100.000 Alfaskop!

Kjell Pettersson berättar lite om flygreklamen 4/8 1983

2006-04-08


Kjell Pettersson

Festfixarna

Per-Åke Nilsson och jag jobbade ihop på den tiden. Jag fick ofta i uppdrag att ordna fester och liknande aktiviteter. Inför firandet 1983 av 100.000:e Alfaskop var utländska dotterbolagschefer inbjudna till Barkarby och en av höjdpunkterna skulle vara ett flygplan med en banderoll "100.000 Alfaskop idag - ///" över fabriken.

Reklambudskapet

Det var mycket viktigt att reklambudskapet utformades enligt Ericsson-regler (vi ingick i Ericsson då). Jag trodde att man bara behövde ha med de tre korvarna, men se det gick inte. Trots att telefontornet i Midsommarkransen hade samma utformning så måste flygbanderollen innehålla Ericsson följt av  korvarna med föreskriven stilsort. Logotypen på telefontornet var ett speciellt undantag från reglerna!

Då måste det bli "100.000 ALFASKOP IDAG - ERICSSON ///".

Planet fanns i Uppsala och det blev att åka dit och inspektera logotypen. Den var OK, men den andra texten skulle piloten sätta dit senare med vanliga bokstäver. Piloten berättade att han och hustrun hade sytt den speciella Eriksson-logon hemma på köksbordet.
 


Här monteras O i ERICSSON i den speciella flygbanderollen
 

Nu var hela ordet "Ericsson" klart. Bokstäverna var 2 meter höga!

Den stora dagen var inne

När den stora dagen var inne startade piloten från ett flygfält norr om Uppsala. Banderollen hade transporterats till Bro flygfält där piloten skulle haka på den när flygplanet flög på 2 meters höjd.

Stavningen

Erik Goliath (som var på väg till Barkarby) fick se flygplanet när det närmade sig. Han trodde inte sina ögon! Där stod 100.000 ALFASKÅP följt av Ericssons logga. Piloten trodde att Alfaskop var ett skåp!

Snabbt ringde Erik Goliath till receptionen, och turligt nog fanns Per-Åke (eller kanske jag) i närheten. Nu gällde det att snabbt nå piloten så att stavningen kunde ändras! Via Bromma flygledartorn fick vi fram ett meddelande till piloten som satte omedelbar kurs mot Uppsala, där bokstäverna fanns. Han släppte banderollen och landade. Bytte Å mot O och riggade upp banderollen. Han startade och hakade sen på den igen. Full fart mot Barkarby! 30 minuter försenad kom han dit och vi alla kunde nu se reklambudskapet.

Festligheter

Sen var det festligheter i Barkarbymatsalen. Vi skulle ha någon som pratade mellan låtarna (som spelades av Sveriges Jazzband?). Jag hade tidigare hört Carl-Uno Sjöblom i radio och ringde upp honom. Jodå, han kunde komma. Festligheterna avlöpte som planerat men jag hade glömt en sak. Orkestern skulle spela hela tiden, men dom hade ju trumpetare. Trumpetare kan inte blåsa mer än en timme i taget! Men det löste sig på något bra sätt ändå.

Epilog

Det var en speciell tid på Ericsson, Calle Vedin var min chef och banderollen, ja den finns nog fortfarande kvar i en hangar i Uppsala om nån vill använda den.

/Kjell Pettersson
2006-03-28
   
 

Webbansvarigs kommentar:
- I denna artikel finns en bild där Lasse Fossum överlämnar
  Alfaskop nr 100.000 till en kund.
- Några dagar senare var det fest för "Alfa-veteraner"
- I Veteranklubben Alfa:s 20-årsjubileumsskrift kan man läsa:
  "Firandet av nr 100.000 innebar också att all personal bjöds på
  lunch, underhållning och eftermiddagskaffe den dagen." 
.