Lennart Andreasson och Hässelby Museum.

En liten rapport i text och bild av Björn Sölving. 2002-09-10.(Bilderna är klickbara, större bild öppnas i ett nytt fönster)


Lennart Andreasson
En dag var jag och en kamrat ute och letade runstenar i Järfälla. En av runstenarna finns i ett område som numera tillhör Stockholm. Runstenen finns uppställd utanför Hässelby Museum nära Lövsta.
 

 
Hässelby Museum hade öppet och minsann, visst såg jag en bekant Lennart Andreasson, (Alfa-veteran). Lennart är ledamot i Hässelby Hembygdsförening, och ansvarig för museet. Föreningens ordförande Hans Johanson var också där.

Museet disponerar ett gult hus som tidigare varit kommunalhus i Hässelby köping. Då fanns där även polisstation och post.

Fr.v Lennart Andreason, Hans
 Johansson och Lars Ståhle
(kamraten) 
Lennart visade stolt museets samlingar. Vi fick se massor av bilder och föremål från gamla Hässelby. 
Lennart berättade:. Vid sekelskiftet började trädgårdsmästarepoken. Basen för näringen var i början den stora mängd hästgödsel som staden transporterade till Lövsta. Verksamheten växte snabbt och under många år var Hässelby landets största område med handelsträdgårdsverksamhet.
I källaren fanns gamla arrestlokalen. En docka i naturlig storlek var enda gästen. Bredvid stod en cykel som tillhört Gunnar Sträng (fd finansministern). Gunnar Sträng startade i just dessa trakter med att cykla runt till trädgårdsarbetarna för att få dom att organisera sig.
Välkomna tillbaka säger Lennart och Hans.

Adressen till museet är Riddersviksvägen 116. Öppet söndagar 12-15 enligt program tel. 08-38 10 01.

(Leta på kartan efter Åkermyntans centrum, gå söderut)

/Björn