Följ med på en svindlande virtuell resa

Projekt Katja - Tekniska Museet - Svensk mästare i JO-anmälningar - Hilberts hotell

2011-07-24


Virtuell resa

Jag brukar då och då söka på Stansaab, Datasaab etc på Google. Ibland hittar jag nåt nytt, ibland inte.

Denna gång hittade jag nåt nytt! Det var via Tekniska Museets insamling av IT-berättelser. Där nämndes "att ta fram en simulator för träning av ryska kosmonauter" tillsammans med ordet "Stansaab".

Intressant!


Detta var ju ett intressant sammanträffande. På årets vårkryss till Åland hade ju ett av föredragen handlat om just detta projekt "Katja". Jag läste vidare i en mycket lång och mycket intressant redogörelse av Annika Rullgård. Ref till artikeln finns sist i denna artikel.

Annika Rullgård

Annika hade också gått på Tekniska gymnasiet vid Thorildsplan. Hon beskriver utförligt sin uppväxttid och yrkesval. Hon tog examen 1965 och började olika arbeten som så småningom kom att kretsa kring programmering och programmeringsmetoder. IBM var en arbetplats där hon kom i kontakt med Gunnar Wedell och Bengt Gällmo.

Efter en utlandstjänstgöring bla i USA och hos IBM återkom Annika till Sverige 1975.

Annikas egna ord i Tekniska Museets IT-minnen:


"Väl i Sverige fick jag arbete på Stansaab. Gunnar Wedell var då vd där och honom kände jag från min IBM-tid. Chef för all programmering var Bengt Gällmo som jag också kände från IBM. När jag sökte arbete på Stansaab sades det att jag skulle arbeta med program för flygtrafikledning i Moskva men det var en sanning med modifikation. Arbetet gällde att ta fram en simulator för träning av ryska kosmonauter. Allt var mycket konfidentiellt. Datorn var en liten maskin som Stansaab utvecklat och programmeringsspråket hette Mini-Coral om jag inte missminner mig. Ibland kom det ryssar på besök i sällskap med simultantolk.


Idéerna med strukturerad programmering och Chief Programmer Team hade också kommit till Sverige och hos Stansaab hamnade jag under en Chief Programmer som jag fann vara mig underlägsen och efter en del gnäll fick mitt eget Chief Programmer Team. Vi var fyra personer som fick oss tilldelade uppgiften att styra några olika mätinstrument.

Nu fick jag tillfälle att omsätta det som jag lärt mig om kvalitet och strukturerad programmering alldeles efter mitt eget huvud. Visserligen blev jag motarbetad av en del kolleger som egentligen inte hade något att göra med vad jag gjorde. Själva implementeringen gick som en dans. Jag fick med mig de andra i min grupp på mina idéer hur vi skulle gå tillväga och det vi gjorde tillsammans blev en succé när allt till slut skulle testas tillsammans med resten av programvaran. Men Stansaab var inte rätt plats för mig och dessutom hade jag tröttnat på själva programmeringen
..."


Min kommentar om Annikas text: Läs hela artikeln! (Länk i slutet av denna artikel) Ett intressant stycke historia.

Vem kommer ihåg Annika Rullgård?

Frågan gick till Presidiet i Veteranklubben. Ingen kände till Annika. Konstigt? Frågade Bo Lindestam och även projektledaren för Katja, Bengt Gustavsson, Ingen kom ihåg henne. Chansade då med Ragnar Larsson och Yngve Näsvall. Nu blev det napp och nu förstod jag varför vi andra inte kom ihåg Annika. Projektet jobbade (rätt isolerat) i Gröna Huset (Ragnsells) en bra bit från Veddestavägen,

Det förklarade saken!

Ragnar och Yngve förklarade att dom mycket väl kommer ihåg Annika: "Har man mött henne minns man henne!"

Vem är då Annika Rullgård?

Googlade på hennas namn, och det fanns mycket att läsa. TV4 hade en artikel 2009-06-17: 
 
 


Kontaktade Annika Rullgård


Jag mejlade Annika för att få veta lite mer. Fick snabbt ett svar där hon bl.a berättade om att hon sysslat med upphandling av Alfaskop på Statskontoret. Hon berättade också:

 "Om du vill kan du besöka min hemsida och blogg www.hilbertshotell.net och där kan du läsa lite om vad tycker i en del olika frågor där djurskydd och varg är ofta förekommande liksom otyget pseudovetenskap. Du kan också klicka dig till lite grann om en bok som jag skrivit om livet i glesbygden Vargland. Det är ett egentligen ett debattinlägg om varghatet och utarmningen av landsbygden men skrivet som en deckare".

www.hilbertshotell.net

Annikas hemsida innehåller mycket av varje. Hon beskriver själv:

"En hemsida om hemlösa katter, katter i allmänhet, vegetarisk matlagning, några blommor och en del matematik Vem är Hilbert och var ligger Hilberts Hotell? Hilberts hotell grundades av David Hilbert, 1862-1943. Han var professor vid universitetet i Göttingen, Tyskland, och är utan tvekan en av historiens största matematiker. Hilbert gjorde insatser på nästan alla matematiikens områden och särskilt berömd är han för en föreläsning som han höll på en internationell matematikerkongress i Paris år 1900. I sitt föredrag presenterade han en lista på drygt 20 problem, som han ansåg att 1900-talets matematiker borde syssla med och försöka lösa. De sträcker sig från matematikens grundvalar till mer tillämpade områden som matematisk fysik. Flera av dem har lösts, medan andra fortfarande gäckar forskningen, och man kan med fog säga att de har betytt en hel del för 1900-talets forskning.

Hilberts Hotell har en filial överallt där det finns någon som är intresserad av matematik. Hilberts Hotell är en matematisk tankelek där hotellet i fråga har oändligt många rum men trots att det är fullbelagt kan man genom ett matematiskt knep erbjuda rum till samtliga passagerare som anländer med en oändligt stor fullsatt buss. Man kan till och med erbjuda plats till alla även om det skulle komma oändligt många bussar som vardera hade oändligt många passagerare."

Slutkläm

Jag läste vidare om Hilberts hotell och blev intresserad! Men här slutar den virtuella resan som började med Katja och slutade i ett hotell med oändligt antal rum. Forsätt gärna resan på egen hand!

/Björn Sölving
2011-07-24
 

 

Några intressanta länkar:
- Tekniska Museet IT-minnen: Annika Rullgård (*** länken fungerar inte längre!!!)
- Annika Rullgårds hemsida (*** länken fungerar inte längre!!!)
- Veteranklubbens vårkryss 2011 med bla Katjaföredrag