En bok om Nokia

Vad står om Nokia Data? Management by Perkele!

2011-0
8-15


Loppis

Sommartid är det många loppisar, inte minst i Hälsingland. På en av dom inhandlade jag "Boken om Nokia" från 1999. Pris 1(!) kr. Nu skulle jag äntligen få veta lite mer om det ovanliga och turbulenta företaget jag jobbade i under åren 1988-1991. Nokia köpte ju EIS (Ericsson Information Systems) och sålde några år senare till ICL.

Nokia Data

Jag förväntade mig naturligtvis att den tjocka boken (ca 250 sidor) skulle innehålla en hel del om Nokia Data. Men det var nästan ingenting, kanske en(!) sida totalt! Men det som fanns var ju intressant.

Nokia (moderbolaget)

Nokia började redan 1865 men då enbart som träsliperi. Gummistövlar och bildäck kom på trettitalet. Kabelfabriken (grundad 1912) började 1960 med elektronik, och kom några år senare ut med radiotelefoner.

Digitala telefonväxlar kom 1982. Man började med terminaler och på 80-talet var Nokia marknadsledande på terminaler i Norden (Sant? Vad säger våra svenska Alfaskopsäljare om det?). Man tog fram en persondator MikroMikko som såldes i många länder inkl Sverige.

Man kan lite förenklat beskriva Nokia i tre faser:
- TV-explosion med inköp av finska TV-tillverkare.
- Väx, köp företag, ut i världen! (här kom EIS in)
- Sanering efter befarad nedläggning, Mobiltelefoner gjorde
  sen Nokia till branchens gigant (1999).

Nokia Data

Här några intressanta textavsnitt ur boken:

"1987 köpte Nokia Oceanic i Frankrike och var inne på den franska marknaden. Året därpå köpte Nokia tyska Standard Electric Lorenz i Bochum. Och av bara farten tog man ochså över LM Ericssons datadivision [EIS, min anmärkning]. Ericsson hade haft stora framgångar i USA. Några år tidigare hade svenskarna köpt upp Facit och Datasaab.Allt detta blev nu dotterbolag till Nokia Data. Dessa galna år 1987-88 slukade Nokia, som en hungrig gädda, allt som kom i företagets väg."

 

Kalle Isokallio

"Kalle Isokallio är den som kommer närmast den bokstavliga betydelsen "management by perkele". Hans stil var "jävlar anamma". I slutet av åttiotalet satte Isokallio skräck i de anställda på Ericsson Data [EIS som blev Nokia Data, min anm.]. Isokallio lyckades sanera den förlustbringande divisionen, men till ett högt pris.

Det var också Isokallio som våren 1991 förhandlade med ICL och sålde ut hela Nokia Data. Han har efterhand fått erkännande för sitt arbete i Sverige. När han blev chef för Ericsson Data [EIS som blev Nokia Data, min anm.] fanns där ingen ordning över huvud taget. Rekordet slogs av anläggningen i Ronneby där sjukfrånvaron för anställda under 25 år var uppe i 66%.
...
Edward Andersson [i Nokias styrelse, min anm.] berättar att Isokallio upplevdes som "besvärlig" redan då han sanerade Ericssons datadivision [EIS, min anm.] Styrelsen fick otaliga rapporter av olyckliga anställda. De klagade på att Isokallio gick fram som en buffel och var svår att ha att göra med. Vi i styrelsen ställde oss frågan om Finlands största industrikoncern verkligen kunde ledas av en person som Isokallio. Kunde han representera koncernen utåt?  Nej, vi ansåg att det var omöjligt berättar Edward Andersson.";

Krisen

Det blev kris i finska banker och hela Finland drogs ner i den värsta depressionen under efterkrigstiden.

"1991 - när den ekonomiska krisen slagit till på allvar - bjöd Nokias huvudägare Kansallisbanken, Pohjola och Föreningsbanken ut det sargade Nokia till det mycket större svenska Ericsson. Erisson var Nordens telefonbolag numer ett; här finns den bästa tekniken, de bästa hjärnorna och de största pengarna. Förhandlingarna fördes i hemlighet och strandade på TV-divisionen som blödde kraftigt. Ericsson krav frör ett övertagande var att TV-divisionen skulle lämnas utanför, men något som bankerna inte godkände. .. Därmed blev Ericssons bästa affär någonsin ogjord"

Management by perkele

När jag läst boken kommer jag ihåg att någo
n skrivit om Management by Perkele. Jo Per Rydberg i Veteranklubben Alfas Jubileumsskrift 20 år 1997, (egentligen var det Per-Åke Wallin som skrev det Per Rydberg sade).  Här kommer kopia på Per Rydbergs ord:

 


/Björn Sölving
2011-08-16

   

- Läs mer om Nokia (Wikipedia)

Du som har ris/ros/kommentarer till denna artikel, hör av dig
eller klicka här och kommentera på Facebook: