MIN RESA TILL  BALI/LOMBOK
 

En rapport i text och bild av Gun Lennerstrand. (2001-11-14)

(Bilderna är klickbara, större bild öppnas i ett nytt fönster)


 
Mitt livs resa

Efter
att ha planerat och inte minst sparat till mitt livs resa blev det ett hårt uppvaknande på söndagsmorgonen den 13 oktober, endast några timmar innan avfärd till Arlanda, när radion slungade ut sitt meddelande om bomber som hade dödat så många människor på paradisön Bali.

Något uppskakade och omtumlade beslöt vi att, innan vi fattade beslut om att genomföra resan eller ej, ta oss till Amsterdam för att träffa de övriga fem i gruppen. I gruppen fanns Petra, som sedan ca 15 år tillbaka har besökt Indonesien flera gånger om året och kan språket, hon kunde berätta om resvägen, var vi skulle bo, vilka platser vi skulle besöka o.s.v. D.v.s. undvika stora turistmål.

Mot denna bakgrund blev vi alla övertygade om att vi ville genomföra resan även om lite av glädjen försvunnit. Det svåraste blev nu att övertyga de anhöriga på hemmaplan. Det blev en lång resa med första stop i Singapore, ca 1 timme. Vilken transithall! Enorma ytor med blommor och träd och vattenfall! Därefter fortsatte resan med flyg till Jakarta och byte av flyg för f.v.b. till Bali/Denpasar.

17 timmar i luften

Efter att ha varit i luften ca 17 timmar kändes det helt underbart att komma fram till hotellet. Vi möttes av ett mycket varmt välkomnande av personalen, trevliga bungalows omgivna av en underbart vacker trädgård. Det första vi gjorde var att ta en simtur i den ca 25 gradiga poolen. Vilken början! Hädanefter började varje morgon med en simtur i poolen, sedan frukost (dessa sagolika fruktjuicer gjorda på mango, avocado, ananas, papaya, banan, apelsin o.s.v.). Så gott och så sunt!

Språklektion

Ca 1 timme varje dag, hade vi språklektion i indonesiska, som resulterade i att vi så småningom kunde beställa frukost, lunch och middag samt handla och inte minst pruta på indonesiska, till stor munterhet och uppskattning från befolkningen.

Vi har vandrat över risfält, badat i vattenfall, sett tillverkning av de kända balinesiska maskerna, som används vid bl.a. tempeldanser samt besökt vävstugor där underbart vackra tyger i olika färger framställs. Vi har badat i Indiska Oceanen, 28 grader, ätit god mat samtidigt som vi sett solen gå ned i havet. Vi har också besökt flera tempel och fått förmånen att följa förberedelserna till kommande ceremonier och fester.

I många byar lever också muslimer och hinduer tillsammans i harmoni. Tänkvärt!  Under fyra dygn besökte vi också en av många söderhavsöar som finns runt om Bali/Lombok, Gili Nangu, med vita sandstränder och turkosfärgat absolut klart vatten och där snorkling är ett måste.

Starkaste intrycket

Trots allt vackert som jag har upplevt och sett är det människorna som gjort det starkaste intrycket på mig. Denna stora sorg som alla ville tala om oavsett hur lite engelska en del kunde. Det kunde för en del räcka med orden ”bomb, terrorist, kom tillbaka hit”. Jag har talat med många på stranden, på hotellen, på restauranger, kunder på banken och a l l a ville prata om det hemska som hänt. Vad skall hända med folket på Bali/Lombok? Nu står hotell och restauranger tomma, vilka skall köpa deras saronger och vackra träskulpturer och övrigt? De flesta är fattiga, framför allt på Lombok och många unga män har som sin önskedröm att kunna köpa en liten risodling för att kunna försörja sin familj. Men hur skall de få råd! Att ett folk som inget ont vill utan vill leva i harmoni skall drabbas av detta onda i världen är helt obegripligt.

Djupare dimension

Min resa fick en djupare dimension, tack vare det som hänt och därmed närheten och kontakten till människorna. Båda mina döttrar var förstås mycket glada att se mig igen. De hade till skillnad från mig, sett de hemska bilderna som visades genom media.

Vi är många som ställer oss bakom orden på de dekaler som var uppsatta nästan överallt.


 

 


DON´T LET THE TERRORIST WIN
COME BACK TO BALI/LOMBOK

 
Gun