En tillbakablick
av Bertil Palmgren,
 
berättar om händelser under epoken SRT - Stansaab - Datasaab.
 


Bertil Palmgren

Avsnitt 5: 
ÅTER TILL SKARVEN 1960-70 talet.

(för tidigare avsnitt klicka här)

- Nytt skåp ISEP-standard
-
Likspänningsförsörjning med kopparskenor
- Ny bussledning
- ELCO-don
- Felsökning med massageapparat
 


I nedanstående text skall um, uS, uF läsas mikrometer, mikrosekund resp mikrofarad. 

Nytt skåp ISEP-standard.

ITT hade företag i flera länder. Varje företag hade sin egen standard. Problem uppstod när produkter från ITT-företag skulle placeras i ett gemensamt utrymme, inget passade. En arbetsgrupp tillsattes med uppdrag att lämna förslag på en gemensam standard. Förslaget blev ISEP-standarden. Jag tror att ISEP var förkortningen på International Standards Electronic Products. En ny enhet infördes, M = Modulen. Europa har metermått, USA tummått. Kompromiss, M = en tum ( 25,4 mm ). Europa ville ha decimalsystem. Resultat, alla standardiserade mått blev heltalsmultiplar och / eller decimaler av en Modul. Ett mekaniskt byggsystem utvecklades. Ett fåtal fabriker massproducerade standardiserade byggelement. Byggelementen blev billiga och enhetliga. Modul mått sattes på kretskort. Allt blev ett stort Mekano. Prylar fick plats i gemensamma utrymmen . ECMA ( European Computer Manufacturs Association ) kom ungefär samtidigt med ett förslag på Europa standard för mekaniska element till elektronik produkter. Standarden var i nästan lika. För ”lika stora” kretskort blev differensen mellan längd och bredd ett fåtal millimeter. 

Likspänningsförsörjning med kopparskenor.

Kisel NPN - transistorn 2N2369 ersatte germanium PNP - transistorn ASZ21. Transistorn 2N2369 har snabbare switchtider än ASZ21. Tantalyter hängde ej med för snabb ”ampereleverans”. De fick kompletteras med keramiska blockkondensatorer på 100 nF. Snabba variationer av ”amperebehov”  från kraftaggregat, ”skin effekt” i cirkulära ledare för likspännings matning, gav stora dynamiska spänningsfall. Ledare med rektangulärt tvärsnitt (längre omkrets) minskar ”skin effektens” inverkan. Misstrogna övertygades med praktiska försök.

Löstagbara kassetter övergavs. Kretskort satt i 19-tums rackar. Spännings matningen från kraftaggregat till kretskort, i höjdled ett paket med fyra kopparskenor. Mellan skenor tunt isolerande material. Från kopparskenor går tenn pläterade kopparbleckskenor till kontaktstift för kretskorts likspännings matning. Kortplatser per rack 25 st. ISEP – standardmått ökade centrum till centrum avstånd mellan kretskort. Fördel, bättre kylning och större komponenthöjd.  Ledningar förläggs i plastrännor. Alla kritiska signaler överförs med tvinnat trådpar.  

Ny bussledning.

Skåps nätspänning bryts vid utbyte av felande kort. Skåpets spänningslösa   ”ångcensorbuss-ledningsanpassare” gör att dataöverföring mellan andra bussledningsanpassare störs. Hela systemet spårar ur och får återstartas. Uppstartning av helt system kan ta upptill 30 minuter. Detta var ej acceptabelt. Återstart av ett skåp tar några minuter, förutsatt av övriga system fungerar.  Uppdrag konstruera bussledningskretsar som ej påverkar bussledningsöverföring när likspänningar till en bussledningsanpassare försvinner.

Jag satt vid skrivbordet och prövade mängder av idéer. De som ej höll måttet, ner i papperskorgen. Det var många faktorer och villkor som skulle uppfyllas. Till sist fann jag en idé som var värd att prövas. Komponentvärden kunde endast beräknas med metoden pröva och försök. Att kontrollera om  alla villkor är uppfyllda med beräkningar, tog en arbetsdag. Antal möjliga val av kombinationer av komponentvärden är omkring 500 st. Detta kunde i värsta fall ta 2 arbetsår att genomföra.

Lösning: låt en dator göra jobbet. Jag skrev program i Basic, som via en Teletype - terminal överfördes för körning på en dator i USA. Utskrift gjordes av godkända komponentvärden med tillhörande strömmar och spänningar. Av 500 möjliga kombinationerna var det tre st. som uppfyllde alla villkor. Bussledningssystemet kallades  kniptångsbussen och fick önskade egenskaper. Bussledningens totala längd inverkar på överförd datamängd per sekund. Längden förkortades genom att bussledningen drogs kortaste vägen, genom skåps sidoväggar. 

 
Teletype-terminal

ELCO-don.

Kontaktdonets delar kallas för hane och hona.  Kontaktelements form bestämmer kön. ELCO-don har två kroppar för insättning av kontaktelement. Kontaktelement monteras manuellt och har lika utförande för båda kontaktkropparna.


ELCO-don
   ELCO-donet saknar kön. Kroppar med kontaktelement dras ihop med en rattförsedd gängad stav i den ena kroppshalvan, och i den andra kroppshalvan en mutter. Ett krav, kontaktelement måste vara något rörliga för att ej deformeras vid hopdragning. Bussledningen skarvades med ELCO-don. Mängden av tvinnade trådpar gjorde att en del stift kunde bli fixerade.

 Vid hopdragning av ELCO-don blev dessa kontaktelement deformerade och glappkontakt uppstod. Små vibrationer orsakade momentana avbrott som orsakade datafel i överföringen. Det tog tid att lista ut vilket ELCO-don som orsakade felet. Det behövdes minst två personer för lokalisering av ELCO-don. En person knackade lätt med en gummiklubba på donet, medan den andra tittade på ett oscilloskop för att se om signalerna blev störda. Med ett tandläkarverktyg kunde kontaktfelet fixas. 

Felsökning med massageapparat.

På en anläggning hade man under lång tid letat efter ett fel. När vissa kombinationer av ettor och nollor överfördes på bussen, blev det datafel. Ingemar Torelm ringde mig och frågade om jag kunde åta mig leta efter felet. Jag frågade Ingemar, om det i deras verktygsuppsättning fanns  en massage apparat. Han frågade, vad jag skulle använda den till. Massageapparat har bl. a en stav med hårdgummitopp. Med den skall jag massera (vibrera ) ELCO-donen. Finns glappkontakt  bör kontaktglappet uppstå inom en tidsrymd av 5 us. Chansen är liten att med gummiklubba klippa till i rätt ögonblick.  Massageapparatens gummitopp slår minst 50 ggr per sekund. Håller jag på en minut så får jag in 3000 slag. Med gummiklubban får jag knacka hela dagen och få värk i armen. Jag ville vara 100% säker på att felet ej orsakades av glappkontakt i ELCO-don. Han köpte massageapparat med tillbehör. Allt fick plats i en liten väska.

Jag kom till anläggningen. Ett program startades med lämpligt bit - mönster för felsökning och indikering av databitar som blev fel. Bussledningen hade i varje ända avslutningsmotstånd. Jag valde en ändas avslutningsmotstånd, och anslöt där oscilloskopet för mätning. Plockade fram massageapparaten och började vibrera ELCO-don närmast oscilloskop. Plåtresonans i skåps sida gav ett väldigt oljud. Anläggningspersonalen undrade vilken galning de skickat dit som letar fel med massageapparat.  Det fanns glappkontakter i ELCO-donen, som åtgärdades. Efter fixning av  kontaktstiften gjordes nya vibrationsprov som visade att donet var OK. Efter att ha kontrollerat alla ELCO-donen flyttade jag oscilloskopet till den andra ändans avslutningsmotstånd. Där hittade jag felet. Returledningarna för  två tvinnade trådpar hade skiftas.


Fortsättning följer med avsnitt 6 (av 10) : INTEGRERADE KRETS-ERAN
- Från diskret till integrerat.
- Hemliga avslöjanden.
- Logikfamiljval.
- Personal utbildning      
- Kortlådan.
- Kortlådekraft.
- Få vet växelströmmens färdvägar.
- Jordknivar.
- Papper med hål och papper med text.
- Utskrift med skrivmaskin.
- Skrivmaskin med typband.
- Hårddisk ersätter hålremsa.

...om du klickar här.

Tidigare avsnitt:
- Avsnitt 1

- Avsnitt 2
- Avsnitt 3
- Avsnitt 4

 
 

/Bertil Palmgren
2002-12-12

Vill du kommentera texten?
Skicka ett mail till Bertil eller Web-ansvarig.