Computer Sweden
2004-12-
22:
Sveriges IT-historia

 

Helgbilaga

Computer Sweden har idag en helgbilaga som behandlar svensk IT-historia. SRT, Stansaab och Datasaab nämns på många ställen. Några artiklar är nya medan andra är repetition. 

Sveriges datorhistoria

En tidskala med allt viktigt som hänt 1947-1991 tar bland annat upp:
- 1959 Facit DS9000
- 1961 SRT Censor
- 1967 SRT Patientdatasystem
- 1969 Saab D5 Datasaab+Facit+Nordisk Spardata = Alfaskop (???)
- 1971 Stansaab bildas
- 1974 Datasaab köper Facit
- 1981 Ericsson köper Datasaab, bildar EIS
- 1984 Ericsson PC
- 1988 Nokia köper EIS bildar NIS
- 1990 ICL köper NIS
- 1991 ICL köper Nokia

Kalla kriget startade IT-utvecklingen

I skuggan av dem (SAAB Linköping och Åtvidabergs Industrier) utvecklar SRT både en avancerad dator för militärt bruk och en stordatorterminal - Alfaskop som blir en exportsuceé. Också datorn exporteras som en del i ett flygledningssystem, vilket skapar en präktig konflikt med USA. Alfaskop konkurrerar framgångsrikt med IBM:s terminaler...

Alwac - Axel Wenner-Gren

Denna text har tidigare kommenterats här på veteranwebben, man har t.o.m behållit felskrivningen "Bo Lindenstam", dvs Bo Lindestam, som berättar om hur han kört på en Alwac III-E. Lite finns att läsa här 

Här föddes Ericsson PC

Nästan ett helt uppslag handlar om Jörgen Sjöström (Alfaskop-säljare).
Läs här på Computer Swedens webb.

Kapten Palmqvist tar befälet

Han (Tommy Palmqvist) gick från flygvapnets svenska radarskärmar och blev leverantörens första Alfaskopsäljare. Han säger: "Jag var den första säljaren som anställdes, sen kom Jörgen Sjöström och några till. Efter ett år hade vi 90% av den svenska marknaden."
 


Tommy Palmqvist

SRT hade bytt namn till Stansaab (och fått staten och Saab som delägare) och vi köpte konkurrenten Facits terminaltillverkning. Facit hade snott en stororder till polisen framför näsan på Alfaskop - men Facit kunde inte klara uppgiften. Men konkurrensen var hårdare från IBM. IBM försökte jäklas och bromsade leveransen av den kommunikationsdator som som behövdes mellan stordatorn och terminalerna. Lars Fossum konstruerade snabbt en egen produkt, stor som en skokartong jämfört med IBM:S kylskåpsstora. Då kom våra leveranser igång igen.

Om kulturkrockar säger Tommy: "Man kunde se varifrån folk kom på hur de talade, gick och klädde sig: Stansaab, Facit, Halda, Alfaskop. Vi fick aldrig ihop kulturerna."

Pär Rittsel

Bakom de flesta (alla?) artiklarna finns Pär Rittsel, IT-journalisten på Computer Sweden som specialiserat sig på IT-historia.

Om du kan, köp detta nummer av Computer Sweden!

/Björn Sölving
2004-12-22