Höstmötet/höstträffen 2009

En träff med fyra programpunkter 27/10

2009-11-01


Än en gång en mycket lyckad träff!

Denna gång hade Ceremonimästaren överträffat sig själv genom att planera en fullmatad eftermiddag/kväll.

Det var:
- Spårvagnsresa till Djurgården med vin o tilltugg
- Titanicutställningen alternativt Skansenakvariet
- Middag på Blå Porten

Vi var ca 60 deltagare, mest veteraner och även några gäster.


Startpunkt Norrmalmstorg
Spårvagnskonduktören-ceremonimästaren annonserar:
"Första vagnen till Skansen, denna vagn till Titanic!"

 
 
Spårvagnsresan

Ombord började genast vinserveringen och lotteriförsäljningen. Det var ett styvt jobb att servera vin när spårvagnen krängde! Men det gick! Det serverades tilltugg och många klagade på att dom hade för få händer när det gällde att hålla i ett glas, äta tilltugg och handla lotter samtidigt. Men det gick också!


Stämningen blev högre och högre i spårvagnen. Lars Stelling och Rune Winter här i matchande skinnjackor.


Ceremonimästaren (Jan Nilsson) berättade om dagens första klurighet, en tipsfrågesport med kluriga frågor om det som passerades under vägen. Deltagarna funderade och rev hål (!) för sina svar i tipspappret. Det var många priser.


        
I Skansenvagnen hade Kurt Lindquist svarat rätt på många frågor och belönades med en chokladkaka. Bredvid sitter Göran Bäckman och framför Göran Rynger och Calle Vedin.
Tommy Carlsson har fått låna konduktörens väska och säger SKÅÅÅÅL!

Skansen-akvariet

Efter några varv Djurgården-Norrmalmstorg stannade spårvagnen framför Skansen och resande i första vagnen gick till Skansen-akvariet.


Den trevliga guiden tog emot och berättade om programmet. Här fanns plats för mingel, ormar, krokodiler och mycket annat. (Kolla även videofilmen sist i denna artikel.)


Både Arthur Lindblom (t.v.) och Yngve Näsvall hade inget emot att få en boa runt halsen.

Titanic-utställningen

Spårvagnen fortsatte och det var dags för Titanic-utställningen för oss i andra vagnen.Titanic-utställningen förevisades av en oerhört kunnig guide som ägnat nästan hela sitt liv åt Titanic. Han kunde berätta om allt! Vi fick höra om tragiska människoöden och hur det gått till när fartyget kolliderade med  ett isberg. Han berättade om skrönan (som vi alla hört) om att orkestern spelat "Närmare Gud till Dig" när fartyget sjönk. Den var inte sann! Han berättade att utställningen turnerar runt i Europa och flyttar från Stockholm om några dagar..

Blå Porten

Sen återsamlades de båda grupperna på restaurang Blå Porten som låg alldeles intill. Trots att vi var så många så funkade serveringen jättebra.
 


Vi hade fått några långbord i den trevliga restaurangen.


För oss i Titanic-gruppen blev det prisutdelning (lotteriet) på restaurangen. Här har Bengt Gustafsson just fått en fin vinst, ett presentkort på Systembolaget!


Från vänster: Björn Sölving, John Wijk, Anne-Marie Ljung, Kerstin Carlsson,  Gun Hasselqvist, Bozena Stech, Agneta Eckert (skymd), Jan Nilsson (skymd), Bertil Lindståhl, Leif Mårtensson och Bengt Gustafsson (bakifrån).

Se det var ännu en minnesvärd utflykt med Veteranklubben Alfa!

 

Rune Winter skriver om höstträffen: Spårkryssning mot Djurgården
 
Med tanke på min totala brist på lokalsinne och Gröna linjens ständigt indragna vagnar, signalfel, löv på spåren mm startade jag tidigt.
SL lurade mig dock genom att hålla tiderna, varför jag kom alltför tidigt till station Kungsträdgården.
 

Jag hittade till Norrmalmstorg utan hjälp av karta, kompass och GPS. (Nåja inte helt på egen hand.) Jag trodde att veteranspårvagnens hållplats skulle vara tom på alfa-medlemmar, men icke, där stod redan massor av bekanta ansikten. Försökte generöst att hjälpa till med att kassera in avgiften 150 kr, men ingen visade mig förtroende efter mitt misslyckade försök att ta överpris på lotterna vid vårkryssningen.
(Jag fick inte hjälpa till med att sälja lotter den här gången).

Nåväl, spårvagnen kom, och vi segregerades till varsin vagn, en för Akvariegruppen och en för Titanicgruppen.
Jag tillhörde Titanicgruppen som undfägnades med vin och tilltugg i vagnen. Jag vet inte vad dom fick i den andra vagnen, kanske mygglarver och plankton till akvariefiskarna.

Nåväl efter ett par varv med spårvagnen (en skakande upplevelse för oss med ett vinglas i näven) så samlades vi vid Titanicutställningen, där en mycket sakkunnig ciceron guidade oss genom utställningen. Vi fick höra mycket intressanta fakta om Titanic och dess systerfartyg RMS Olympic, som aldrig sjönk, även om det vara nära ett par gånger.
Uppståndelsen kring sjösättningen av Olympic hade varit mycket större än när man sjösatte Titanic. Därför finns fler filmer och bilder av Olympic.

Föremålen i utställningen är i huvudsak från Olympic, som hade identisk utrustning och möblemang som Titanic.
Olympic hann genomgå mycket fler äventyr än Titanic, hos vilken den stora katastrofen med det ”osänkbara” fartyget senare överskuggade berättelsen om Olympics äventyr.

Efter visningen samlades de flesta alfaiterna i Blå Porten, som visade sig ha mycket god mat, oavsett vad man valde.

Såväl utställningen som maten lämnade mersmak. Jag kommer säkert att besöka både Titanicutställningen och Blå Porten fler gånger.

Presidiet hade som vanligt lagt ned mycket arbete på att allt skulle klaffa. Tack också för den trevliga lokalbiljetten med alla roliga bilder.

/Rune Winter


 


Videofilm

För er som har lite snabbare internetuppkoppling, här en videofilm som Kjell Pettersson har tagit från Skansenakvariet.


 


Ännu fler bilder?

Vill du se ännu fler bilder från höstmötet, klicka här så finns några hundra bilder (osorterade!).

Berätta vad du tycker!

Vad tyckte du om höstfesten? Vad var bra och vad kan göras bättre? Prata/mejla med någon i Presidiet, dina synpunkter är viktiga!

Tack till alla som bidragit med text, bilder och video till denna webbsida: Aina Ståhle, Sven-Åke Jidenius, Rune Winter, Calle Vedin och Kjell Pettersson.

/Björn Sölving
2009-11-01