Vårresan 2006

Den sedvanliga vårresan gick även i år även till
Åland och var en resa över dagen.

Kul och välordnad resa! Här lite text och bilder.

Björn Sölving
2006-05-22


Björn Sölving


 Isabella

I år var det Viking-bolagets båt Isabella som skulle föra oss till Åland och tillbaka. Vi var 66  Veteraner och 18 gäster. Ett nytt fullmatat program väntade oss. Det nya var att det bjöds på 4 föredrag (både om icke-teknik och teknik). Variationen uppskattades av många!

Lotteri

Jan Persson (myntmästare) hade fixat ett lotteri med fina vinster. Vad sägs om:

1. MP3-spelare
2. Presentkort på överföring smalfilm/VHS till DVD
3-4. Presentkort Viking Line
5. Bok om "Bröd" av Jan Hed
6. Bok "Kärlek, oliver och timjan".
7-8 Väska "Gotland runt"
9. CD-box: Sveket
och ytterligare 4 bokpriser
 
Lottförsäljare:  Leif Jonsson (1/2-dansken). Leif sålde snabbt slut på sin lottring. "Lättsålt!" tyckte han och redovisade snabbt till Jan Persson

Nya medlemmar

Efter sedvanlig president-öppning och utdelning av "pris för första anmälan" (gick till Rune Winter) presenterades nya medlemmar

 

Rolf President presenterade nya medlemmar.   Ny medlem 1:
Carl-Henrik "Calle" Blidberg, en av våra gamla IDS-rävar från
60-talet med displaysystem som specialitet.
 
 
Ny medlem 2:
Thom Jaxhagen, som under 60-talet arbetade på SRT som
provrumstekniker innan han gick över till Flygvapnet. I Flygvapnet jobbade han bl.a. med våra produkter i RGC.
  Ny medlem 3:
Ulf Westberg, som kom in som viktigt stöd vid alfaskopsidans
kundbesök och
demonstrationer.

Lev väl och må bra

Bland föredragen var Ann-Karin Gyllfors först ut och pratade om "Lev väl och må bra".

  Ann-Karin trollband åhörarna med sin blandning av vardagsnära rekommendationer och finurliga dikter. Hon berättade bl.a. om rörelselusten och arbetslusten. I det senare fallet gäller det att se till man sysslar med något engagerande där man kan vara kreativ tex i en förening, varför inte i Veteranklubben!

Ät gott och rätt
 

  Margareta Garpendal berättade om vad vi bör äta. Margareta är f.d. hushållslärare och har varit ansvarig för Hotell och Konferensutbildningen i Stockholm. 

Margareta hade följande veckotips:
Måndag - Grönt
Tisdag - Fisk
Onsdag - Färs
Torsdag - Soppa
Fredag - Pasta
Lördag - Kyckling
Söndag - Helt kött

Margareta delade ut ett "kompendium" som innehöll många recept på just sånt vi bör äta. Det gick åt många "kompendier"!

Utfrågning av båtrepresentant

Rolf hade ställt samman några frågor som besvarades av vår finlandssvenske kryssningsvärd. Det var många knepiga frågor som ofta besvarades på ett humoristiskt sätt.

Teknikresa

Björn Sölving (undertecknad) presenterade en planerad teknikresa i höst (september). Resan skall ske ungefär som 2005-års resa till IT-ceum, men denna gång blir det en eller två övernattningar. Främst skall museer med SRT/Stansaab-produkter besökas. Resan kommer förslagsvis att gå till Robotmuseet i Arboga och sen ner till Göteborg där det finns många museer med SRT-Stansaab-anknytning.

Alla i Veteranklubben kommer att få E-post med uppmaning att titta på hemsidan, där mer detaljer kommer att presenteras. Sen kommer man att kunna anmäla sig via E-post.

Ett 20-tal veteraner räckte upp händerna på frågan: "Låter detta intressant?"


Vägen till ett intressant och annorlunda projekt

Bo Lindestam höll ett mycket intressant föredrag om hur några händelser i hans liv påverkat honom och så småningom lett fram till
det stora projektet Bundespost.

Han berättade bl.a hur han på skolgården läste hålremsa för kamraterna (hålremsorna hittade dom i skräpet hos en nyhetsbyrå på Kungsholmen). Där kunde Bosse berätta om boxningsmatcher och andra nyheter.

Bosse berörde också kontakter med det ryska samhället och svårigheter att få information, ja till och med svårigheter att få veta om dom överhuvudtaget skulle få veta om det kom ett svar eller ej.

Han visade med många och detaljerade satellitbilder (Google Earth) var olika saker hänt och till och med var han blivit utkörd från amerikanska ambassaden i Paris, han var ju svensk och inte amerikan! Men han hann läsa intressanta dokument innan!

Många små trådar ledde så fram till projektet Bundespost, som var en affär där bl.a. många tyska "Tele-butiker" skulle förses med terminaler och PC. En riktigt stor affär!
 

  Bosse visade ett tangentbord som ingick i projektet och berömde konstruktörerna som klarat av alla sorters speciella protokoll som behövdes när tangentbordet användes i olika utrustningar.

Bundespost var en mycket stor affär för oss. Bosse visade antal Alfaskop och PC som ingick. Stora volymer!Det visste vi inte - att Bundespost var så stort!


Slutkläm: Det var ett intressant föredrag. Bosse är välkommen tillbaka att berätta andra delar av sitt tekniska vetande!

RGC-film

Sen fick vi se RGC-filmen (del 1 av 2) där våra tidigare arbetskamrater berättade om sin del av projektet. Vi fick se Kjell Mellberg, SM Eriksson, Sven Skåraeus (som sorgligt nog avlidit för några veckor sen), Ingmar Torelm och Jangunnar Rönnlund.

Vi hade besök

SRT-klubben hade förlagt sin vårresa till precis samma båt och samma datum! 
SRT-klubben är en pensionärsklubb, som startade efter det att Militär-sektorn inkl. Alfaskop bröt sig ur Standard Radio år 1971 och bildade STANSAAB . Man kan säga att den blev ett halvsyskon till vår Veteran-klubb. De tre resenärerna lyssnade intresserade till våra föredrag.
 
 
De tre från SRT-klubben: Fr.v Per-Erik Olofsson, Lennart Eriksson och Lasse Quist.

Epilog

Se det var en riktig vårresa för Veteranklubben! En hel del nya ansikten. Många att prata gamla minnen med!

Den så viktiga skålningen till måltiden hanterades av Presidenten med hjälp av Maria Palm (vice presidenten hade måst lämna återbud).

 

Presidenten och Maria skålar med Gunnar Wedell

Och hur gick lotteriet? MP3-spelaren vanns av Ragnar Fries. Nästa vinst (
presentkort på överföring smalfilm/VHS till DVD) vanns av undertecknad!! Och inte nog med det: jag vann även nr 5, en praktbok om bröd! Tack till fru Fortuna (Maria Palm)!

Kommer ni ihåg vem som vann de två högsta priserna förra vårresan?
Det var jag! Konstigt men kul!

Nästa vårresa firar Veteranklubben 30 år, då hoppas jag att det blir extra fina vinster!

/Björn Sölving
2006-05-22 

Rev. 2006-05-23 (antal resenärer mm)