Några bilder från en svensexa för Bertil Palmgren
och Sune Nordstedt och lite eftersnack....

Författare: Björn Sölving + skribenterna nedan

Året var 1964 (det var rätt många svensexor på den tiden)

Klicka på bilderna för att se bättre!
010910a.jpg (44246 bytes)
Fr v: Rolf Karsvall, Björn Sölving, Anders Lindholm, Sture Jansson, Tord Nilsson

010910b.jpg (23039 bytes)
Fr v: Anders Lindholm, Börje Ärlefalk, Rolf Karsvall, Leif Ek, Björn Sölving

010910d.jpg (28672 bytes)
Fr.v Jon-Erik Johansson (snapsräknare), Bertil Palmgren (Sven nr 1), Sune Nordstedt (Sven nr 2), Björn Borestad (snapsräknare)

010910c.jpg (24779 bytes)
På den tiden hade många skägg!
Fr v: Björn Sölving, Rolf Karsvall, Ingvar Persson, Anders Lindholm, Olle Bylund

 

Bilderna och texten ovan hittade jag i mitt gamla fotoalbum. För säkerhets skull ville jag kolla årtalet och några namn. Frågade först Bertil Palmgren. 

Bertils svar förbryllade mig (han hade bara fått se bilden där han var med)
 
Hej Björn!

Min svensexa gick av stapeln i en lokal i Gamla Stan. Om fotot är från den lokalen kan jag ej avgöra. Jag har ej något minne av att det var två svennisar i Gamla Stan. Min svensexa måste ha varit år 1964, det år jag gifte mig. OBS att jag var gift när svensexan gick av stapeln. Jag har ett svagt minne av att Sune Nordstedts svensexa var hos Labbgrabben Bylund föräldrahem. En annan svensexa hölls i Nylunds föräldrar sommarhus samma år som systemstrejken var. Detta var på vintern. Vi fick skotta snö i en och halvtimme.

I denna svensexa fanns två svenner.

Jag är ej den rätta personen att fråga om namn, Jag är begåvad med bildminne. Bildminnet säger ej mig något när jag ser bilden på Jon-Erik. Komihåg att min svensexa var för 40 år sedan om tre år.
Har Du mer att fråga så är Du välkommen. Kan man få en förhandstitt på artikeln och få möjlighet att ge Dig mera tips.

Med gamla svensex hälsningar från Bertil P.Bertil Palmgren
Bertil fick då se alla bilderna och texten till varje bild. Då kom ett "fylligare" svar:
 
Hej Björn!

Jag har tittat på fotografierna och kommit ihåg följande.

Foto 1 med Rolf K, Björn S, Anders L, Sture J, Tord N, är plåtad i Olle Bylunds föräldrars trädgård. Jag kommer ihåg trädgården som var rätt stor. Jag var med i städpatrullen och letade grogglas i trädgården. Bakom en liten trädgårdsprydnad i statyform, hittade jag ett grogglas. Svensexan var på sommaren. Så länge det var ljust ute groggades det i det fria. Det jag kommer ihåg att det fanns en garagenedfart till källargarage. Svennisen snubblade på muren och ramlade ned på betongnedfarten. Alkoholen gjorde att han ramlade mjukt och fick några skubbsår som rengjordes i badrummets tvättställ. Möjligen var Hans Thulinsson svennis.

Foto 2, med Anders L, Börje Ä, Rolf K, Björn S, och Foto 3, med Jon-Erik, Bertil P, Sune N, Björn B, är att dömma av mönster på väggarna i bakgrunden taga i Wirströms Konditori, Gamla Stan. Jag gifte mig den 21 mars 1964. I maj månad samma år spred jag ut ryktet att jag skulle gifta mig, till midsommar i Heliga Trefaldighetens Kyrka. Ingen visste var den låg och detsamma gälde mig. Några år senare upptäckte att kyrkan fanns i Uppsala i närheten av Domkyrkan. Jan Persson beslöt att han skulle dricka mig under bordet. Jag lurade honom med att behålla snapsen i munnen och sedan tappa tillbaka den i snapsglaset. Jan P tog en ny snapps och sa till mig att jag skulle svälja den. Jag sträckte demonstrativt på halsen och lät struphuvudet guppa upp och ner, men behöll snapsen i munnen. Jan gjorde samma sak som jag gjorde första gången och sa att nu lurade jag dig. Jag tappade tillbaka snapsen i glaset och frågade gjorde Du. Han gav upp och berättade att jag använde snapsen som munvatten. Det är möjligt att Sune Nordstedt också var svennis vid detta tillfälle. Han bodde då i en lägenhet på Emaljvägen samma gata och hus som jag.

Foto 4, med Björn S, Rolf K, Ingvar P, Anders L, Olle Bylund, är troligen taget vid Olles föräldrars sommarställe. Svensexan gick av stapeln några veckor före påsk, därav snöskottningen. Den kolsvarta bakgrunden får mig att tro detta. Jag har ej någon aning om vem som var svennis. Från denna tillställning kommer jag ihåg trädgårdskorgen för transport av bl a löv och gjord av trävidjor, användes som uppsamling korg för tomma ölburkar. Systemstrejken gjorde att tillgången på alkohol var begränsad, med det fanns så mycket mer av starköl. Jag var medlem i städpatrullen även denna gång. Olle Bylund och jag var de sista som lämnade platsen. Diskning, städning och återställande tog 3 timmar. Jag kommer ihåg att Anders L hade en flaska med kanadentiskt rökt råg wisky, som jag tyckte att den smakade böckling. Wiskyn var förstklassig enligt Anders L.

Jag hoppas att ovanstående väcker dina avsomnande minnesceller till liv efter alla dessa år.

Med veteransvennishälsningar från Bertil P.

Kunde mitt fotoalbum komma ihåg så fel? Bäst att fråga nån annan som var med. Mailade till Sture Jansson. Det kom ett svar:
 
 
Hej Björn!

Kul att se alla attraktiva ynglingar som festade om på den gamla goda  tiden. Jag kanske kan säga som Torsten Nilsson lär ha sagt efter ett  besök i Moskva: "det lilla jag kommer ihåg av den här festen kommer jag  aldrig att glömma". Om det är den fest som jag tror så hade vi den hemma hos Olle Bylund i Bromma. Han var vår "labb-grabb" på taket i  BällstaHuset.  Det var faktiskt samma dag (!) som Östen Frånberg var  tvungen att väja för en traktor som svängde höger vid  Barkarby flygfält  när vi var på väg till jobbet. Vi hamnade upp och ner i diket, helt  oskadda men med en skrynklig bil. Jord hade fastnat mellan däck och fälg och det gick inte att köra mer än kanske 10 kmh. Vi var in till  Jakobsberg på lunchen och släppte ur luften, rensade och pumpade på  nytt. Det var ju viktigt att få bilen i trim så jag kunde åka hem med  Östen!


 Året måste vara 1964, möjligen tidigt på sommaren 1965, för vi bodde  kvar i Hägernäs (flyttade till Skälby 1965-07-01) men firman låg i  Barkarby dit vi flyttade på våren 1964. Bertil bör väl veta.  Han var ute och gick runt huset och råkade ramla ner på garagenedfarten, men  eftersom han var välbalanserad så klarade han sig utan skador, vad jag vet...

MEN var det verkligen Bertil vi firade hos Olle Bylund? Jag hade  för mig att vi var på Wirströms Konditori i Gamla Stan och  firade honom, jag tror att Kjell Mellberg var med då? 

Tillbaka till bilderna, hette killen på första bilden Tord  Nilsson? Jag  har bara en svag aning om vem han var, kan det vara Tore i stället för Tord?  På bild tre med "svennerna" heter den första killen John-Erik  Johansson? (från Bräkne-Hoby!). På bild fyra är det Olle Bylund som sagt ovan.

/Sture i Delsbo

 Sture Jansson
Nu trodde jag inte längre att Bertil var "svennis" på bilderna. Jag hade nog skrivit fel i albumet! Men säkrast att fråga en till som var med. Sune Nordstedt (den "andra" svennen på bilderna).

Nu kom svaret! Mitt album hade "rätt". Nu kan bilderna publiceras. Men det blev en kul skriftväxling, eller hur? 
 
Hej Björn

Jo det stämmer! Det var svensexa för Bertil och mej. Det måste ha varit i juni månad 1964. Jag kommer inte ihåg så mycket av kvällen. Däremot kommer jag ihåg att jag inte mådde nåt vidare dan därpå.

Dan därpå var en lördag och jag skulle träffa Kerstin tidigt på förmiddagen. Vi skulle ut och handla köksattiraljer till den splitternya lägenheten i Kallhäll som vi fått m. h. a. SRT. Det blev inget handlande den dan. Jag låg kvar i sängen tills sent på eftermiddagen.

Jag tror festen ägde rum i en villa i Nockeby. Det var en grabb som jobbade som labbiträde, troligen i Stures grupp. Jag tror han hette Bylund. Jag är osäker! Det var hans föräldrars villa. Föräldrarna var på landet. 

Bertil var full i fanken. När han tyckte han druckit tillräckligt så gick han och la sej i en säng i ett rum i husets övervåning. Han låste dörren innifrån och sent på natten när det var dags att ta sej hem kom han nertraskande, pigg och nykter.

Ja detta är vad jag nu kommer ihåg av svensexan! 

Hälsn. Sune


Sune Nordstedt
Sune kom med en sista(?) pusselbit:

 

   
Sune skrev:
....Jag ramlade ner i garageinfarten! ...Om Bertil också ramlade ner i garageinfarten det vet jag inte...

Hälsn. Sune

Fotograf: Okänd
Artikelförfattare: Björn Sölving

(Brevskrivarna har medgivit publicering)