Dag på många ställen i Jakobsbergs centrum

Gun Lennerstrand intervjuar
Dag Andersson (2000-02-11)

Längst ner kommentarer från Dag daterade 2008-01-05

Jakobsbergs Centrum

Ni som bor i Järfälla har väl någon gång besökt Jakobsbergs Inne-Centrum. Kanske har Ni då sett ett antal TV-apparater strategiskt placerade utanför Systembolaget och vid det stora innetorget intill scenen där många stannar upp för att prata eller ta en kopp kaffe.

Dag Andersson "pappa" till informationssystemet

Vad jag inte visste var att vår Veteran Dag Andersson är "pappa" till informationssystemet som ledningen för Gallerian använder sig av. Dag är ju också en av "papporna" till Alfaskop. Det visste jag däremot! 

Jag ringde upp Dag i syfte att ställa några frågor om hans system, vilket resulterade i att Dag föreslog att vi skulle träffas i Gallerian. (Naturligtvis efter noga genomgång av Dags almanacka, alla vet vi ju hur pensionärerna har det med sin tid.) Till slut hittade vi en tid som passade.

DAVINF

Dags företag heter DAVINF (Data-video-info) och han har inte bara levererat systemet till Jakobsbergs Centrum utan även till ett antal hotell runt om i landet, t.e.x. Östersunds Stadshotell, Gustaf Frödings Hotell, Flyghotellet och Mornington i Bromma och Hässelby Slott.

Ledningscentralen i Jakobsbergs centrum

Det allra heligaste d.v.s. ledningscentralen, som ligger mitt i Gallerian 1 tr upp, fick jag också besöka. Ett rum fullt med utrustning som surrade och brusade och blinkade och där det bestäms vad som skall visas på skärmarna, oftast reklam från centrumledningen men också avbrott för större idrottsaktiviteter som kan ha ett större infovärde för allmänheten.

Således är systemet uppbyggt så att förutom text och bild även info från videoband och TV-sändningar kan visas. Dag har förstås levererat all nödvändig utrustning.

Hem till Dag

Efter besöket i Gallerian bar det av hem till Dag i Jakobsberg där hustru Anna-Greta väntade med kaffe och hembakat! Självklart fick jag se Dags arbetsrum och jag förstår nu varför Dag inte läser sin e-post särskilt ofta, det fullkomligt lyser om honom när han talar om sin teknik och det är inte så svårt att förstå vilket som fångar hans största intresse.

Svensk SJ-mästare

Dag har i sin ungdom sprungit orientering, han var svensk SJ-mästare för juniorer vilket en prishylla vittnade om. Hustru Anna-Greta har också stora talanger bl.a. i vävning och färgsättning, vilket resulterat i fantastiskt vackra tavlor som pryder deras trevliga och vackra hem.

Det blev en mycket trevlig och innehållsrik eftermiddag och naturligtvis också en del "kommer Du ihåg"? .Tyvärr kan jag inte göra Dag rättvisa när det gäller tekniken han utvecklar men jag kan glädjas åt användningsområdet och jag kommer alltid att tänka på Dag när jag passerar TV-apparaterna på mina shoppingrundor och har jag någon i sällskap kommer jag att peka på skärmarna och säga "den som konstruerat systemet"
känner jag"! 

Tack Dag och tack Anna-Greta!


Gun Lennerstrand
Fredagen den 11 februari 2000

Kommentarer från Dag (2008-01-05):
 
I Guns artikel om mig och utrustningen i Jakobsbergs Centrum står det att jag hade ett SM för juniorer i orientering. Vad hon inte såg på guldplaketten var att det var SM för SJ-anställda, vilket är långt ifrån ett riktigt SM.
 
Nej, under min juniortid fanns inte SM för oss juniorer att tävla om. Först under mitt sista år som junior ordnades ett Riksmästerskap för juniorer. Tävlingen gick här uppe i Stockholm och jag var med. Trots att jag kände mig vältränad och inte missade någon kontroll blev
jag 15 minuter efter segraren Bertil Norman Hedemora. Efter denna "lektion" insåg jag, att eliten skulle jag aldrig tillhöra. Jag minskade på träningen och ökade pluggandet.


Bertil Norman kom att dominera svensk orientering under många år.
 
/Dag

 

       

          
Gun Lennerstrand