Tack från Hedersmedlem nr 11,
Sören Andersson
Fujitsu Services
2
004-01-27


Det är med stor tacksamhet jag mottagit diplomet som visar att jag blivit hedersmedlem i Veteranklubben.


Sören Andersson

När jag tittar på webbsidan med tidigare hedersmedlemmar så känner jag mig stolt att få finnas med bland dessa eldsjälar.

Datasaabdivisionen

Jag är nu 62 år och när jag tänker tillbaka till tiden från då jag började på Datasaabdivisionen inom Saab Scania i Linköping 1969 och fram till idag, så har det hänt väldigt mycket.

Jag började på Saab Scania redan 1962, då med att bygga och testa provflygplan, som t.ex. Viggen och Saab 105, och då kom jag i kontakt med datorer, bl.a. CK37 i Viggen.

När jag sedan 1969 fick erbjudande att börja på Datasaabdivisionen, antingen som utvecklingsingenjör eller som lärare kände jag att det skulle bli kul att på heltid jobba med datorer.

Jag valde att ta lärarjobbet och det första jag gjorde var att författa och skriva systembeskrivningen för D5 datorerna. Naturligtvis med fakta från våra duktiga utvecklare. Därefter var det dags för mig att starta utbildningen av servicetekniker för D5/20, så att de sedan skulle kunna fixa vår kund Spadab.
Servicen på den tiden innebar att teknikern skulle kunna arbeta med de hexadecimala koderna och kunna byta komponenter på korten. Man minns med viss förvåning och uppskattning att man på den tiden kunde köra ett helt bankkontor med ”bara” 32 Kbyte i datorn. Det vill jag kalla smart programmering.

Det var mycket samarbete med Facit när det gällde all kringutrustning och det blev många besök i Åtvidaberg.

Stansaab och Datasaab

Jag deltog i Linköpingsdelegationen när vi slog samman Stansaab och Datasaab. Det var en kamp om arbetstillfällen mellan oss och det fanns en tveksamhet från båda parter och ingen litade fullt på ”den andre”. De lokala tidningarna i Linköping stressade alla parter och försökte blåsa upp allt till ”braskande” rubriker, så det gällde att inte ge dem det minsta frö som de kunde nappa på och spinna vidare på.

I dagens perspektiv så var denna oro för sammanslagningen helt onödig och jag har under åren verkligen lärt mig hur lika vi egentligen var och är, och att vi alla kämpade för samma sak nämligen Svensk dataindustri.

Jag har i kvalitets- och processarbetet under flera år haft förmånen att diskutera och utveckla våra processer inom alla delar av företaget och jag har lärt känna alla duktiga datakollegor både inom företaget, som utanför företaget.

Som medlem i Veteranklubben har man ju även tillgång till en mångårig erfarenhetsbank, som är ovärderlig.

Obruten anställningstid från 1962

Jag har en obruten anställningstid från 1962, trots att vi har haft alla olika bolagsnamn, som Stansaab, Datasaab, Ericsson Information System, Nokia, ICL, Sorbus, Fujitsu Invia och Fujitsu Services.
Jag har varit lyckligt lottad som fått möjligheten att få arbeta inom i stort sett alla områden i en dataindustri.

Några exempel på befattningarna; Författare, Lärare, Utbildningschef, Projektledare, Marknadsutvecklare för service, Ansvarig för nya servicekoncept, Utbildare för servicechefer i alla våra dotterbolag inom Europa och USA, Utlandstjänstgöring i Bryssel under 1985-1987, IT-chef, Kvalitetschef och Projektansvarig för år 2000 förberedelserna och från oktober år 2001 är jag Personal- och Kvalitetsdirektör och ingår i Verkställande Ledningen för Fujitsu Services AB.

Avslutningsvis

Avslutningsvis vill jag lyckönska de som nu jobbar med nya IT-ceum, som är viktigt för kommande generationer och det ska bli kul att besöka och se vår gemensamma historia i svensk dataindustri. Själv försöker jag ge material till Björn Sölving, för vidare transport till IT-ceum.

Alla i Veteranklubben har på sitt sätt bidragit till Sveriges datahistoria och vi måste se till att de yngre adepterna fortsätter i samma anda.

Tack vare mitt nuvarande jobb som personalchef har jag ju chansen att ytterligare ett par år  kunna locka in nya IT entusiaster.

Hälsningar från

Sören Andersson
Hedersmedlem nr 11


--------

Webbansvarigs kommentar:
- Sörens mailadress hittar du i matrikeln.