Äventyr och upplevelser i 1980-talets Ryssland
av Bertil Palmgren

2004-11-02

Del 1: Uppdraget

 


Bertil Palmgren

Uppdraget.

En aprildag i början av 1980 – talet, blev jag tillfrågad om jag kunde hjälpa Televerket med TERCAS (*) telefonväxel. Deras driftsättningsingenjör var nära ett nervöst sammanbrott. Prov med reservdelar på tre installationsplatser visade att 75 % av reservdelarna ej fungerade. Uppdraget: Utred felorsak.

Telefonväxeln kom från Televerket i Nynäshamn. Jag sa OK. Men innan jag åker måste jag få data om kraftenheten. En ingenjör från Televerket, projektansvarig för uppsättning och driftsättning av telefonväxeln, skulle informera mig om kraftenhetens konstruktion.

Televerkarn (Mr T).

Mr T kom till Barkarby, med elektriska scheman och annat underlag. En redundant kraftenhet, ger elström till växeln, och laddar eller underhållsladdar växelns batterier. Försvinner nätspänningen till kraftenheten, räcker batterikapaciteten för en timmes drift av växeln. Batterierna är av samma typ som används i ubåtar. Från en transformators sekundär sida går 6 faser till fingerborgs stora tyristorer som sitter på 6 cm breda och 1 cm tjocka kopparskenor. Tyristorerna genererade en likström på maximalt 350 ampere och utspänning 110 V.

Jag frågade efter genomgången, varför han inte ville åka över till Ryssland. Mr.T svarade. Jag har vistats  länge i Ryssland och fått nog av allt trassel med formaliteter och att bo i hotell. Jag frågade: "När du nu har varit så länge i Ryssland, så har du väl en RGF i Moskva?" "Va då för RGF", frågade Mr T. "Russian Girl Friend", svarade jag. Mr T log och svarade: "IF".
 
Mr T berättade

Under våren träffade jag en engelsktalande 19-årig ryska, med blont hår och grönblå ögon, slim, slank und süss och som hade egen lägenhet. Hon  orsakade tjurrusning av kroppens hormoner. Och fanken vet om hormonkrockar hade orsakat sammanslagning av hormoner till nya varianter. Det hela påminde om schlagern, Fever och Anita Lindbloms, Heta nätter i Moskva.

En söndagsmorgon vid nio-tiden väcktes vi av telefonen. Hon svarade och började småmuttra. Jag frågade varför hon blev upprörd av telefonsamtalet. Hon hade glömt att hon skulle leda ett lokalt partimöte. Du kan följa med, sa hon. Jag såg för min inre syn, svenska tidningars löpsedlar med text i fet stil. Svensk tjänsteman, statligt anställd greps på partimöte i Moskva för spioneri.
.

 
Modern Beauty looks like 1980:s RGF

PRESSANKAN

 TASS
TELEGRAM

Svensk
TJÄNSTEMAN
greps på
PARTIMÖTE  i
MOSKVA
för
spioneri

Säpo, UD inkopplade

 
Jag sa. Nja jag åker till hotellet. Varför de, sa hon, det är helt ofarligt och blinkade med sina grönblå ögon. OK jag följer med.

Vi kom till möteslokalen och hon presenterade mig. Mötet var slut efter en timma. Jag begrep ej ett jota vad de pratade om. Efter mötet, berättade hon, att hon presenterat mig som en partikollega från Sverige på besök i Moskva. En vecka efter mötet var jag klar med jobbet och åkte tillbaka till Sverige.

Jag hade nyligen i Sverige träffat en underbar polska. Hon bor närmare mig än RGF. Dessutom ville jag inte riskera att få Säpo i hasorna. Det fanns i Ryssland, mer än vodkan, som hade berusningseffekt
, avslutade Mr T.

Jag sa:  OK jag åker, under förutsättning att en representant för Televerket följer med till Ryssland, som får ordna flygbiljetter, betalning av hotellrum, resor, kontakt med ryska representanter, visa osv. I Barkarby träffade jag försäljaren av telefonväxeln. Han skulle följa med och ordna allt omkring resan. Jag tog med några databöcker för integrerade kretsar. Första anhalten var Moskva.

Nästa avsnitt (del 2):
Flygresan.
- Lustiga familjen.
- Rubel som inläggssula.
 

/Bertil Palmgren
 


Webbansvarig kommenterar:
TERCAS =
Terminal and En-Route Control Automated System = Projektnamn på vårt Lufttrafikledningssystem för Moskva m.fl orter

Vill du kommentera? Skicka ett e-brev till webbansvarig så skickas det vidare till Bertil.