Rune Winter köpte boken "Att koka soppa på fysik" som Lasse Stelling rekommenderade på höstmötet. Här resultatet:

Äggkokning

Till Lasse Stelling kan jag meddela att jag nu har inhandlat den utmärkta boken "Att koka soppa på fysik". Verkligen intressant! Nu vet jag lite mer om vad som händer vid matlagning, även om jag nog aldrig blir någon kock.

Men det där experimentet med att sätta en glödlampa i ett glas vatten och ställa in det hela i mikrovågsugnen resulterade i en pangad lampa. Rekommenderar en lampa där glödtråden redan är av. Den lyser ändå med resterna av glödtråden!

När jag själv för en del år sedan skulle ge mig på matlagning av den högre digniteten, nämligen att koka ett par ägg, blev resultatet inte så bra.

Jag är ett rastlöst stycke, så jag tänkte att jag hinner säkert klippa gräsmattan (ca 40 kvadratmeter på min radhustomt) under tiden äggen kokar.

Sagt och gjort. Gräsmattan blev fin. Men vad mycket ogräs det var i rabatterna! Fram med spaden. Vilken pålrot en maskros har! Ja, sen var väl lika bra att klippa av de vissna rosorna, sopa av kalkstensplattorna och rensa hängrännorna från löv. Och några grenar behövde klippas av på min spärrgreniga oxbärsbuske (cotoneaster divaricatus). Vid närmare åsyn fann jag att även oxbärshäcken (cotoneaster acutifolius) behövde ansas.

Nöjd och belåten gick jag in i stugan och satte mig i TV-fåtöljen.

Men vad var det som skramlade i köket?

ÄGGEN, ÄGGEN för farao. Där hoppade de omkring i en torr kastrull! Gissa om de var hårdkokta!

Det påminner mig om Albert Engström-historien om den unga oerfarna husan som beklagade sig över herrskapet som aldrig var nöjda med äggen. "Nu har jag kokat äggen i över en timme, och ändå säger de att äggen är hårdkokta!"

Rune Winter
2000-12-04

wpe1.jpg (8819 bytes)
Rune Winter