Höstmötet på Millesgården (2000-09-21)

Kvällen började bra för vår del. Gröna linjen var bara 8 minuter försenad! Men när tåget anlände så gick inte dörrarna att öppna. Jag tänkte väl det. SÅ bra får det inte börja. Nå, det ordnade upp sig till slut, så vi kom fram i god tid för att se utställningen.

ABSOLUT Utställningen ska väl inte diskuteras. Smaken är ju olika. Själv tycker jag att en del konst är konstig. Åtminstone den mer extrema formen. Ovanför trappan upp från utställningslokalen fanns en målning med orden: "I drink to forget art". Jag fann dock ingenting tillräckligt starkt att dricka. Visserligen blev jag lite härdad på Moderna muséet, så trasiga cyklar och sönderslagna flaskor vet jag vid det här laget är konst. Marian och jag tillbringade dock resten av tiden fram till höstmötet med att ute i solen beundra Carl Milles skapelser.

Så samlades vi vid en välkomstdrink, brusnivån steg och minnenas mångfald ventilerades.

Efter höstmötets högtidliga öppnande presenterades de nya medlemmarna Lennart Backing, Bengt Gustavsson, Sylve Qvillberg och Gudmund Thorell, som alla hälsades välkomna.

Jag hade fått ett hedersuppdrag av Calle Vedin som var förhindrad att närvara, nämligen att räkna hur många som hade besökt utställningen. Nå, nu förekom Ceremonimästaren mig genom att verkställa den fråga som jag fått förtroendet att ställa. Förmodligen hade Calle gripits av tvivel på min förmåga (vilket visar en god personkännedom hos Calle).

Lasse Stelling höll ett mycket intressant föredrag med titeln Matlagning och fysik. Säkert fick många en tankeställare över vad som egentligen händer vid matlagningsprocessen, och en reviderad uppfattning om receptböckernas råd. Själv har jag alltid retat mig över kokböckernas "en nypa salt, en aning smör, lagom ugnsvärme, lätt kryddat, drygt, knappt" etc). Som tekniker vill man få mängden uttryckt i milliliter eller milligram, och temperaturen i grader Celcius. Men det visar väl att man inte har det där anlaget som behövs för att lyckas i matlagningens ädla konst. (Ja DET är verkligen KONST). Boken "Koka soppa på fysik" som Lasse refererade till verkar läsvärd.

Middagen efteråt var verkligen delikat. Vol au vent med krämig skaldjursstuvning, rådjursstek med enbärssky och kantareller, samt kaffe med kaka. Inte illa. Kan vi inte ha möten lite oftare? Vad sägs om en gång i veckan?

Vid kaffet gick jag omkring och frågade vad alfaiterna tyckte om utställningen "ABSOLUT". Höll därmed på att på att glömma kaffet, så jag fick beställa in en kopp. Jag konstaterade vid upphällningen av beställningen att inställningen till utställningen var mycket divergerande.

Men höstmötet i dess helhet var som vanligt mycket lyckat. Absolut!

Rune

 


Lennart Backing


Bengt Gustavsson


Sylve Qvillberg


Gudmund Thorell


Lars Stelling