Rullboll och kyla i Norge

Leif Grimstål hade hört uppmaning på årsmötet.
2009-03-09

Tillägg 2009-03-15 av Gunnar Blomquist.
Klicka här.


Leif Grimstål


Rullboll och kyla

Hej,

Vi fick ju en uppmaning av Björn, på årsmötet, att gå in på hemsidan. Jag testade sökfunktionen med exemplet, alltså rullboll, och hamnade på Anders Lindholms berättelse om rullbollen som brände sönder fönsterbrädan. Då kom jag att tänka på en tjänsteresa som jag gjorde i min ungdom på grund av rullbollen och kyla.

Dataomvandlare och PPI i Norge

Vi hade levererat dataomvandlare och PPI-er till Norge. PPI-et var monterad tillsammans med en radarstation i en ”hydda”, (typ mindre container). Det visade sig att när hyddan stått ute i kylan och skulle startas upp så blev det is på rullbollen. Massan i rullbollen, som var gjord av aluminium då, värmdes inte upp lika fort som resten av utrustningen.

Vad göra? Ja rådlösa var vi ju inte på Stansaab. Man kom på att man skulle montera in 4 stycken resehårtorkar, en för varje rullboll. När man startade upp hyddan slog man på hårtorkarna som värmde upp rollbollarna. Min uppgift blev att åka runt till flygbaserna i Norge och montera in dessa hårtokar. Med på resan var en representant från STK och en från Norska motsvarigheten till FMV.

Resa till Oslo - Andöy

Resan startade i Oslo där hårtorkarna som köpts lokalt skulle monteras i en hållare som jag fått med mig från verkstaden. Första anhalten sedan var Bodö. Där blev vi körda med en Volvo valp högst upp på ett berg. Solen sken och vi gick in i hyddan och började jobba. Plötsligt började det dåna på taket, det visade sig att det börjat spöregna. Vädret växlar snabbt däruppe.

Nästa anhalt var Andöy en kal ö ute i nordatlanten. Man hade sagt mig att om jag såg någon som alltid gick framåtlutad på gatan i Oslo så kom han från Andöy. När man såg den lilla byn längst ut på den nordliga spetsen av ön kan man förstå det. Näst anhalt är nordpolen. När arbetet var slut för dagen visade det sig att det var happy our i basens bar. Så länge det fanns öl i tunnan var det gratis.Bardufoss

Resan gick vidare till Bardufoss. Baren på den basen var den största bar jag skådat dittills. Jag undrade lite över kopplingen flyg och barer. Från Bardufoss flög vi till ort som jag glömt namnet på, där träffade vi på en verklig diverseföretagare.

När vi landade var det så stark vind att flygningarna på basen var inställda men vi kom i alla fall ner i mörkret. Ut på plattan kom en buss som hämtade upp oss och skulle köra oss till samhället. Konduktören undrade vart vi skulle. När vi var osäkra på hotellet konstaterade han att på hans hotell var vi inte bokade så det måste vara det andra hotellet! Alltså var han tydligen hotellägare också men det slutar inte med det. Utan att vi fått reda på det så hade den hydda som vi skulle modifiera här flyttats.

Vi måste alltså boka om biljetterna och gick till SAS-representanten som visade sig vara ”konduktören” igen. När vi nästa dag skulle checka in och flyga vidare är det ”konduktören” som sköter incheckningen. Som om inte det vore nog, när vi sitter i planet och det är dags att starta och tittar ut genom fönstret står ”konduktören” på plattan beredd med eldsläckare.

Epilog

Så vi jobbade och testade flygbasernas barer tills allt var klart och hårtorkarna var monterade. Tack vare rullbollen fick jag göra en omväxlande och äventyrlig tjänsteresa mellan Norska flygbaser.

Leif Grimståhl
2009-03-08


Tillägg 2009-03-15

av Gunnar Blomquist.

Rullboll seg i starten (kall!)

Radarsystemet kunde inte komma upp i operativt läge tillräckligt snabbt pga av att den kompakta rullbollen i aluminium var för ”seg i starten”.

Det blev ett garantiärende som hanterades av Gunnar Kise på STK och av min dåvarande chef Bosse Svensson . När den tekniska något okonventionella lösningen var klar inköptes nämnda resehårtorkar om jag minns rätt med leverans från Danmark direkt till STK i Oslo.

Dubbla leveranser

Fakturan skulle gå till Stansaab i Barkarby. Det fungerade alldeles utmärkt med de tillägget att en lika stor leverans också gick till Barkarby . Dubbelt antal men bara faktura på den första leveransen till Oslo. I Bosse ´s rum stod en stor kartong med ( många!) resehårtorkar som sedan delades ut som julpresenter till våra kunder i Sverige och Norge . De blev mycket uppskattade av fruar och flickvänner.

MLN 21/ Gunnar Blomquist
2009-03-15

PS Min egen gick sönder i fjol !


Webbansvarigs kommentar:
- Anders Lindholms berättelse om rullbollen som brände sönder fönsterbrädan ser du här.
 

 -- 126 brett ----