann.


Roland Jonsson beundrar det klara (renade) vattnet klart att släppas ut i Saltsjön.

Så var det intressanta besöket över och det var dags att gå upp i dagsljuset.

 
 


Det var ju ett intressant och trevligt besök tyckte alla och speciellt
 Gun Lennerstrand och Jan Persson

 

Tack till vår nye Ceremonimästare Jan Nilsson som anordnat besöket!

/Björn Sölving
2009-04-23

Webbansvarigs kommentar:
- Mer om Käppalaverket kan man se här