Bertil Palmgren minns:
Fairchild i slutet på 60-talet

SGS FAIRCHILD startade i slutet av 1960-talet en verksamhet i Smedby, om jag nu minns rätt, med bondning av transistor. 

Transistorchips och transistorhöljen kom med flyg från USA eller England. I långa rader satt flickor vid mikroskop och halvautomatiska maskiner monterade transistorchipsen på transistorhöljets bottenplatta och med tunn guldtråd gjorde anslutning till transistorchips och till uttagsbenen på transistorhöljet. Under vakuum löddes "transistor hatten" fast på bottenplattan. 

Transistorn placerades i början av ett meterlångt rör och en tryckluftpuff blåste den mot en stålplatta och transistorn föll ner i en plåthink. Detta gjordes för att kontrollera bondningens hållfasthet. När plåthinken var full tömdes den i en annan maskin som mätte transistorns data. Godkända transistorer märktes i en maskin. Verksamheten upphörde efter några år. Hela arbetet ersatts av automater.


(klicka på bilden, för att få en större)

Vilka är personerna på fotot?
 I vanlig ordning startar uppräkningen stående från vänster till höger. Mannen längst till vänster är förman för tillverkningslinan, namn okänt. De vitrockade nr 1: Bertil Palmgren, nr 2: Max Köhler, nr 3: Leif Hedberg, nr 4: Lars Fossum. Personen bakom Leif Hedberg kan vara Alf Grevhagen. Till kortet är bifogat en hälsning från Olof Martinsson. 

Med veteranhälsning från Bertil Palmgen
2001-01-16