Veteranklubben Alfa: Bo Alleryd: Astronomi


Webansvarige fick ett mail från Bosse Alleryd:

Hej Björn!

Jangunnar frågade mig med anledning av Svens astronomiföredrag  om jag kunde skriva något om mitt planetarieprogram
.

boa.jpg (17530 bytes)
wpe53.jpg (1525 bytes)

Jag skickade följande till Per-Åke för Nytt. Calle undrar om det kan vara något för Alfas webbplats. Du kan ju se själv.

Bosse

 


Historien om ett program


wpe54.jpg (38281 bytes)

Det började för över 10 år sedan. Hur det gick till vet jag inte riktigt men jag behövde något projekt för att
träna programmering på. Jag försökta att lära mig Turbo Pascal. Jag fick tag i en bok som hette Med miniräknare i rymden skriven av Peter Duffet-Smith. Den ger de nödvändiga algoritmerna för att göra ett astronomiprogram.

Som det skulle visa sig senare är noggrannheten i algoritmerna inte särskilt stor. Men i alla fall, det var MS-DOS-tid och det blev alltså ett DOS-program. Det blev ett program med många funktioner och ganska användbart, men innehöll alldeles för få stjärnor. I början bara 1700. Jag hade manuellt skrivit in alla data från
stjärnkataloger.

År 1982 kom andra upplagan av Astronomic Formulæ for Calculators av Jean Meeus. Han är den store gurun på det här  området. Det finns knappast ett astronomiprogram som inte använder hans algoritmer. Jag skrev om mitt program från början. Noggrannheten ökade avsevärt. Som alltid är det ett stort arbete att ta fram en användarbeskrivning men jag gjorde ett försök och fick fram en sådan.

År 1990 var programmet med på Elektronikmässan i Älvsjö som demonstrationsprogram för en datorsäljare. Han  försökte utan framgång att sälja programmet. Resultatet av utställningen blev i alla fall en notis i tidningen
Modern elektronik.

DOS-program är inte så användarvänliga så nästa fas var att göra om programmet till ett Windowsprogram. Det visade  sig vara lättare sagt än gjort. Jag använde mig av Borlands Object Windows som inte var speciellt lättanvänt. Jag lyckades trots allt att göra ett fungerande program. Problemet med programmet var fortfarande att det fanns  för lite data. Det var ju före Internet.

Det stora lyftet i Windowsprogrammeringen kom med Borlands Delphi. Från den stunden gick det att utan alltför stort arbete göra väl fungerande Windowsprogram. 

Nästa steg i utvecklingen kom när Jean Meeus kom ut med en ny bok år 1991, Astronomical Algorithms. Noggrannheten i algoritmerna är ytterligare förbättrade. Nu har datorerna gjort sitt intåg. I boken finns programexempel   skrivna i Basic, men det finns också en diskett med alla program skrivna i Borland Turbo Pascal 4.0. Jag skrev om programmet med de nya algoritmerna. Som alltid är en stor del av arbetet med ett program uttestningen av det. Som hjälp kan man då använda referensverk som t.ex. The Astronomical Almanac. Jean Meeus har också givit ut bl.a. Astronomical Tables of the Sun, Moon, and Planets.

Nu har vi kommit fram till tiden för Internet. Nu finns det plötsligt möjlighet att ladda ner mängder av
astronomiska data från olika ställen. Mitt program som tidigare hade ungefär 6000 stjärnor har nu över 400000.
Det har också utökats med banor för rymdsonder, asteroider och kometer. De spektakulära kometerna  C/1996 B2 Hyakutake, synlig i början av 1996, och C/1995 O1 Hale-Bopp, synlig i början av år 1997, gick att  följa med hjälp av bandata nedladdat från Internet.

Programmet har nog funnit sin slutliga form nu efter mer än tio års utveckling. Det finns fortfarande funktioner
som jag vill föra in, så nya versioner kommer det att bli. Intresserade kan ladda hem programmet,
WinRymd version 4.2, gratis från min hemsida på adressen : https://www.abc.se/~m115/ eller från länk på Veteranklubben Alfas hemsida.

Bo Alleryd