Stig hittade en rysk bok... i sin bokhylla, med bild på Alfaskop!

2012-10-08
Kommentar av Jan Persson

Kommentar av Stig Ram


Stig Ram


Min bokhylla

För en tid sedan tog jag, ur min bokhylla, fram en rysk bok som jag inte rört på många år . Och se, ett foto av Alfaskop!

Historien är som följer: I början av 2000-talet besökte jag flera gånger staden Togliatti *) i Samara Oblast (län) vid den stora floden Volga i Ryssland. Detta var i samband med försäljning och installation av ett publikt 20 000 linjers AXE telefonväxelsystem där.

Gåva

En gåva jag fick var en (skryt) bilderbok som presenterade Samara med omnejd. Jag tog hem boken till Sverige och ställde in det i bokhyllan utan att ha tittat så väldigt mycket i den. Men för en tid sedan... bläddrade jag igenom den och hittade ett foto med några Alfaskop.

Hur har de kommit ända tilll Samara? Via Polen? Kanske någon av mina gamla arbetskamrater vet något om detta?

Fler foton

En annat foto, av många, i boken är på konferensrummet i bunkern vid Stalins B-plats (reservhögkvarter) dit han skulle flytt om nazisterna tagit Moskva. Men som alla vet så inträffade detta aldrig. Tydligen så flyttades i alla fall mängder av utländska diplomater och rysk administration till Samarat för säkerhets skull.

Fotot med det gamla flygplanet har bildtexten till bilden på "Stalinbunkern".

*) Det är i Togliatti man tillverkade FIAT kopior med diskutabel kvalié. Staden hette något annat tidigare men döptes om efter en italiensk kommunistledare.
 

/Stig Ram
2012-09-24 Copyright © Stig Ram


Kommentar 2012-10-09 av Jan Persson

Tack Stig för en intressant artikel. Det är nog mest troligt att det är polska Alfaskop som har levererats till Ryssland. Vi sålde ju tillverkningsrätten av Alfaskop 3500 till Polen och det var Alf von Laskowski som var ansvarig för att ta hem den ordern. Mvh Jan Persson

Kommentar 2012-10-10 av Stig Ram:

I översättningen av den ryska texten står det "fond Soros". Det borde handla om supermiljardären och spekulanten George Soros som startade ett antal filantropiska fonder bl.a. i de östeuropeiska länderna. Det är f.ö. han som nästan stjälpte hela Sverige genom att spekulera mot kronan för kanske 10 år sedan.
Hare Stig.

 
Webbansvarigs kommentarer:

Via en rysk bekant har jag fått texten vid Alfaskopbilden översatt:

I texten står det om ett utbildningsprogram från Fond Soros, ett program för ?internationell utbildningsstandard?. Många områden i Samara-länet har många olika nationaliteter i sina skolor.. Vidare står det att man strävar efter att var och en ska få kvalificerad utbildning beroende på intresse, begåvning och förmåga. För detta ändamål har man bildat ett system för kompletterande utbildning. Mer än tvåhundra skolor har varierande program och erbjuder ett tiotal olika inriktningar. I Samaraskola no 57 finns en hembygdsskola-laboratorium som deltar i program för experimentell hembygdsforskning, etnografi och exkursioner.

Togliatti