DET ALLRA HEMLIGASTE

Ett projekt RT-02. Projekt Fredriksson.

2012-08-27


Stig RamDet allra hemligaste

De produkter som det talas om på Alfaklubben är mest militära ledningssystem, ATC system och Alfaskop. Men, Standard Radio & Telefon var tekniskt mycket bredare än så. Radiosystem på alla våglängdsband, transmission / modem, instrumentlandningssystem för flyg, flygburna system; ombord-radio, kraftenheter för Draken, sikte 6 och sikte 7 för Lansen och Draken, exotiska grejor som Trans-Augusta, Tor …
 


Kurs 1972


För länge sedan, maj 1972, gick jag en kurs i Flygvapnets regi ”Motmedel och Teleskydd”. Ett av de system som avhandlades var Radiosystem RT-02. Detta projekt var kvalificerat hemligt, dvs. dubbla röda ramar med texten inuti ”HEMLIG …av synnerlig betydelse för rikets säkerhet…”.

Alla anteckningar fick lämnas in efter kursslut, så det är bara det svaga minnet som gäller nu. Nu är RT-02 systemet skrotat och avhemligat. Det finns t.o.m. beskrivet på nätet så jag tar tillfället i akt och berättar om detta inte så kända SRT system.

Sovjeterna hade på den tiden ett hyperbelnavigationssystem, en kopia på det Amerikanska / NATO navigationssystemet LORAN C (loran = longe range navigation) som jobbade på långvågsbandet, ca 100 kHz. I Sverige var man rädda för att Sovjeterna skulle använda detta för att vägleda bombflyg, missiler och ytfartyg mot mål i Sverige. RK 02 utvecklades alltså som ett telemotmedel för att i händelse av krig vilseleda anfallande flyg / fartyg som navigerade med hjälp av det ryska systemet. Detta hade i Sverige bl.a. täcknamnet Fredriksson. Sovjeterna kallade åtminstone den civila varianten för Chayka (måsen?). Måsarna jobbade oxå på 100 kHz bandet.

 

 

 
Beställning till Standard Radio

Räckvidden var 1000-tals kilometer vid markytan. SRT (SRF?) fick ca 1957 (1959?) beställning på utvecklingsarbete för RT-02 samt senare (1960) seriebeställning på tio sändare med antennavstämningsenheter och mottagare. Beställningen hade täcknamnet Projekt Radio Standard. Installationer skedde över hela Sverige. Det hela skrotades 1989 – 1993 eftersom det hade kommit fram modernare navigationssysten så att Loran C, Tjayka etc. hade blivit obsoleta.Sändare RT-02 (en intern SRT benämning kan ha varit SE 30005). Fq – band: 80 kHz – 300 kHz. Put: 25 kW peak.

Antennavstämningsenhet

Mottagare CT 307A; Frekvensband: 10 kHz – 29 999 kHz.

 
Del av sändare RT-02. Man kan ana skylten med Standard Radio uppe till höger. Ursprungsbilden från Riksarkivet. Se vidare "Bunker"-dokumentet nedan.
Sändarmast över 200 meter!
Tillhörande sändarantennmast var > 200 meter hög. Hela masten var sändarantenn och därför isolerad från marken. Affärsidén med RT-02, som jag har förstått den, var att förvanska och addera till de sovjetiska signalerna så att de anfallande skulle flyga fel helt enkelt. ”Capture effect” tror jag att det kallas när en starkare signal tar över och dominerar i en radiomottagare. I det här fallet i navigationsutrustningen ombord på sovjetiska farkoster.

Anläggningarna fick endas besökas i civil klädsel, militära fordon var också förbjudna. Tyvärr så förråddes hela RT-02 systemet av landsförrädaren Stig Wennerström.

Alla som färdats efter E 4an söderut förbi Järna har sett RT-02 dominerande mast (innan den skrotades) till höger om motorvägen.
 
Den över 200 meter höga masten. Ursprungsbilden från Riksarkivet. Se vidare "Bunker"-dokumentet nedan.

Finns det veteraner på Alfaklubben eller annorstädes som kommer ihåg Projektet Radio Standard? Hör av er!

/Stig Ram
2012-08-27
  

Webbansvarigs kommentar::
- Aldrig hört talas om systemet, men letade lite på internet:
   - "Bunker"-dokumentet: Länken skadlig!! Blockerad 2019-11-27/Mats RT-02 eller "Fredriksson" Många bilder,
      intressant och lättläst text.
   - Försvarets Historiska Telesamlingar: System Radiosändare RT02
     (här beskrivs ALLT! 134 sidor PDF)
   - Arboga Elektronhistoriska förening: Systen Radiosändare RT-02