En hälsning från Karlskrona

...från John Wijk


2012-01-05


John Wijk


En hälsning från Karlskrona!

Hej!

Det är nu 15 månader sen jag lämnade Järfälla och flyttade hit ner till Karlskrona. (Pinan). Varför stan har fått dett öknamn är det nog många som undrar över. Här är förklaringen:

“Detta öknamn fick Krono- eller Straffängelset som fram till 1920-talet fanns på södra Björkholmen. Det var en pina att komma dit. Efter att fängelset lagts ned överfördes begreppet “Pinan” till att göra “lumpen” i Karlskrona varefter hela staden fick detta namn.”

Uppgiften kommer från Ingmar Fredrikssons Bok ”Länkar till det förflutna” som är en guldgruva för gamla Karlskroniter. Att det inte är någon ”pina” att bo här kan jag verkligen intyga. Jag bodde här tills jag fyllde 27, sedan blev det 53 år i Stockholmsområdet och nu är jag tillbaka som 80-åring.

 
Jag bor i centrum som utgörs av ön Trossö
som Karl den XI grundade 1680.

Det är gångavstånd till allt här i stan. Man kan inte gå vilse.

Vilken riktning man än väljer kommer man alltid ner till vattnet. Bilen har jag ställt i ett parkeringshus och användes bara när jag åker utanför ”staun”.

Annars är Karlskrona kommun rätt stor och omfattar hela den östra
delen av Blekinge ända upp till Smålandsgränsen.
 

En stor tillgång här i Karlskrona är Marinens Musikkår som ofta
marscherar genom stan och ger konserter då och då både utomhus
och i Konserthuset.

Bilden från http://www.karlskrona.nu/

Mest populärt är nog ”Reveljen” som genomförs den 1 maj kl 0700 varje år. Då marscherar Musikkåren kors och tvärs genom stan tillsammans med hundratals medborgare. Stopp på strategiska ställen där alla bjuds på blåbärssoppa och kaffe med kanelbulle.

Den största anledningen till att jag flyttade hem igen, är att jag har mina fyra kvarvarande syskon här. (Vi var sju från början) Vi har fullt upp med att hålla reda på varandra.
 
Det är klart att jag saknar en hel del från Stockholmsområdet. Mitt sommarställe med ”snickarboa”, som jag sålde jag 2006 och mycket annat. Men Veteranklubben finns ju kvar och jag hoppas att vi ses på vårutflykten i maj.


En veteran lämna stan för Karlskrona
-mest av hemlängtan jag vill betona
Någon tvivlar på motivet
tror mer på alternativet
”att sina ungdomssynder sona”.


Hälsningar från John!

/John Wijk
2012-01-04


Här en fin video från visitkarlskrona.se:


Webbansvarigs kommentar:
- Fler limerickar av John Wijk


Vill du kommentera denna artikel? Klicka här::