Mer om Thorildsplans gymnasium

Även Rune Winter pluggade där

2011-0
7-14


Rune Winter


Hej Björn!

Jag läste din berättelse om Thorildsplans Gymnasium och Stayfriends, varvid min skrivklåda slog till.

Även jag pluggade i Thorildsplans gymnasium, men jag gick i SSTA (Stockholms Stads Tekniska Aftonskola, där jag gick i fem år på kvällarna, samtidigt som jag jobbade på dagarna. Där avlade jag min ingenjörsexamen, teletekniska linjen.
 

 

Thorildsplans gymnasium idag


Det var en tuff tid, men SSTA har god renommé på arbetsmarknaden, så det var en god investering.

Tyvärr har jag inte hittat mina klasskompisar från SSTA på Stayfriends, men däremot flera kompisar från Kungsholms Folkskola där jag gick i åtta år från 1940 och framåt, de sista åren omväxlande med utbildning till flygmekaniker i yrkesskolan på Polhemsgatan där man fick lära sig maskinlära och materialteknik, maskinritning mm samt praktik i svarvning, fräsning, svetsning mm, kunskaper som man haft nytta av många gånger.

  Nåväl, tillbaks till Stayfriends. Jag skrev en blänkare om en tandläkare i Folkis. Gissa om jag fick respons! Många hörde av sig om denna rödhåriga elaka mara som allmänt kallades ”bergsprängaren”. Alla hade samma erfarenhet av hennes ”Gapa, gapa, större, större. Man trodde käken skulle gå ur led. Hon skapade tandläkarskräck hos många, det vill jag lova!

En lärare som jag hade i Folkis 6:e klass var mycket speciell. Han hette Gösta Bergman, lektor, professor, fil doktor, språkforskare och kåsör. Han var f.ö. bror till upptäcktsresande Sten Bergman.

En annan egenhet hos honom var hans utpräglade bacillskräck. Han började lektionerna med att noggrant torka av stolen med en handduk. Han var f.ö. alltid klädd i svart kostym och bar ett svart paraply, oavsett väderlek.

Vi busungar brukade slänga upp små klumpar av modell-lera i taket över katedern. Under lektionstimmens gång torkade leran och föll ned på vår stackars lärare. Han trodde att någon kastade modellera på honom, och kom aldrig på vem det var.

Han var mycket intresserad av slang, och samlade på slangord. Han lär ha haft detta intresse i över femtio år enl. vad man kan läsa om honom. Vi lärde honom många slangord som han tog till sin samling.

Vi är åtta killar från 7-8 årsåldern som gick i Folkis och som fortfarande träffas ett par gånger om året och pratar om gamla eskapader. (Som tack och lov är preskriberade för länge sedan).

/Rune W.
2011-06-12
 

 

- Läs mer om Gösta Bergman på Wikipedia
- Nyfiken på Stayfriends?