Viktigt att skydda sig mot virus
2002-10-14

Erik Åhman har berättat och frågat lite om virus

Björn

Du kanske kan skriva lite färska tips om hur man bör göra för att skydda sig mot angrepp av virus.

Det gäller ju att antivirusprogrammen är uppdaterade, och att programmen kan klara av alla nya virus. Jag har antivirusprogram, OM de nu hjälper mot dessa otyg.?

Jag har mottagit ett antal smittade e-postmeddelanden. Jag använder nu en skärskild dator för e-post, för att skydda min huvuddator för smitta.

Jag har som du vet ett antivirusprogram i datorn.

Först var jag mycket restriktiv för epost, tills programmakarna hunnit finna ut motmedel mot det nya viruset. Sedan tog jag reservdatorn och gick ut på nätet och först uppdatera virusprogrammet. Reservdatorn får först kolla om "kusten är klar". Till slut tittade jag på meddelandena med reservdatorn, då kom signal om viruset. Sedan ringde jag Tele2 och bad de ta bort alla skumma meddelanden. De kunde inte se vilka som var infekterade, så jag bad de ta bort alla medans jag noterade vilka som var avsändare. Ytterligare tips var att jag via web och koder mm www kunde jag se mina e-post, utan att använda e-posthanteraren. Där kan jag själv radera besynnerliga meddelanden. Bl.a var det en inbjudan till en för mig okänd person om en opera i Göteborg. Synnerligen besynnerligt! Jag raderade direkt. Även andra skumma har jag kunnat se via www. Vad jag vet så har jag ej min huvuddator direkt drabbad.

Erik

Ett försök till svar (och kanske några tips) från Björn:

Virus blir bara aggresivare och aggresivare! Har man internet-anslutning så måste man ha ett antivirusprogram! Har ett virus fått grepp om en PC så förhindrar det oftast att man installerar ett virusskydd. Installationen bara dör.

Tips till alla och envar:
- Skaffa ett av dom stora antivirus programmen:
  Norton-Symantec, Mc Afee, Panda, Norman etc
- Se till att programmen verkligen uppdaterar sig (=hämtar
  nytt virusskydd) minst varje vecka. Abonnemang måste
  förnyas med viss mellanrum.
- Dubbelklicka aldrig på bilagor i mail om dom inte kommer från
  pålitlig källa. Om du måste läsa bilagorna, lagra dom på säkert
  ställe och be (det uppdaterade) virusprogrammet kolla filen först.
- Se till att Windows presenterar filändelserna på filerna och
  var extra misstänksam mot

.bat .com .doc .exe .eml .htm .html .ini .js .lnk .pif .reg .scr .shs .vbs 

- Följ gärna de uppdateringar som Microsoft släpper ut av just ditt operativsystem, just din webläsare och just ditt mailprogram. Ofta är det säkerhetshål i Microsofts produkter som ger virus ett kryphål i i ditt system.

- En bekant till mig har just blivit drabbad av viruset "bugbear". De flesta filer försvann och med dom en mängd kamerabilder ("skulle snart bränna in dom på CD"). T.o.m de flesta Windows-filerna försvann.
Just för viruset "Bugbear" kan du läsa här vad det ställer till i din PC.

- Får du gamla mail från en bekant så skall du misstänka att bekantingen har drabbats av virus.

- Utöver virus så måste man ha en brandvägg (absolut om man kör bredband mot internet). En brandvägg hindrar att anrop från internet till din dator startar oavsiktliga program.

Vill du veta mer om virus gå in på tex www.symantec.se Där kan du hämta gratis viruskontroll och virusreparation. Läs där!

- Läs om ditt virusprogram! Troligen kan du innan skapa disketter som hjälper dig att åtgärda ett senare virus. Efteråt är det försent.

Här en tidigare artikel om virus på Veteranklubbens WEB:


/Björn