Lite om halvdansken

Det började med lite mejlväxling med webbmaster för "danska stansaabsidan"


2008-08-06


Björn Sölving

Danska Stansaab-sidan

Gun Lennerstrand förmedlade i juni en webb-adress till ett gäng i Danmark som skapat en dansk Stansaab-sida.

Jag blev intresserad, lade ut länk till danska sidan på denna webb, och skrev ett mejl till Erwills i Danmark för att få veta lite mer.

Snabbt kom ett svar där han berättade lite om bakgrunden. En mening var lite extra intressant:

Tack for at du har lagt länk på startsidan på www.veteranklubbenalfa.se. Jeg har allerede fået kontakt til 'hemliga Jonsson' som vi kalder Leif. Kull at ni kalder for ½ danskan :-)

Jasså! Leif hade flera "namn"!

Intressant, jag ville veta mer

Ett mejl till Leif (och Presidiet) gav så för några dar sen ett långt svar, där Leif  förklarar hur det egentligen låg till. Det kanske kunde intressera fler så (efter tillstånd av Leif) när kommer hans mejl.

Jag har behållit Leifs stavning överallt då den ger en speciell charm åt texten! (Överskrifterna i fetstil är mina tillägg.)

Leifs svar

Hej alla grabbar och Lena.

En lite förklaring till begreppet ”Hemliga Jonsson”.

Jag var ju utstationerad från Stansaab som driftsättare på Deplo för Danska marinen.

Under tiden så utvecklades Alfaskop konceptet och man startade ett dottersällskap i Danmark som hette STANSAAB, det gick bra för dem, de anställde bara elektronik-ingenjörer som servicetekniker.

Så köpte STANSAAB, DATASAAB, de hade ju redan ett etablerat dottersällskap i Danmark men med elektronik-tekniker som servicetekniker.

När man så skulle slå samman dessa två verksamheter blev det allvarliga problem, många är de historier om hur svårt det kan vara att slå samman två helt olika kulturer, här fick jag uppleva dem alla.

Mötte en tjej

OK, så mötte jag en tjej i Danmark och ville stanna kvar, tog kontakt med de Danska kollegerna.

Alltså, från vänster kom lilla jag, varken fågel eller fisk.
Det första jag gjorde var att sätt ett par låder med dokumentation och testinstrument på ett kontor hos de nyligen sammanslagna kollegorna (som slogs för fullt och aldrig riktigt kom till att förstå varandra), samtidigt så hade jag minst ett halvårs jobb kvar på marinen, med andra ord jag var en mystisk ung man som inge fattade vad han gjorde eller vad hans roll var i röran.

När jag senare skulle införlivas i den Danska verksamheten rådde det fullt krig på alla nivåer.

Lugna sansade killar

Datasaab teknikerna var lugna sansade killar med en etablerad service organisation, man hade både felanmälnings rutiner, reservdelar och en backup organisation i Sverige (Linköping).

..enorm kreativitet, ... obefintliga strukturen

Stansaab killarna var en flock fantastiskt duktiga tekniker som besatt en enorm kreativitet, men tack vare den obefintliga strukturen var det en enorm röra, på säljs lagret stod det en massa slaktade maskiner, när reservdelarna inte räckte till åkte man ut till kunder och plockade av enheter som inte var inkopplade ännu, vissa kunder hade en egen utsedd tekniker, dem kunde man åxå stjäla ifrån (alltså kollegor stal från varandra), allt var kaos, ingen styr på allting.

Min första uppgift

Min första uppgift blev att starta en reparations verkstad för printrar, men det tog inte många minuter förens jag stod med ansvaret för både det ena och det andra, jisses vad jag jobbade. Vad hade jag för förstånd på service/säljs logistik, personalstyrning, installationsplanläggning (av hundra, ”över” sålda projekt samtidigt som modersällskapet inte kunde leverera till tiden), senare blev det både fältserviceansvar och datatillbehörs salg.

Jag glömmer aldrig när min chef kom in med en 20 cm tjock bunt med installations order och en installations ansvarig administratör som brutit samman (han blev senare förtidspensionerad, blev aldrig bra efter den turen), och frågade. ”Leif kan du få styr på det här??”

Stoppa slaktningen

Det var inte alla gånger jag var lika populär hos Stansaab:s kreativa tekniker/säljare, speciellt när jag lade beslag på säljs lagret och stoppade slaktningen av hela maskiner.

För att få lite styr på grejerna byggde jag ett reservdels/säljs lager med en ”utlevererings disk”, förvånad blev jag när en Stansaab tekniker som inte fick slakta en maskin i frustration sparkade sönder ”disken” , (var detta Danmark??).

Skall sanningen fram?

OK, skall sanningen fram så skall det kreativa och starka personer till att nyetablera ett koncept, problemet kommer när man skall svänga om från en ”entreprenad” verksamhet till en organiserad och strukturerad verksamhet, om man dessutom har ett modersällskap som står i samma utvecklingsstadie då blir det inte lätt.

Men jisses vad kul jag hade.


Leif Jonsson - Hemliga Jonsson - Halvdansken

Hupps det blev en längre historia än jag hade tänkt mig, men det var så jag blev ”Hemliga Jonsson”, och sedermera ”Logistikchef”.



Hemliga Jonsson - ½ Dansken – Gammel Dansken (kärt barn har många namn).