!-- --> VETERANKLUBBEN ALFAEn misslyckad test - men nödvändig!

Finn Hultman berättar om ett missilprov

2010-11-24


Finn Hultman


Interplan 1983-2010

Efter marknadsjobb på SRT från 1966 startade jag Interplan (IP) 1983 i något oplanerat syfte "innan jag hamnar på hemmet". Gamla affärskontakter, en otrolig tur med nya samt en fantastisk hustru Britt-Louise, gjorde att jag överlevt tills 1 maj i år då, tack och lov bara IP gick i graven. Jag har haft ett härligt liv med många resor, vänner, upplevelser och inblandning i många affärer. Jag blev dock inte rik, på annat än på erfarenheter.

Missil i agenturstallet

Jag vill beskriva en händelse, som inte så många känner till. Jag hade agenturen på bl.a. ATS Aerospace, Kanada, som levererade de första PC-baserade simulatorerna till Sverige och Norge i slutet av 80-talet. VD:n Bill Friend var ballistiker och hade patentet på en simulerad missil TRAP. I stället för en sprängspets satte man dit en plastkon med samma ballistiska egenskaper. Plastkonen skulle detekteras av bl.a. ett fartygs radarsystem, som ett verkligt mål och användas för test och utbildning ombord.

Granathylsan med krutet tillverkades av den största ammunitions- leverantören SNC i Kanada, som ingick i mitt agenturstall under många år. Dom köptes upp av General Dynamics i fjol, som jag därmed fick avtal med i 3 månader, innan dom kom på att IP var ett enmansföretag och Finn Hultman var en gammal gubbstrutt och sa upp det.

Interplan fick sälja krigsmateriel

Jag hade sedan 80-talet regeringens tillstånd att sälja och förmedla krigsmateriel. Jag sålde dom första 25 st 155 mm TRAP till FMV 1995.
 
 

Leverans till Rävkullen i Viksjö!

Dom skulle levereras till FMV i Arboga, men lastbilen dök upp på Spettvägen 12 i Järfälla sent på fredagen med truck för avlastning av 2 ton. Det är för sent att åka till Arboga så jag lastar av dom här, Du står ju som referens sa chauffören och gjorde så. Jag hämtar klockan 8 på måndag och kör det till Arboga. Han visste ju, tack och lov, inte vad det var för tungt skrot i den stora lådan. Egentligen visste jag det inte själv heller. Det blev en sömnlös helg, men jag hade ju min Winchester 30,06 att försvara mig med. Allt hämtades kl 8 och ordningen återställdes för Rävkullen. Hoppas det är preskiberat nu.

Övning - test

Tidigare vid övningar drog man en "cigarr" i 135 km/tim efter ett propellerplan, som skulle simulera en missil, och som man övade mot. Nu skulle TRAP testas för att skjutas från en kanon på land för den första realistiska övningen med en missil i rätt hastighet mot fartyg till havs. Man skulle starta mot en kustkorvett.

Jag fick ett plåster mot sjösjuka bakom örat, gick ombord och vi åkte ut till övningsområdet. Noggranna säkerhetsföreskrifter krävdes för att skjuta vid sidan, bakom och över fartyget. Övningen genomfördes med skjutning från land på 8 km avstånd och man hade 40 sek på sig, tror jag, för att detektera, bemanna moteldsstationerna och försvara sig.

Testen lyckades - men fartyget detekterade inget skott!

Testen blev otroligt lyckad. Fartyget var fullständigt blint och kunde inte detektera ett enda skott mot sig. Testresultatet hemligstämplades omedelbart och modifieringsarbete startades. Testen efter modifieringen blev en AHA-upplevelse och allt funkade perfekt. Numera detekteras TRAP ner till 57 mm diameter och fartyget fungerar till allas belåtenhet. Tror jag.

/Finn Hultman
2010-11-24