Åter till Produkter och system

Museum, Hjälp, Hjälp...
(SRT/Stansaab PPI:er)

Av Leif Jonsson 2001-05-30

Hej alla kul (gamla), kolleger !!!


Leif Jonsson
Tisdag-Onsdag denna vecka var jag till ett möte på Gotland, fick ett par minuter över i väntan på färjan, kikade in på Visby:s Flygmuseum. Att man här hade gamla flygmaskiner var jag klar över, b.la. en J32-Lansen. Jag har ca: 50 timmar i baksits som tekniker vid kontroll flygningar, i A32-Lansen, F6 Karlsborg, det blev ju ett kul återseende. "Meeeen", att man hade en manöverpulpet med 3 st STR/Stansaab PPI:er, (se foto, 841:er ??) övergick mitt förstånd. Utfasning av gamla system är helt, OK, men att möta dem på "MUSEUM", det var för mycket. Nu går jag hem och gräver ned mig.


Förmodligen var det dessa "PPI:er", som jag själv startade upp på Gotland för en hel bunke år sedan. 

Historien var rätt kul. När jag startade upp dem, upptäckte jag att det var ett stort "Noll eko", alltså en stor blaffa i mitten på skärmen, som jag inte kunde justera bort. Vad gör men när man står alena man i värden, och inte har flera "kondingar/motstånd", att bygga ett par "RC-kretsar" (tidsfördröjningar) av. Max Köler på "Labb", var ju Gotlänning. 

"Hej Mats, jag behöver lite kondingar/motstånd, var köper jag det på Gotland ??" "Jo du, jag har en gammal kompis i Luftvärnet, kontakta honom, han är materielförvaltare så han kan säkert hjälpa dig". Jag kontaktar killen, väljer ut en bunke komponenter, och ställer en mycket dum fråga. Hur mycket kostar detta och hur skall jag betala ?? Här möttes jag av en mycket tom blick, "Militären kan inte sälja reservdelar, man kan bara förbruka" !!! ??? 

Efter ett mycket långt funderande, och säkert ett inre slagsmål med sin moral, sade killen. "Göm komponenterna så ingen ser dem, och tala inte om för någon var du har fått dem ifrån, kör". Nästa gång jag kommer till Visby skall jag öppna en av monitorerna och kika om det inte finns en hel bunke kondensatorer och motstånd, "klistrat fast" på kortkontakten. (Tänk om CK-Nisse hade kommit förbi på ett av sina oanmälda besök, Phuha), men nu är det väl preskriberat.

Som "driftsättare", var det med att vara kreativ, och finna på nya lösningar, det var väl det som gjorde jobbet så spännande. Man får heller inte glömma den praktfulla uppbackningen vi fick från Veddestavägen, glömmer alldrig "pigerna i växeln" de gjorde ett fantastiskt arbete för att finna de kolleger som vi behövde hjälp ifrån.

I övrigt så skall jag säga tack för ännu en kul Ålands tur, och ett sedvanligt gott arr.

Vi Ses
/Leif Jonsson "Halv Dansken"
010531.jpg (34503 bytes)
På Visby Flygmuseum
(klicka på bilden)