Ericsson-krönikan har kommit ut...

Vad säger den om Veteraner och "Veteranföretagen"? Här en liten rapport av Björn Sölving
2002-04-28


Björn Sölving
Eriksson-krönikan har delats ut bl.a till de som deltog i Ericssons bolagstämma på Globen. Ett praktverk som väger kilo! 

Letar man efter Veteran-relaterad information så hittar man, bla:

"Ericsson Information Systems - en idé för sin tid.
... 
Som så många av andra företag vid den tiden (bland dem AT&T och IBM) förfördes Ericsson av den till synes nära förestående sammanssmältningen av marknader och teknologier inom telekommunikation och databahandling.
...
Båda arbetade med det som idag kallas informationsrevolutionen. Det var naturligt att söka synergier, och att försöka exploatera dem. 1981 förvärvade Ericsson Datasaab, ett svenskt företag som tillverkade datorer, dataterminaler och kontrollsystem för flygtrafik och 1982 förvärvades FACIT ett annat svensk företag som tillverkade skrivmaskiner och kontorsmöbler.
...
Så här i efterhand är det lätt att kritisera EIS-projektet. Förmodligen underskattade Ericsson kostnaderna för att etablera företaget i datorbranchen.
...
I början av 80-talet hade de flesta kunderna fortfarande skilda instanser för hantering av telekommunikation och databahandling. Kanske insåg man inte att man hade att göra med en helt annan kultur när man sålde datorer och datorsystem.
...
Under tredje kvartalet (1984) tvingades Ericsson meddela en bestört finansvärld att man hade problem med utveckling och produktion av EIS produkter...
...
Introduktion av Ericsson PC i synnerhet, verkade vara ett misstag. Man skulle inte göra de vinster som tidigare förutsetts."


Nämns några Veteraner i boken?

Den enda jag hittade är Jorma Mobrin som tackas i slutet av boken som en av de intervjuade.

Boken innehåller annars massor av teknikhistoria med tonvikt på Lars Magnus Eriksson, telefonväxelsystem och Ericsson övriga tekniksystem.

/Björn Sölving

(Tack till Erik Åhman som lät mig låna boken)