Höstaktivitet: Solvalla

Vi lärde oss om hästar och spel

2008-09-05


Björn Sölving


 Höstens första aktivitet

Onsdagen den 3 september var det dags för Veteranklubbens första höstaktivitet. Sven-Åke Jidenius hade ordnat så att vi fick guidning på Solvalla.

Guiden tog väl hand om oss och redan i entrén fick vi lära oss att läsa travprogrammet med alla dess koder och kryptiska förkortningar. 


Fr.v.: Tim Dahlroth, Björn Dahlroth (Lenas man), Lena Dahlroth, guiden, Kent Spångberg, John Wijk (skymd), Tommy Carlsson och Sven-Åke Jidenius.

Vi fick en ingående förklaring i hur hästarna sprang och vad som gäller om de börjar galoppera. Guiden förklarade att veterinärerna kontrollerar alla hästar just innan varje lopp.
 Så fick vi komma in på stallbacken (normalt förbjudet område för sådana som oss). Minsann fick vi inte prata med en av stallpersonalen som gav oss några säkra tips inför dagens dubbel!


 Vi fick veta hur en sulky fungerar och hur kusken kan styra hästen om den inte vill följa banan. Det fanns speciella sulky för hästar som gärna ville sparka bakåt under loppet.

Vi fick se hur hästarna selades på inför loppen och vi var också inne i hästsjukhuset, där man kunde röntga hästar och även operera.
 När vi tackat guiden gick vi till Bistron för att äta lite och provspela. För nästan alla var detta första gången på en travbana med totalisator.
Här har John och Lena bestämt sig för att gemensamt satsa på en häst. Insatsen var lagom låg, det gällde ju att känna sig för!

 


Nu blev Lena glad! Hästen vann och dom fick nästan dubbelt tillbaka!
 Även Tommy (t.v.) vann på några lopp, men jag vann inte en krona! Men man kan ju vara glad ändå!

Tack till Sven-Åke som ordnat aktiviteten.

/Björn Sölving
2008-09-05