Den bästa kryssningen hittills...

...som jag varit med om i Veteranklubben. Här ett litet reportage med många bilder från jubileumskryssningen 22-23 maj 2007.

Björn Sölving

2007-05-26


Björn Sölving


Jubileumsår!

I år är det 30 år sen klubben bildades. Klart det skall vara nåt extra ett sånt här år! Och det blev det också! En tvådagars kryssning med övernattning på Birka Paradis. Bra att slippa gå upp tidigt (endagsutfärd), nu varade resan från tisdag kl 16.00 till onsdag kl 16.00.
Passar mig precis.

I år hade Presidiet naturligtvis slagit på stort. Många intressanta programpunkter, många fina lotterivinster och gott om tid att prata med bekanta. Mat och vin blev det förstås och senare på första kvällen till och med dansundervisning i pasodoble med den från TV kände Lets- dance-domaren Tony Irving.

Ingen trängsel

Ingen trängsel på båten, jo kanske vid frukost och lunch, men allt avlöpte mycket smidigt. Ordet "tax-free" var nu omdöpt till "free-port"
vad det nu kan bero på.

Före middagen första dagen

En jubileumsmiddag skall naturligtvis börja med champagne. Vilken tur vi hade, våra hyttgrannar hittade en flaska i kylskåpet. Champagne skall vara kall, torr och gratis.
 

Middagen

Alla hade fått välja kött eller fisk. Det var smakfullt upplagt och alldeles lagom. Sen började den sedvanliga skålen, dvs. Presidenten och Vice Presidenten gick runt och skålade med alla vid borden.


Här syns fr. v. KEA, KEA:s hustru Anita, Vice, Presidenten
och Bo Hansson.


Klubbens grundare (Gunner Christiansen) var naturligvis
med på resan. Här stående till höger om Presidenten.
Övriga vid bordet, fr. v. Heleena Grönqvist, Lilly Tötterman
och Harriet Jonsson.


Lotterna hade en strykande åtgång. Snart var alla slut!
Inger Eriksson tar just betalt av Leif Meijer. Erik Åhman väntar på sin tur
och Eron Petersson är beredd med plånboken.


En dag som denna hade Myntmästaren (Jan Persson t.v.) grävt djupt i kassan. Bredvid Janne sitter en av våra nyaste medlemmar
Gunnar Nilsson (som jobbade med Filén, Torelm och
 Amundin på 60-talet).En annan ny medlem (också på sin första Veterankryss) var
Kurt Margery (QRT, f.d. Kurt Lindquist).Här berättar han troligen
något från Frankrike, där han bor.
Christina Westberg lyssnar och tänker.

Uppätna, urdrucket...

Snart var förrätt, varmrätt och dessert uppätna och vinet urdrucket. Dags att söka upp några av de många barerna som fanns på båten.
(Med mycket billigare priser än man är van med på land.)

Det fanns en hel del attraktioner: dans, karioke, trubadur, barpianist, roulett, enarmade banditer. (Och naturligtvis även free-port för dom som så ville.)

Dansundervisning

På däck 10, där det på dagtid är soldäck med ständig sol, var det nu istället ett dansgolv. Den från TV kände Lets-Dance-domaren Tony Irving skulle lära ut danssteg, bla pasodoble. Rätt många ville vara med och även ett antal Veteraner.


I raden till vänster ser vi som nr 3 Veteranen och
hedersmedlemmen Sören Andersson.
Till höger Tony Irving. Tony hade lite svårt att lära ut de
komplicerade stegen så att dom satt!
 

Onsdag morgon

Nu var det dags för ett välkomponerat förmiddagspass med många programpunkter.


Rolf, vår President, inledde som sig bör. Han tyckte det var
kul att så många var med. Vi var ju 110 veteraner och gäster.

Det är ju många aktiviteter som pockar på uppmärksamhet när man kommit upp i vår ålder sa han, man måste förstå att det inte alltid är Veteranklubbens som vinner när man måste göra ett val.
 
Rolf berörde också formerna för framtida vårutflykter och kunde
se att många (genom handuppräckning) tyckte det var bra med båtresa med övernattning.

Pris för snabbaste anmälan delades ut till Finn Hultman.


Vi var många!

Intendenten intervjuas

Rolf passade också på att intervjua intendenten på Birka Paradis. Många frågor fick sina svar, ibland lite kryptiska. Vad var det som var mest attraktivt med båtresan frågade han, mat, tax-free, dans, skärgården?. Svaret var: Allt!

Ett intressant svar kom på frågan: "Vad gör ni med ev. fripassagerare? Får dom gå på plankan, som förr i tiden?". Svaret var: "Dom är också våra gäster! Dom gillar oss annars hade dom inte kommit! 

Gunnar Wedell

Gunnar hade fått önskemålet att berätta lite om några episoder under sin tid som VD på Stansaab-Datasaab. Han hade många episoder på lager.

Han berättade bl.a om när han åt egen medhavd mat när han flög första klass från USA med SAS. Nåt som gav eko långt uppe i SAS ledningen. SAS var på den tiden kända och stolta för sin fina mat på USA-linjerna. När det var dags att sälja Alfaskop till SAS (mycket stor kund), kom episoden upp, och SAS-ledningen konstaterade kallt. "Jasså, det var du det!"

Andra episoder handlade om hotell-kalabalik i Moskva och Gunnars kontakter med en folklig svensk minister. Gunnar hade mycket att ösa ur! Kul!


Gunnar Wedell berättar episoder

Lars Fossum

Lasse berättade om några viktiga milstolpar under hans Alfaskop-tid. Han berättade även om dom svåra bakslag som fanns och hur dom övervanns. Många bilder av unga medarbetare visades. Det var då det!


Lasse berättade medryckande och mycket trevligt!


En av Lasses bilder visade på den viktiga starten för Alfaskop, en demonstration för "Rixdagen". Här en vacker bild på en ung Calle Vedin (som tyvärr inte var med på jubileumskryssningen, han var i USA).

Lasse sade glädjande ja till att jag får lägga ut alla hans fina bilder på internet. Länken finns längst ner på denna sid.

 

Kurt Margery, QRT (fd Kurt Lindquist)

Nästa talare var QRT, alla vi som jobbade med honom känner till hans signatur QRT. Kurt bor numera i Frankrike. Vad hans föredrag skulle handla om visste vi inte, det var hemligt.


QRT - Kurt
 

Kurt öppnade något överraskande med att berätta att det var Ellen (Calles fru) som bestämt ämnet som han skulle behandla.

Kurt berättade om Gasverket. Det var ett ställe som hade kommunikation långt innan internet fanns! Kurt hade många kontakter som hjälpte honom att nå Gasverket.

Det tog ett tag för mig att förstå att Kurt pratade om medier och kontakter i andevärlden. Kurt hade kommunikationshjälp (jag skulle vilja kalla det routrar) som hette Ariel och Cleo. Det var hjälp att nå Gasverket. Han talade vidare om medier som för honom berättat om många händelser och personer från Kurts liv. Skrämmande och overkligt tyckte jag, men Kurt var helt säker på sin sak men varnade samtidigt för att det finns massor av bedragare i just denna bransch. 
 


Kurt och Gasverket

Det var ett ovanligt inslag i Veteranklubbens verksamhet. Men en sak är säker: Om några år har alla glömt dagens föredrag, med ett undantag, Gasverket!  Ett kort ljudavsnitt av Kurts föredrag finns längst ner på denna sida.

En annorlunda kryssning i England (Björn Sölving)

Sista föredraget handlade om en mycket lyckad båtresa som ett antal Veteraner gjorde i Wales i förra året. Jag passade på att rekommendera detta till alla som funderat att slå till, mycket lämpligt för "oss äldre" som vill se mycket och kanske inte har full rörlighet. Här glider landskapet förbi sakta och lugnt.


Båten var 20 meter lång och 2 meter bred. Vi var 5 pers i varje båt.

Resan finns även dokumenterad på Veteranklubbens webb: http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/06q3/060918.htm


Lotteri

Så var det dragning i det populära lotteriet som Jan Persson skötte så bra. Nu var det nya regler: Alla lottpengar skulle gå tillbaka som vinster!


Många fina vinster, högsta vinsterna var en blodtrycksmätare Omron (donerad av Finn Hultman) och en vacker sydd tavla av Karin Karsvall. Sen var det IT-böcker (IT-gryning), fina presentkort, choklad mm.Den fina sydda tavlan vanns av Ludmila Persson
(gift med lotteriföreståndaren).

Slutkläm

Alla jag pratade med efteråt var mycket nöjda. Arrangemanget var i toppklass och föredragen var lagom många och i olika ämnen.

Hustrun (Anita) passade på att använda den lediga tiden efter lunch till ett besök på båtens Spa. Där var det bl.a. chokladinpackning med massage! Mycket avslappnande och skönt sa hon. Hon doftade så gott av choklad sen!

Alla aktiviteter kan inte få plats i ett litet reportage som detta, men en kul grej var att det kom telegram till oss. Kom via båtens personal, som stack in huvudet och lämnade lyckönskningstelegram från bla Finlands president och USA's president. Det från Frankrikes president var på franska, och det fick Kurt läsa upp. Kul idé!


Ett speciellt tack till Lena Dahlroth, som nu hade sitt första eldprov som ceremonimästare. Det gick jättebra och bådar gott för framtiden.


Detta var den bästa jubileumskryssning jag varit med om!

Precis såhär skall det vara! Det kanske var bra med ett föredrag som skakar om en lite?

Törs man hoppas på att hela jubileumskonceptet upprepas nästa vår?

/Björn Sölving
2007-05-27

Fotografer: Björn Sölving, Rune Winter.
Ljudinspelare: Rune Winter    


Webbansvarigs kommentar:
- Lars Fossums bildspel
- Ett kort ljudklipp på Kurts föredrag finns här.