"Bo Lindenstam" citerad i dagens Computer Sweden
2004
-06-02

Bo Lindestam
 skall det naturligtvis vara

I dagens Computer Sweden...

... har Pär Rittsel skrivit en artikel om Axel Wenner-Grens Bollmorafabrik. "Bollmora blev aldrig något Silicon Valley".

Här ett litet utdrag ur den långa artikeln:

"Det är ingen brist på veteraner i vår svenska datorvärld, även om några pionjärer hunnit lämna oss. Folk som byggde Bark och Besk, som jobbade på Facit, Datasaab och Luxor och som sålde eller programmerade i tidernas begynnelse lever som pigga pensionärer och kan dela med sig av minnen.

Men när det gäller Axel Wenner-Grens datorfabrik i Bollmora...
Där finns ingen veteranklubb som håller företagsnamnet vid liv...
...


Jag ringer Bo Lindenstam, som jobbat med det mesta från IBM 704, Besk, Facit EDB och Saab D21 - trots att han ägnat sitt yrkesverksamma liv åt SRA, Alfaskop, Stril och EIS - minns hur han hittade en bortglömd Alwac III-E på KTH:

- Det var uppe hos Tobbe Laurent, professorn på telefoniinstutionen, som den stod och dammade. Olle Ericsson (som senare gjorde Ericssons första bärbara pc) och jag bad att få sparka igång den. Jag blev en rätt schyst programmerare och operatör på den och när jag 1962 gjorde min militära specialistutbildning i Göteborg fick jag ett halvtidsknäck på Chalmers Driftbolag som hade fått två stycken III-E. Jag satt där på nätterna, och om du läser det jag skrivit på veteranklubbens sidor får du en aning om hur det är att programmera den egendomliga minnesfunktionen ett siduppdelat programminne där andra halvan av varje sida skrevs baklänges...

Bo Lindenstam gräver själv i Alwacs historia och vi enas om att vi är mycket långt från den slutgiltiga berättelsen".

/Björn Sölving som läste den intressanta artikeln i Computer Sweden.


Webbansvarigs kommentarer:

- Här Bosses artikel om Alwac.
- Se och läs om Olle Ericsson och EPPC
- Läs vad SM Eriksson säger om Alwac