En bok om RGC och Stril 60

Webbansvarig har med stort intresse läst
"Luftens dirigenter" av Bjarne Darwall

Här en liten sammanfattning.


Björn Sölving

Luftens Dirigenter

Boken publicerades i början av detta år (2004) och behandlar utförligt Stril 40, Stril 50, Stril 60.

Även senare utvecklingen med StriC behandlas. Boken är späckad med bilder (färg och svartvita) och diagram och är synnerligen läsvärd.

Ett måste för alla intresserade som jobbade med RGC!
 

Stril 40 Stril 50

Denna tid utmärktes främst av rapporter via "tornlottor" och visualisering av flygplan på stora plottingbord, där kvinnlig personal flyttade flygplansymboler (klossar) med långa "croupier-stavar". Man hade även rapportering från radar (en tidig radar ERIIIb). Radar hette då eko-radio. Men med snabbare flygplan krävdes kortare tider mellan upptäckt och insats.

PPI 802

Boken vimlar av gamla nostalgiska bilder med utrustning från SRT/Stansaab. Till och med PPI 
802 (Standard Radio)  finns med på 7 bilder.

BabyLOS

Det första radardatasystemet Baby LOS finns också beskrivet. LOS = luftbevakning och stridsledning. Det var där jag fick min första kontakt med stridsledningscentraler. Boken säger: "I mars 1959 fick Stockholmsföretaget Standard Radio & Telefon AB i hård internationell konkurrens uppdraget att konstruera just ett sådant system".

STRIL 60

Den största delen av boken (ca 70 sidor av 208) behandlar STRIL 60 och RGC. Det som då (på 60-talet) var så hemligt beskrivs här. Plats för alla RGC beskrivs (vi fick knappast berätta för taxichaufförer var vi ville åka). Till och med plats för det då superhemloga O5 beskrivs.

PS08

Denna radar var det största mekaniska monster jag sett. Det var en "jättejärnsäng" som sakta roterade och avspanade sin del av Sverige och närliggande delar. PS08 gav radarinformation till centralerna i bergrummen. PS08 har för länge sen pensionerats (liksom de flesta av oss).


Här ett uppslag i boken, till vänster PS08 och till höger typiska bilder från RGC. (Under PS08:s antennen, innanför de korsande balkarna,  fanns ett roterande  operatörsrum.)


Flugan


Flugan-systemet (styrdatasändare-mottagare) för digitala styrdata till flygplan beskrivs ingående. (Nu Erik Åhman, kan även du släppa på dina hemligheter). I boken står: " PS-08 tillsammans med Standard Radios indikatorsystem blev en revolution inom stridsledningen. Det största framsteget mot tidigare var att till J35 Draken skicka styrdatakommandon vi en utrustning kallad Flugan, något som diskuterats sedan 1955-1956.
....
Det svenska flygvapnet var först i världen med att använda styrdatateknik, och är fortfarande ensamt om sättet att tillämpa det."

RGC

Antalet bilder från RGC med utrustning från Standard Radio är så många så jag tappat räkningen. Här är det nostalgi!

Många projekt

Många av våra tidigare projekt finns beskrivna/berörda: Smalband, RIR (Rörligt indikatorrum), TAST. Här berörs också Tredje Tast (PC-baserad simulator) och STRICS.

Ubåt på grund

Boken tar även upp den ryska ubåten som gick på grund utanför Karlskrona. Myran (ett RGC i Blekinge, Rödeby) var ett tag centralpunkt för rapportering och insatsledning. 13 sidor med bilder (även radarbilder) beskriver den fantastiska händelsen.

Intresserad?


Skaffa dig ett eget ex! Bäst via insättning på postgiro. Boken kom om några dagar.
Läs mer om boken och hur man köper den. (230 kr). Jag har även sett den i bokhandeln (Bokus), men där kostade den 300 kr.

Annan bok av samma författare

Bjarne Darwall har tidigare skrivit "Myran - En hemlig anläggning går ur tiden. Det är en berättelse om nedläggningen av RGC i Blekinge, Rödeby. Många härliga svartvita bilder! Handlar även den lite om STRIL allmänt, men speciellt om Myran och dom som jobbade där. Klart läsvärd!
 

/Björn Sölving
2004-04-30


2004-05-03: Mailade Bjarne Darwall och berättade att jag lånat några bilder i hans senaste bok för presentation på Veteranklubbens webb. Svaret blev:

Hej Björn och tack för det fina utlåtandet! Jag känner till veteranklubben väldigt väl och har besökt hemsidan flera gånger och fått uppslag om personer som kunnat hjälpa mig framåt i "forskningen".

Med vänlig hälsning

Bjarne Darwall

 Läs mer om:
- Det stora språnget, Kjell Mellberg
-
Besk, Facit, Saab, Blood-Hound, Censor 932, RGC, SM Eriksson
- BabyLOS, Björn Sölving
- Censorminnen, Sture Jansson