Vårkryssningen 20-21 maj 2008

En berättelse av Rune Winter

2008-05-26  (Rev 2008-05-27)

Fotograf: Rune Winter (bild 2 tom 5)


Rune Winter


 Vårkryssningen 20-21 maj 2008

Jag ankom alltför tidigt på eftermiddagen till Vikingterminalen.

Anledningen var att Gröna linjen gick enligt tidtabellen. Ingenting hördes i kvällsnyheterna, så massmedia missade denna unika händelse.

Nåväl, I terminalen välkomnades man av Alfas styrelsefunktionärer och försågs med utförliga instruktioner och program inför resan. Tänk vad trygg man känner sig när man ska ut på havet med Alfaklubben!

Ja, så blev det så småningom ombordstigning, avlämnande av bagaget i hytten, samt uppsökande av Food Garden, allt enligt instruktionen. Vi bjöds där på en porlande välkomstdrink, platser intogs...
 

 


(Se kommentar efter Runes text)


... och  Presidiet fullgjorde sin skyldighet att välkomstskåla med allihop.

Avresan från hamnen dröjde ganska länge, kanske var det en kompensation för händelsen med Gröna linjen.

Jag gissade på att ankaret hade fastnat i dyn, alternativt att spinnakern hade snott sig, men vinden var svag, så möjligen hade snöret till aktersnurran gått av.

Nå, rykten gjorde gällande att man höll på med att måla båten och det var därför vi låg kvar i hamn så länge.

Efter intagandet av all den goda maten och de ädla dryckerna samt gemytlig samvaro med  alla trevliga alfaiter släpptes vi loss för ”Fria aktiviteter”. Vi var nu ute på havet (tror jag) och båten gungade betänkligt på den spegelblanka sjön.

De fria aktiviteterna får väl var och en skriva om, kanske det blir en novellsamling.

Morgonen därpå lyste solen in i hytten vid 6-tiden. Vi låg inne i Mariehamn och jag startade dagen med ett dopp, och passade på att ta en bild på båten från sjön Kanske det inte var Cinderella?  En båt var det i alla fall.

(Webbredaktörens anm.: "Hm? Det står Birka på båten...)

Nå, efter morgondoppet var det gott med frukost i Viking Buffé på däck 8.
 

Presidenten startade Leif Jonsson

Så intogs konferensrummet, där Presidenten inledningstalade och överlämnade ordet till Leif Jonsson som berättade och visade bilder från det stora landet Kina, där man i en del av landet levde med modern teknik med snabbtåg etc, medan man i andra delar levde i det närmaste på medeltiden eller tidigare.

Mycket intressant att höra och se deras sedvänjor som avsevärt skiljer sig från våra vanor.

T.ex. det där med att stå i kö var ett okänt begrepp, alla rusade på samtidigt.

Ätkulturen tilltalade mig inte. Att spotta på bordet och på golvet var tydligen ett normalt inslag i bordsskicket på sina håll.

Ebba Carlquist

Efter denna kulturella övning fick vi höra Gymnastikdirektör Ebba Carlquists föredrag om ”Motion och hälsa”. Vi fick en praktisk övning redan från början, då vi uppmanades att resa oss och sätta oss tre gånger, utan att hjälpa till med armarna. Så fick vi motionera armarna genom att sträcka dem uppåt och åt sidorna. Ebba ursäktade sig med att hon inte kunde sträcka ut ena armen helt rakt upp, för hon hade brutit armen för en månad sedan (!)

Så snabbt kan man återhämta sig om man är vältränad!

Nå, att man håller sig friskare med regelbunden motion behövde väl ingen tveka om. Det gäller bara att komma igång (bums) om man inte redan praktiserar någon form av motion.

Att cykla, promenera, simma, dansa och röra sig så fort man får tillfälle var några av exemplen på aktiviteter.


Ebba Carlquist (mitten) här i samspråk med Göte Wiklund (t.v.) och Rosemarie Bergström

Göte Wiklund

Göte Wiklund berättade sedan om sin karriär som klarinettist och gav oss musikalisk underhållning på sitt instrument. Ett behändigt litet instrument att bära med sig till spelningarna. Jag satt och tänkte på de stackars pianisterna.

Tord Jöran Hallberg

Tord Jöran Hallberg (författaren till den intressanta boken ”IT-gryning”) berättade slutligen om Axel Wenner-Grens svenska dataäventyr. Vi fick en historisk överblick över de olika utvecklingsstadierna av ”matematikmaskinen” och vilka företag och personer som varit involverade.

Mellan dagens föredrag motionerades skrattmusklerna med John Wijks obetalbara historier, vilka han endast själv kan framföra för att de ska komma till sin fulla rätt.

Ja, så avslutades dagen med lotteridragning, där jag som vanligt sett till att öka vinstchanserna genom att ha köpt upp de flesta nitlotterna. Något ska man väl bidra med efter att fått vara med om en trevlig kryssning tack vare presidiets fantastiska jobb med att ordna och arrangera allting.

Ja, det var en kort resumé, allt det jag har glömt att berätta får jag skylla på de goda dryckerna vid tisdagskvällens middag.
 

Ni ska ha ett varmt tack alla ni som gjort kryssningen så lyckad!

Rune Winter


Kommentar till bilden på det skålande presidiet (ovan): Calle berättar följande:

Hej Björn!
Här nedan ser du en text som stämmer med verkligheten. Det är min hand med glas till höger. Här skålar Presidiet med Skrivaren Göte Wiklund som fyllde 74 år 20 maj 2008.

Hälsningar
Calle