Dag Andersson - Kameliamannen

Dag har många sidor.

2007-12-10


Björn Sölving


 Intressanta och ovanliga intressen

Det är alltid spännande att få veta mer om sina f.d. arbetskamrater. Jag råkade höra för några månader sen att Dag Andersson har ett ovanligt intresse. Han odlar kamelior (som är en vacker blomma). Häromdagen ringde han: "Nu är det december, nu har en kamelia slagit ut, vill du komma?

Klart jag ville! Hur kunde det komma sig att en inbiten hårdvarukille som Dag börjat med nåt sånt så långt ifrån tekniken?

Hemma hos Dag

Över en kopp kaffe och en lussebulle berättade Dag att det var en rätt ny hobby för honom. Han såg en kamelia på Plantagen i Barkarby i januari detta år. Hade läst lite tidigare om sådana blommor, det är väldigt svårt att få dom att trivas hemma, en riktig utmaning. Dom skall ha lite speciell temperatur. Med den nya glasverandan skall det nog gå tänkte Dag och köpte en kamelia på rean.

Nu i december hade den blommor, några hade Dag tagit bort några för att få de andra lite kraftigare. Icke utan stolthet berättade Dag om sin glasveranda och sin kameliaodling.
 


Denna hade 16 knoppar, men några är nu borttagna.

Kamelior är ganska anonyma och oansenliga hela sommaren, men blommar först när vintern kommer. Kamelior finns i en hel färgskala från vitt till rött. Dom skall stå ute på sommaren för att ladda för vintern. Men det gäller att ha rätt temperatur på "vintern". Dags glasveranda håller 10-13 grader, precis vad kamelior vill ha.

Kamelior var rätt vanliga i Sverige förut, berättade Dag, men så kom värmeledningarna och alla kamelior dog! Herrgårdarna i Sverige hade förr glasverandor, där trivdes kamelian.

Den tillhör samma växtfamilj som tebusken och kommer från Kina - Japan. En av dom som gjort mycket för att popularisera kamelian var Napoleon I:s hustru Josephine (1763-1814). Allt vad Napoleon (och hans hov) gjorde spred sig snabbt över Europa.


Dag hade nu 6 kamelia-krukor, men bara en har börjat blomma. Elementet ger en jämn lagom temperatur, med en tidigare värmefläkt gick det inte bra, kamelior gillar inte drag.

Dag berättade också att Alexander Dumas gjort ett skådespel Kameliadamen, där huvudpersonen, när hon dött, lades i en kista full med kamelior.

Dag pysslar om sina kamelior nästan varje dag.

Vad gör Dag mer som pensionär?

Nu har han slutat med sitt Hotellpresentationssystem, som hade sin storhetstid i slutet på 80-talet och början på 90-talet. På övervåningen fanns en hel del apparater från den tiden. Dag berättade att han sålt över 100 hotellsystem även till Finland, men det var ett tag sen. Han skötte servicen på dessa fram till 2002.

Hotellsystemet (eller en alternativ användning av det) har tidigare presenterats här på Veteranklubbens webb (länk se nedan).

Systemet medger informationsspridning till utplacerade TV på hotell etc, menyer i matsalen, när bastun öppnar osv. Dag visade mig hur systemet sköts, vissa delar hade han programmerat i Visual Basic på PC.


Här visar han en yttertemperaturavkännare. Han var på den tiden ensam om att presentera yttertemperaturen på hotellets TV-apparater.
 

Dag hade t.o.m ett patent i en tavla på väggen i arbetsrummet.

På min fråga vad det var, svarade han, att han en gång löst ett kvistigt problem med infallande ljus utomhus (bensinstationer) som störde läsbarheten hos bildskärmar.

Lösningen: Han satte upp en vinklad glasskiva som tog bort reflexer av infallande ljus. Det tyckte dom drabbade var så bra och rekommenderade Dag att söka patent!
 

Internet

Dag är ingen flitig surfare eller internetanvändare idag, men jag berättade om allt intressant som finns på webben och speciellt på Veteranklubbens webb. Det kanske tar sig? Dag har nu lämnat modem-stadiet och kör nu bredband.

Till sist


Jag hittade en skylt i Dags arbetsrum som väl representerar (representerade?) Dags syn på omgivningen:
 

   

Björn Sölving
2007-12-11


- Läs mer om kamelior
- Veteranklubbens sida om Dag´s presentationssystem (år 2000).