X-Presidenten 80 år!

Har varit med om mycket!

2011-11-05


Klubbens meste X-president!

Den 6:e november fyller Einar Estréus 80 år. Vi är många som känt honom i mer är 40 år. Här några ax-plock från några av de stora händelserna i hans liv under de 40 åren. 

Einar berättar själv


"Jag började som lärling från yrkesskolan på Ulvsunda Verkstad Aktiebolag, slutet av 1940 talet. Pluggade samtidigt på NKI till ingenjör.
Sökte jobb på SRT (årtalet har jag glömt) som ritare som det hette på den tiden.

Min första kontakt på ritkontoret var Ebbenäs, han var stf. för Nordlöf, dåvarande ritkontorschef. Jag fick jobbet, till en lön av 600:- +( vad det nu hette) i månaden. Lönen utbetalades personligen en gång i mån. från en person som kom gående med lönekuverten på en bricka.

Mina arbetskamrater blev Anders Deurell, Kalle Ström och Karl-Erik Anderson kallad KEA. Jag fick en egen planka att rita och sitta vid. Vi låg vägg i vägg med kopieringen där Harriet Rolfart var chef.

För att passera in på firman måste man gå förbi en stor fet vakt som tittade strängt på en.

Mina första arbetsuppgifter blev att rita chassin till Baby Los. B-stativet som ingick, tror jag i RGC. Chefen för det projektet var Sven Skåaerus, kallad ”Skorpan”. Övriga chefer högre upp var ”Rock Rulle” (vad han hette på riktigt är glömt) [om Rock-Rulle, se nedan] , Gösta Asker och högst upp Dir. Fank Hammar, som man inte såg så mycket av."

Einar hade många järn i elden! Järn-1 = Mekanist.

Jag (Björn Sölving) träffade Einar för första gången på ritkontoret i Johannesfred. Min uppgift var att konstruera en manöverpanel med tillhörande kassettelektronik. Året var 1962-1963. Den som skulle mekaniskt utforma manöverpanelen (till Ång-Censor) var just Einar!


En ung Björn med Einars manöverpanel

Einar ritade även andra enheter i RGC och den vackre Einar användes även som fotomodell när ett operatörsbord i RGC skulle fotograferas.
 

Einar vid ett manöverbord för RGC (Stril 60)

Einar hade många järn i elden! Järn-2 = Festfixaren

1973 var det fest på Foresta. Företaget betalade och fackklubbarna fixade. Här finns Einar som nr tre från vänster.
 

Från vänster: Lars Sjöberg, Kerstin Norrgran (nu Carlsson), Einar Estréus, Margareta Agerlöv (nu Månsson), Kjell Wahlberg och Roland Johansson

Einar hade många järn i elden! Järn-3 = Poppelsvarvare

Stansaab-Journalen nr 5-6 (1976) berättar på hela första sidan om Einar:
 

Stansaab-Journalen: "Einar svarvar, helst i poppel". Artikeln skriven av Björn Byfors, och man kan läsa: "Utanför snickarboden finns nämligen en rejäl vedhög med bitar från nästan hela landet. Men Gud nåde den som eldar upp dom bitarna. Dom ska förvandlas i Einars snurrande svarv under kommande semestrar, helger och mörka vinterkvällar"


Einar hade många järn i elden! Järn-4 = Schackspelare

I Barkarby fanns ett gäng som åt lunchen snabbt och sen satte sig för att spela schack. Einar var en av dom.
 

Från Stansaab-Journalen 1976

Einar hade många järn i elden! Järn-5 = Veteranklubbens President

Från 1991 till 1998 var Einar President i Veteranklubben. Många dråpliga episoder inträffade, bl.a ett bejublat tal på en av vårfesterna på Ålandsbåten.
 

Einar representerade Veteranklubben på ett föredömligt sätt. Många är vi som försöker lära oss av honom. Här ser vi hur beundran lyser i Calle Vedins ögon.

Einar hade många järn i elden! Järn-6 = Gallerist

Under många år hade Einar ett eget galleri i Åkerberga. Galleriet hyrdes ut till en eller flera konstnärer som hade utställning och sålde sina alster.
 

Från ett besök i Galleriet 2007. Fr v. Curt Dahlgren, Einar Estréus, Rolf Karsvall och Karl-Erik Elfgren.

Einar hade många järn i elden! Järn-7 = Golf

Einar har tidigare spelat golf i klubben med det fina namnet "Rospeggen". Vi vanliga dödliga förstod inte så mycket av alla finesserna. Men en gång förstod vi att det var allvar med hans golfintresse.
 

Detta måste vara ett äkta golfintresse. Jättebruna ben och vita fötter!

Einar hade många järn i elden! Järn-8 = Gourmetklubben

Einars stora matintresse och förmåga att glädja andra har märkts tydligt i Gourmetklubben, där Einar har varit med mer än ett tiotal år. Otaliga är de maträtter och sammankomster som passerat revy. Inte minst har Einar några gånger presenterat en stortartad revy/teaterföreställning i Åkersberga (lokalt teatersällskap)
 

En gourmet-träff 2007: Einar berättar på sitt stillsamma sätt en historia som får åhörarna att vrida sig av skratt. Kerstin Blom till höger,2005 firade Gourmetklubben sitt 25:e år med en utlandsresa till Toscana.
Massor med god mat blev det...


Einar har många järn i elden! Järn-9 = Andra Onsdagsklubben

En av Einars många intressen de senaste åren är "Andra Onsdagsklubben", som träffas på Solvalla andra onsdagen i varje månad. Här visar Einar sitt stora kunnande när det gäller trav och travhästar. I glada vänners lag svingas några bägare och travsystemen utprovas. Mer än en gång har det hänt att vinsterna överstiger insatserna.
 

Fönsterbord på Solvalla. Lars Sjöberg har kanske just fått ett stalltips av Einar. Övriga deltagare (Jan Persson, Kjell Pettersson och artikelförfattaren) hämtar antingen kvällens middag eller gör sina väl underbyggda insatser.

Vi har ju firat dig förut!

Men det kanske inte blev så bra? För precis 5 år sen bjöd vi dig på en "hisnande upplevelse". Det var "Monster-Jam" på Globen. Vi hade läst varningar innan: TA MED HÖRSELSKYDD! Det började ju bra, med vackra flickor som serverade godis:
 

Kjell Petterson i bakgrunden.

Men sen satte vi oss i den stora Globen och tittade på stora monstertruckar som krossade personbilar. Det var ett dj---a oväsen (trots hörselskydden). Många barn började skrika och deras pappor fick ta dom och gå hem. Rätt kul att se första varvet, men inte 20 till!Sen kom det några motorcyklister som gjorde saltomortaler. Såg läbbigt ut.

Förlåt oss Einar, man tar inte en vän ut på nåt sånt. Men vi lovade att aldrig göra om det!
 

SLUTKLÄM

Kul att känna en sån som du, Einar!
Grattis på födelsedagen.


/Björn Sölving
2011-11-05


Kommentar om Rock-Rulle från Rune Winter 2011-11-06:
Som komplement till Einars berättelse kan jag berätta att "Rock-Rulle"
hette Arne Sundqvist och var teknisk direktör hos SRT.
Det fyndiga namnet Rock-Rulle kom sig av att han hade en liten ovana
att rulla in sin kavaj på ryggsidan vid diskussioner. Ju intensivare
diskussioner, ju längre upp på ryggen kom han med inrullningen av kavajen.
(Vid den tiden var ju rockmusiken på modet. "Rock-Olga" och allt vad de hette.)
/Rune