Myntmästaren har en bisyssla!

Här en liten inblick

2012-07-20


 

Flyttade från villan i Viby

För några år sen flyttade klubbens myntmästare Jan Persson m hustru Ludmila från villan i Viby till en lägenhet i Vallentuna. I Viby fanns en stor trädgård och vad skulle det bli på nya stället?

Kolonilott och biodling

Lösningen var en kolonilott på cykelavständ från lägenheten. Dessutom började Janne med bikupor, något som han aldrig sysslat med tidigare.

För några dagar sen kunde vi (dvs hans vänner på Facebook) läsa om den senaste skörden från kolonilotten:
 

 

             

Kolonilotten


För några dagar sen besökte jag och hustrun deras kolonilott.
Här berättar Janne om alla nya växter. I bakgrunden
redskapboden/regnskyddet som Janne byggt.

Biodlingen

Jag var lite nyfiken på biodlingen och hade bett Janne att visa mig lite. Visst, det skulle gå bra, men då behövs lite speciella kläder. Bara ben är inte att rekommendera!Här har jag fått en hatt med nät och Janne sätter på sig speciella "biodlarbyxor" mm. Det gällde att ha tät klädsel!

Bikuporna fanns på några minuters promenad från kolonilotten.Janne hade tre bikupor. Den regniga våren/sommaren hade trasslat till det för Janne. Troligen hade drottningen i en kupa tagit med sig dom mest flygkunniga bina och försvunnit på "svärmning".

Jag fick veta mycket om bisamhällen. Det finns tre sorters bin, drottningar, drönare och arbetsbin.Drottningar finns det bara en i varje kupa (jo det visste jag förut). Men nytt för mig var att om en drottning tar med sig bina ut på svärmning, så kan kvarvarande bin skapa en ny drottning genom att mata på speciellt sätt. Men dom nya bina blir argsinta!

17 kg honung!

Förra året producerade Jannes bin 17 kg honung som såldes till vänner och bekanta. Den var jättegod!

Leta drottning?


Janne befarade att ena kupan var utan drottning och kollade noga i de olika sektionerna. På många av dom var det en hel del honung. Här var dom lite argsinta, det hördes på surret. Jag har sett att man puffar rök för att få bina lugna, men Janne hade istället en liten vattenspruta.

Drottninghinder

I en annan kupa där det producerades mycket honung fanns ett speciellt galler som vanliga bin kunde passera men inte den något större drottningen. Drottningen fick hålla till nedanför och "göra flera bin", men i övervåningen fyllde arbetsbina vaxkakor med honung som inte blev mat åt bin.


Drottninghindret.

Drottningen

Janne kommer nog att köpa avlad drottning för kupan som saknar drottning. Avlade drottningar ger snällare bin.

Bistick?

Nej vi fick inte ett enda bistick! Men det surrade lite argt ibland kring min nakna hand som höll i kameran.

/Björn Sölving
2012-07-20