Pressrelease inför höstträffen!

Tekniska Museet önskade en text

2012-11-06

(Här kan du se vad som artikeln resulterade i).


Rolf Karsvall


Nördcafé 2012-11-07

Kvällens Nördcafé har titeln ?Svenska pionjärinsatser inom datasystemutveckling.? Under kvällen kommer ett antal medlemmar i Veteranklubben Alfa att berätta om den utveckling av högkvalificerade data- och elektroniksystem som gjordes under företagsnamnen Standard Radio&Telefon, Stansaab, Datasaab, Ericsson (inom några olika bolag) och som idag till delar finns hos Saab i Järfälla.

Under kvällen deltar också journalisten Pär Rittsel för att sätta in deltagarna i hur data- och elektronikvärlden såg ut vid den aktuella tiden.

Tanken bakom kvällen är att försöka sprida kunskap om en, hos gemene man, tämligen okänd svensk dataverksamhet men vars produkter och system med stor framgång har levererats till såväl civila som militära kunder inom Sverige och övriga Europa. En stor framgång var här att i konkurrens med bl.a. amerikanska storföretag erhålla beställningen på ett antal flygtrafikledningssystem till Sovjetunionen. Utöver nyckelfärdiga data- och elektroniksystem så har också enskilda produkter levererats till ett stort antal kunder, såväl i Sverige som utomlands.

Den mest kända av dessa är den på sin tid mycket uppmärksammande dataterminalen Alfaskop som med sin erkänt goda ergonomi och anpassningsbarhet kunde anslutas till alla vanligt förekommande ?stordatorer?. Veteranklubben Alfa, med ca 300 medlemmar, försöker sedan starten 1977 på olika sätt insamla historiska dokument och på sin hemsida (www.veteranklubbenalfa.se) även komplettera historien med nyskrivna berättelser och faktaartiklar.

Veteranklubben har även bidragit med dokument och föremål till Järfälla hembygdsförenings museimonter i Jakobsbergs bibliotek.

/Rolf Karsvall
President i Veteranklubben Alfa.
2012-11-06Webbansvarigs kommentar:


Här några bilder som togs i samband med fotografering för releasen för någon vecka sen i Tekniska Museet. Där var det många tidigare presidenter och några till:
Och så två saker till:

Titta gärna in på
- Tekniska museets sida på Facebook
- Tekniska Museets Nördcafe's sida på Facebook
Här nedan kan du komma till Veteranklubbens sida på Facebook:

I morgon kan du (som inte anmält dig) följa med via direktutsändning (video) på webben kl 18.00. Tekniska Museet sänder. Se:
http://www.tekniskamuseet.se/1/388.html

/BjörnVill du kommentera denna artikel? Klicka här::