Teknikresa till Linköping,  28 april

En liten rapport, del 1

2011-05-16


Varför åka till Linköping?

Vi är många som undrat hur det blivit med IT-ceum som bytt lokal. Vi läste också att att Flygmuseet blivit utnämnt till årets museum och att den nedskjutna DC3:an finns utställd.

Eftersom båda lokalerna ligger i Linköping så kunde ju en kombination vara nåt för oss veteraner.

Många var med

15 veteraner och tre gäster var med och vi åkte i egna bilar. Det blev mycket nostalgiprat under de timmar som resan ner och upp varade.


I god tid anlände Sune Danielsson (gäst), Erik Åhman och till höger Tommy Carlsson.

IT-ceum

IT-Ceum har nu bytt både lokal och namn. Tidigare låg IT-Ceum i Mjärdevi, nu hade det flyttat in till Östergötlands länsmuseum (mitt i Linköping) och fått mindre lokaler.  Namnet IT-Ceum har varsamt ändrats till Datamuseet IT-ceum.

Thomas Clifford, Verksamhetsansvarig för Datamuseet, tog emot och var vår guide. Han berättade att museet flyttat hit 2010 och då i mindre lokaler än tidigare. "Gamla" IT-ceum lockade främst entusiaster och var uppbyggt i traditionell utställningsform med kronologi från 50-80-tal.

"Nya" Datamuseet IT-ceum är istället uppbyggt för att vara målgruppsinriktat. Skall vara en resurs för högstadie- och gymnasieskolor - samt att locka mer blandad publik än tidigare.

Redan vid ingången kände vi igen några bilder:



Till höger om Thomas ser vi Gösta Neovius (Bark-Besk), en av våra rullbollar, bild på Datasaab-Linköpings bordsdator D2 (Sank) och en bild på vår nestor SM Eriksson. Här hade man gjort tematiska montrar om speciella företeelser.

Och mera fanns det:



En av våra produkter PPI 803. Bo Lindestam ser glad ut och klappar den gamla bekantingen. På väggen ett av våra marina system, som Erik Åhman utförligt berättade för Thomas inför framtida frågor.

Och minsann en EPPC (Ericsson Portable PC) bredvid en tidig Mac:

Museet vill även spegla datorutvecklingens påverkan på samhället och människan.



Här fanns viktiga exempel på hur vi varje dag (eller mera sällan) påverkas av datorutvecklingen. Viktiga milstolpar i utvecklingen, längst ner till vänster Jonas Birgersson (med Framfab). Den gröna skylten: Nedladdning av musik. Längst ner till höger: OLPC "One laptop per child". Närmast Thomas: Wikileaks grundare Julian Assange.

Snart vad det dags att avrunda och det gjorde vi med en frågerunda:



Vi hade skickat ner några frågor i förväg som Thomas besvarade efter bästa förmåga. Vi fick veta hur dom förtecknade alla utställda och magasinerade detaljer. Man höll på att uppdatera förteckningen och kanske läggs den ut på webb om ett tag.

Några frågade om system/applikationer och programvara, (hur) tänker man ta hand om sånt? Thomas tryckte på att resurserna både i utrymme och personal var begränsade. Man planerar att göra sig av med utrustning där man har många likadana exemplar.

Erik Åhman undrade om det blivande Ledningsmuseet i Enköping kunde vända sig till IT-ceum för att kanske överta viss utrustning. Visst, dom var välkomna att höra av sig.

Lunch

Så var det dags för lunch, och det gjorde vi på en restaurang som uppkallats efter Calle (nej inte Calle Vedin utan flygarbaronen Calle Cederström).

Eftermiddagen

På eftermiddagen var det sen dags för Flygvapenmusem.

Den rapporten kommer så småningom, men här en bild på oss alla 18 som var med:
 

 -- 126 brett ----

Från vänster: Sven-Åke Jidenius, Björn Sölving, Leif Jonsson (Halvdansken), Tommy Carlsson, Nils Byström, Erik Åhman, Aina Ståhle, Gäst, Lars Söderström, Arne Lång (skymd), Leif Ek, Claes-Göran Hörnqvist, Rolf Karsvall, Ingvar Andersson, Gäst, Gäst, Dag Andersson och Bo Lindestam.

/Björn Sölving
2011-05-17