Besök på IT-ceum och Flygvapenmuseet
2005-02-
16: Del 1

En liten rapport i text och bild av Björn Sölving

 

 


Björn Sölving


Prova nåt nytt

Vi ville prova nåt nytt. Går det att kalla intresserade Veteraner via mail och hemsidan till en gemensam aktivitet? Jodå, det gick mycket bra. 17 Veteraner följde med på en heldagsutflykt till Linköping. På förmiddagen besöktes IT-ceum och på eftermiddagen Flygvapenmuseum.

Besök på IT-ceum

IT-ceum har nu varit öppet i ca 2 månader och ligger i
Mjärdevi Science Park. Museét ligger i bottenvåningen i Mjärdevi Center (se bilden).

Redan i husets entré möttes vi av prototypen till Alfaskop.
 
 


Mjärdevi Center med
IT-ceum


I den smakfullt inredda museilokalen togs vi emot av Magnus Johansson, som hälsade oss välkomna och berättade om museets tillkomst och ändamål.


Fr v: Jörgen Möllenhoff, Bertil Lindstål, Roger Gustavsson, Matts Pettersson, Bengt-Olof Malmberg, Leif Mårtensson, Sune Nordstedt, Magnus Johansson, Hans Philip och Lars Stelling
 

Magnus Johansson berättade lyriskt om den första datamaskinen i Sverige. Maskinen hette BESK och fanns på KTH:s lokaler på Drottninggatan i Stockholm. Här syns manöverpanelen till BESK. Just BESK (eller snarare försäljningen av ritningarna) till Saab i Linköping för 50 år sedan var startdatum för IT-ceums öppnande i december 2004.

 
 
Saabs tidiga dator D2 (SANK). Datorn var Sveriges första "bordsdator". Denna dator gav sen upphov till CK37 (dator för Saabs militära flygplan) och D22 (dator för civila tillämningar).  
 
Det fanns en hel del från Standard Radio och Stansaab om man letade lite. SM Erikssons rullbollspatent fanns anslaget. Ett PPI fanns också att beskåda.  
 
Magnus Johansson hade hoppats att få ställa ut manöverbord från Arlanda flygtrafikledningssystem levererade av Stansaab på 1970-talet.

Man det gick inte!

Systemet används fortfarande och det nya systemet som skall ersätta den gamla Stansaabutrustningen har ännu inte tagits i drift!

Tills dess: Några bilder får duga!
 
 
Datasaab D22 hade fått en egen stor monter. Datasaabs Vänner hade hämtat en utrangerad D22 i Finland och putsat upp den.

Magnus Johansson demonstrerade några av den tidens moderniteter: En diskpacke (100 MByte?) och ett kärnminnespaket.

Erik Åhman passade på att fotografera manöverpanelen.

Remsläsaren från Facit (den nyaste överst) väcker många minnen.
 
 
Sen kom det som gjorde starkast intryck på mig. SM Eriksson berättade om starten av RGC på en stor videoskärm, där museét skapat en liten "arena" för presentationer. (Det var ett kort avsnitt ur RGC-filmerna.)

      (30 sek MP3 84K)

Från vänster Bertil Lindstål, Jörgen Möllenhoff, Leif Mårtensson, Lars Stelling (sittande), Rolf Karsvall, Roger Gustavsson, Ingvar Andersson, Leif Grimståhl,  Hans Philip, Bertil Palmgren (skymd) och Tommy Carlsson.
 
 
 
Det fanns mycket mer, bla annat en stor samling av persondatorer, och naturligtvis även från Stansaab och EIS.

 
 
 
Se det var en intressant förmiddag!

Sen blev det lunch (några meter utanför Museet). I väntan på lunchen ses här Hans Philip sittande på en superdator CRAY som kostade 30 miljoner 1983, och skrotades 1989. Saab-Scania köpte den för bl.a JAS.

 

 

På eftermiddagen åkte vi till Flygvapenmuseum, men det är en annan historia.
Och den historien hittar du om du klickar här.

/Björn Sölving
2005-02-21