Rune Winter: Odlingar med fordringar

Rhododrendron-mannen?

2007-10-16


Rune Winter


Odlingar med fordringar

När jag såg Dag Anderssons artikel om sina skötebarn kamelior slog skrivklådan till. I likhet med Dag så har jag flera hobbyn, och i likhet med Dag antog jag en utmaning för många år sedan när det gäller en botanisk skapelse.

Jag brukar misslyckas med allt som har med växter att göra. Har försökt sätta potatis på mitt sommarställe. Upp kom det stora buskar. Potatisen under buskarna blev dock av ärtstorlek. Försökte flera gånger plantera hallonbuskar, som lär vara lättodlade. Efter ett år bestod de av några spretiga grenar med en skörd på fyra hallon. Efter två år var plantorna döda. Försökte med jordgubbar. Mina vilda smultron blev större. Försökte med vinbär. Samma resultat som med hallonbuskarna.
Ändå hade jag lagt ner stor möda på omgrävning och gödsling, vattning och ogräsrensning.

Uppenbarligen har jag inte s. k. gröna fingrar.

Nå, utmaningen då? Jo, när vi köpte vårt sommarställe på Färingsö så stod där ett skjul som vi rev när vi byggde vår stuga. Utanför skjulet hade förre ägaren planterat en liten Rhododendron. Den var en knapp halvmeter hög, hade bruna förtorkade blad och såg knappast ut att överleva. Vi lät den dock stå kvar.

Jag fick höra att det kan vara svårt att odla dessa buskar i vårt tämligen torra och kyliga klimat här i Svealand.

Det lät ju som en utmaning, som jag antog.
Skaffade litteratur i ämnet Rhododendron och fick bl.a. veta att namnet kommer från grekiskans rhodon (ros) och dendron (träd). Vidare fick jag lära mig att marken skulle vara mycket porös och fuktig samt ha sur reaktion. Rhododendron är kalkskyende och tål inte vanlig gödsel som är basisk.

Jag tog upp den lilla stackarn, som stod i kompakt lerjord, grävde en stor grop och hämtade lass efter lass med skogsmylla som jag fyllde gropen med (skogsjord har sur reaktion).
Jag skaffade t.o.m. utrustning för att mäta surhetsgraden i jorden med.

Så blev det omplantering. Efter något år blev det fart på plantan, som vi nu är stolta över och har blivit mitt skötebarn.

Denna enda lilla planta har nu vuxit till en buske med en diameter på 7 meter, och en höjd på 2,5 meter. Den prunkar med över tusen blommor vid midsommartid.
 
 

Ja, något ska man väl lyckas med. Några andra odlingar blir det inte. Jag trivs med att ha en naturtomt utan gräsmatta eller rabatter. Det som växer och frodas sköter sig självt: Smultron, svamp och blåbär.
Visste ni förresten att Rhododendron är släkt med den lilla blåbärsbusken?

/Rune Winter