Veteranklubbens arkiv

Flytt från Åkersberga till Järfälla

2008-11-06


Einars galleri

Einar Estréus har ju för ett tag sen avslutat sin galleriverksamhet och planerar att sälja gallerihuset i Åkersberga. Eftersom Veteranklubben Alfa har en del av sitt arkiv där, så måste det flyttas. Men vart?

Tills vidare

Vi har undersökt ett antal tänkbara ställen, men inte hittat nåt bra och billigt alternativ. Då har vi istället hyrt en kvadratmeter(!) på Shurgart i Järfälla, där vi kan ha arkivet tills vi har sorterat och fördelat på:
- Stockholms Företagsminnen
- Ledningsmuseet i Enköping
- Återvinningscentralen i Järfälla 
- Nåt annat ställe (som vi ännu inte hittat)

Vad finns i arkivet från Åkersberga?

Arkivet innehåller Veteranklubbspublikationer, interna dokument, bl.a. ekonomidokument (som vi måste spara i 10 år) och en hel del historisk information från Stansaab-Datasaab).

Flyttningen

Vi ställde upp ett gäng och flyttade arkivet den tredje november. Som tack för lånet att vi fått låna plats i så många år tog vi även hand om en mängd Einar-skräp som kördes till tippen.


Einar var jätteglad att vi kom med två bilar och släp. T.v. Rolf Karsvall.


Detta var största delen: Pappkartonger med jubileumspublikationer och två hyllor i plåtskåpet med pärmar, diabilder och böcker. På övervåningen fanns det ytterligare kartonger och lite hårdvara.


I Rolfs bil fick många kartonger plats. Jan Perssons släpvagn tog hand om Einar-skräpet fvb närmaste tipp.

Shurgart i Järfälla

Vi hade hyrt det minsta förrådet på Shurgart i Järfälla. Det mätte nästan 1x1 meter i golvyta, med höjden 3 meter. Första månadens hyra: 1 Kr!


Vi flyttar in alla kartongerna. Även alla kassar med nostalgi-dokument som jag samlat på mig hemma och även fått från andra Veteraner ställdes in.


Förrådet var som synes ganska litet. Rymmer just bara en President och några kartonger. Men allt vi hade med oss fick plats.

En kul grej

Detta tog vi hand om från Einar och ställde in i förrådet:


Här ser man en något yngre (men rundare?) Einar med en ölsejdel. På bakgrunden kan man bl.a läsa Standard Radio, Stansaab, Ericsson, Nokia Data... och RLD  (Roland Lindhé, som förmodligen gjort bilden till en Einar-födelsedag).

Fortsättning

Nu skall vi börja sortera allt vi samlat på oss. Men först skall vi fundera på vilka kriterier vi skall sortera efter.

Presidiet har en arkivgrupp som består av Sven-Åke Jidenius (sammankallande), Rolf Karsvall och undertecknad.

Målet är att vi skall avveckla Shurgartförrådet i början på nästa år, då skall alla prylarna finnas på andra ställen. Vissa saker (dubbletter och ointressanta grejer skall naturligtvis slängas).

Kanske har du....?

Kanske har du nåt hemma som platsar i förrådet?

Kanske har du synpunkter på vad som skall sparas eller slängas?

Kanske har du (eller vet du om) något förråd som är lite större och billigare än Shurgart (ca 350 kr/mån, första månaden 1 kr).

I så fall: Hör av dig till någon i Presidiet.

/Björn Sölving
2008-11-06


Webbansvarigs kommentar:
- En gammal artikel om arkivet i Åkersberga (2002)
- Exempel på inlämnade nostalgigrejer (2005)
- Här lite om vårt arkiv på Stockholms Företagsminnen
-
Kanske kan vi lämna lite till Ledningsmuseet?

 

 -- 126 brett ----