En Thailandsresa i feb-mars 2004
En rapport i text och bild av Björn Sölving


Björn Sölving
Varför Thailand?

Thailand är ett bra land att semestra i. Där finns värme, garanterad sol (söderut), billiga priser, stort utbud på hotellanläggningar, mycket bra och billig mat, enorma badstränder (söderut).

Det enda negativa är den långa flygresan och tidsomställningen. Men man måste välja rätt årstid för att inte komma när det är för varmt eller när det monsunregnar. Bästa tiden skall vara i slutet av december till slutet av mars.

Vi (dvs Rolf och Karin Karsvall och min hustru Anita och undertecknad) bokade resan redan i oktober året innan, men det var något sent. Ville man åka med Thai Air (bäst och billigast) måste man boka ett år i förväg! Vi åkte reguljärflyg (bokat via Trivselresor). Internetbokning valde vi inte, men det hade nog blivit billigare.

Hustrun och jag hade varit i Thailand några år tidigare, och då hade vi lärt oss att man inte skall ta med för mycket kläder, dels är det för varmt dels är det jättebilligt att köpa. Tror ni vi gjorde som vi lärt?    

Först Bangkok

Avfärd Arlanda (snö och några få minusgrader) vid 8-tiden på kvällen. Via Köpenham tog det sen ca 10 timmar innan vi var framme i Bangkok. I Bangkok bodde vi på hotell i tre nätter.

Grand Palace

Första dagen skulle vi åka flodbåt till "Grand Palace", Bangkoks största sevärdhet. Sen till dator-nördarnas Mecka: Pantip Plaza.

Utanför hotellet blev vi snabbt "överfallna" av mängder med tuk-tuk-förare som ville skjutsa oss. Nej så lätt gav vi oss inte.

Vi gick ett tag och passerade ett tempel, helt gjort i mosaik och i fantastiska färger. Där inne många människor som bad och tände rökelse. Alla hade lämnat skorna vid ingången. 

Men vi tog en Tuk-tuk (à 10 bath) = 2 kr som
i vildsint fart körde oss till floden.

Tuk-tuk med förare

På floden tog vi longtailbåt (via småkanaler) till "Grand Palace".

Longtailbåt är en ovanlig båt, en sorts jättekanot som baktill har en bilmotor monterad på rörligt stativ. Via en lång propelleraxel (4 meter?) manövreras båten genom att föraren rör hela motorn.

Det blev en minnesrik färd genom några av Bangkoks kanaler. Palats trängdes med fattiga bostäder. Många av husen hade ett miniatyrhus utanför på en piedestal. Där skulle andarna bo så att dom inte störde dom i riktiga huset.

Bostäderna kunde vara hur enkla som helst, men ofta stod det en välputsad bil eller motorcykel bredvid. 

Rolf och Karin i longtailbåt. Bakom syns föraren som styr genom att röra hela motorn.
Det var mycket att fotografera!


Här den rörliga motorn med fast probelleraxel

Efter en lång kanalfärd kom vi fram till Grand Palace. Innan hann vi med ett mindre tempel, ett stensliperi och en skräddare (taxichauffören föreslog detta och vi höll av nån anledning med).

Grand Palace

Grand Palace är ett fantastiskt palats i guld och keramik, och är den förnämsta turistattraktionen i Bangkok. Allt kretsar kring religion, Buddha och munkar.


Här uppe på "upper terrace" var allt stort och det mesta i guld.


Överallt religösa symboler, vi såg även elefanter i alla former
och här en kombination av fågel och människa

Det finaste templet innehöll "Emerald Buddha" och där måste man ta av sig skorna, inte fotografera, sitta på golvet och absolut INTE peka med fötterna mot "Emerald Buddha"


Pantip Plaza

Lika viktig som "Grand Palace" är för turisterna är Pantip Plaza för data-tokarna.

Pantip Plaza kan närmast liknas via ett stort NK i 7 våningar men med enbart dataprylar. Allt kan köpas tom piratkopierad programvara som det var ett jättestort utbud av. Thailändska staten har förbjudit försäljning, men det var det ingen som brydde sig om. Rolf och jag tillbringade många timmar på Pantip Plaza, men av nån anledning hittade vi inte några MP3-spelare. Kanske berodde det på språket? Thailändarnas engelska var näst intill omöjlig att förstå.

Phuket

Efter två dagar i Bangkok bar det av till Phuket, för sol och bad.

Vi bodde på Karon Beach (Karon Villa Resort), en lite lugnare strand än Patong Beach. Vi bodde i bungalows där vi hade närmare till havet än till receptionen! Förmiddagarna blev det oftast beachen vid havet och efter lunch (när det var ännu varmare) någon av hotellets 3 pooler.

Matställen, skrädderier, gatuförsäljare vimlade det av. Det kunde vara en pärs att passera många skrädderier på en rad utan att bli indragen.


Förmiddagarna...


...eftermiddagarna... (i jakutsi-delen av den stora poolen).
 

Djungelsafari

Vi gjorde många utflykter under de två veckor vi var i Phuket, den bästa gjorde vi till en nationalpark (Khao Sok) som ligger på fastlandet (norr om Phuket) och inne i djungeln.

Där red vi på elefant, åkte "forsfärd", bodde i tält, och fotvandrade i djungeln.


Elefantritt i djungeln, sakta och gungande. Här syns en "mahut" (elefantskötare)
 och upptäcktsresande Karsvall.Forsfärd (ingen fors var högre än 1 dm). Här syns (i mitten)
Anitas systerdotter Malin som var vår guide på
Siam Safari.


Vi bodde i tält i djungeln och fick besök av en tam apa (som var en pensionerad kokosnötnedplockare). Tältet var elegant och hade bl.a. vattentoalett!
 

Så småningom tog våra fina veckor slut och vi måste resa tillbaka till Sverige och snö!

Såhär skulle man kunna sammanfatta våra erfarenheter:

- Ta inte med för mycket kläder, det finns ALLT att köpa billigt.
- Det är VARMT! Nästan 30 grader dygnet runt (utom i djungeln)
- Pruta blir man bra på efter nån vecka, men det tog emot i början
- Solen bränner hårt (använd hög skyddsfaktor)
- Passa på att beställa billiga kostymer, (dock bättre kvalitet i Bangkok).
- Jättebra mat i Thailand! ( den
bästa maten var dom delikat
   kryddade men ofta heta, fiskrätterna (t ex) samt en fantastisk
   crème brulé i Bangkok som en påminnelse från vår del av världen.)
- Missa inte Thailändska massagen (billigt o lyxigt)!
- Gör utflykter.

/Björn