Jag hade en underlig dröm

En berättelse av Gudmund Thorell
2003-11-28

 Gudmund Thorell
Uppsagd

Uppsagd, beskedet satte verkligen igång hjärnkontoret. Allt från negativa funderingar som varför just jag, kan jag bo kvar, måste jag sälja bilen, hur påverkas min pension till hipp hurra nu ska jag börja ett nytt liv.

Efter 2-3 dagar hade stormen bedarrat och jag kunde i lugn och ro fundera på min framtid. Min inställning är att positivt är bättre än negativt, det hörs ju på orden, därför vet jag att ur den här situationen kommer jag att skapa något .......

Jag hade en underlig dröm.

Jag låg i badkaret och flöt på rygg, med händerna bakom nacken. Plötsligt sögs jag ner i vattnet, någon hade dragit ur proppen. Virveln som bildades gjorde att jag blev yr och en massa bilder började flimra förbi på näthinnan.

På den första bilden satt jag i ett provrum på Standard Radio i Barkarby, året var 1969. Därefter uppfattade jag följande bilder Stansaab, Datasaab, Ericsson Info System Sverige (EIV), Nokia, ICL, Fujitsu MCD och Fujitsu Services AB.

Stansaab

När bilden Stansaab for förbi var det någon som ropade orderadministratör därefter materialförsörjare. EIV passerades mycket fort, jag uppfattade orden Chef och uppkäftig.

Nokia

En Finne ropade något obegripligt vid bilden Nokia, jag gissar att han ropade DOA och följ rutinerna. Ju närmare hålet jag kom desto fortare virvlade jag runt.

ICL

 Var det anledningen till varför jag inte uppfattade vad engelsmannen från ICL ropade, eller berodde det på mina bristande språkkunskaper?

Ett ord som säkert lämnade läpparna på ICL:aren var: logistikkoordinator. Oj, vad det snurrade när MCD-bilden närmade sig, men nu var allt kristallklart:

En golfspelande pensionär stod och slog klubban i marken gång efter gång. Vet inte om jag vågar avslöja vad han sade. Jag gör det, om ni lovar att behålla hemlisen. Jag översätter till svenska: VARFÖR SAP? VARFÖR SAP? VARFÖR SAP? Innan jag passerade sista skylten, som var Fujitsu Services AB, hörde jag någon skrika samma ord om och om igen. Jag hoppas att ni aldrig ska behöva höra eller läsa de orden som var SÄLJ SÄLJ PF. Efter detta mystiska meddelande sögs jag ut genom hålet.

På andra sidan

På andra sidan var allt okänt, det kändes som om jag svävade i det blå. Jag letade efter utlösningsanordningen till fallskärmen men hittade den inte. Under svävandet dök skyltar upp som det stod en massa obegripliga förkortningar och ord på: AMS, inkomstrelaterad ersättning, grundbelopp, a-kassa, ITP, ITPK, Alecta, arbetsförmedlingen, tjänstepensionsförsäkring, SEB Trygg Liv, avgångsersättning, trygghetsrådet, 55+, TRR, AGE, SIF, PPM, fribrev, fortsättningsförsäkring, tjänstpension, allmän pension, privat pension, arbetslös, inkomstförsäkring och PTK men fallskärm stod det inte på någon av skyltarna.

Det var alldeles tyst när skyltarna passerade men så fylldes luften med en massa ljud och det första ord jag snappade upp var Torshamnsgatan. Varför, varför hörde jag namnet Torshamnsgatan, det är ju busshållplatsen där jag går av när jag ska till jobbet. Jag vände mig om och där satt alla mina arbetskamrater, både gamla och nya.

Jag såg att en del stigit av bussen på en tidigare hållplats för det gick inte att få någon ögonkontakt med dem. Men alla ni glada och goa arbetskompisar satt där med mycket framtidstro i blicken. Jag förstod att det var min tur att lämna bussen så jag tryckte på stoppknappen.

Bussen stannade och jag klev av, jag hörde att bussen hade lite svårt att komma igång. Ni som satt kvar vinkade till mig, jag vinkade tillbaka och tänkte HOPPAS ATT DE FÅR FART PÅ BUSSEN! På långsidan stod det Fujitsu Services AB, vi tror på framtiden. Under tiden jag gick mot kontoret funderade jag på om någon annan buss ville ta mig ombord. Jag kom på mig själv med att gå där och småle, för nu hade det okända ersatts med TRYGGHET och nu vet jag vad alla obegripliga förkortningar och ord betyder: LITEN FALLSKÄRM.

Med den funna tryggheten kanske jag inte vill gå på någon annan buss. Det finns andra färdmedel som t.ex. cykel, den går långsammare och det är jag som bestämmer både fart och färdriktning.

Platsannons:

  Medpassagerare till linjen härifrån till framtiden sökes.
Krav: Ej yngre än 56 år, välsmorda fantasiknölar, duktig flugfiskare.
 

Om någon av er ser en platsannons där kraven är något liknande hör då av er, för då kanske jag ställer ifrån mig cykeln en stund.

Ha det bra framöver

Gudmund.


Webbansvarigs kommentar:
- Denna text var Gudmunds avskedsord till arbetskamraterna,
  som jag nu fått hans tillåtelse att publicera.
- DOA betyder dead-on-arrival (produkt är död vid ankomst).
- SAP är ett order-lager-faktureringssystem.
-
SÄLJ SÄLJ PF vad betyder det? Jo enligt Gudmund så avslutade alltid
Peter Fischer sina mail till MCD-arna med SÄLJ SÄLJ PF (PF = Peter Fischer= VD för MCD)


Gudmund finns även på följande Veteransidor:
- http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/00q3/000921.htm
- http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/99q1/990116a.htm

  (Gudmund fotograferad 1977!)

Gudmunds nya mailadress finns i matrikeln.

/Björn

 .