SRT/Alfaskop på museum

Återinvigning på nytt ställe

2011-10-14När du läst denna artikel så bör du klicka här. Museet har blivit osynligt igen!

Järfällas osynligaste museum

För några år sen (2009-09-04) rapporterades här från en invigning av en monter med Alfaskop och SRT-utrustning. Den fanns i i källaren i Barkarby skola. Det var Järfälla hembygdsförening som hade sitt museum där. Man kunde bara komma dit genom att beställa tid. Nu har hembygdsföreningen tvingats att hitta en ny lokal. Och nu har museet blivit...

Järfällas synligaste museum

Den 13 oktober var det dags för återinvigning, på bästa möjliga plats: Jakobsbergs centrum i Järfälla biblioteks lokaler. Den trånga gången på gamla stället har nu ersatts av ljusa lokaler i biblioteket, just i passagen från biblioteket till tidskriftssalen/föredragsstället Hyllan. Nu kommer många många fler att kunna se montrarna. "Vår" monter är en av ca 20 montrar. Jag noterade att vi fått större monter än på gamla stället.

Invigningen

Invigningen av museet förrättades av Järfällas "historie-nestor" Lars Gustafsson J:r. (Som berättat om SRT i Järfällaboken II).


Här klipper Lars Gustafsson J:r invigningsbandet under trumpetfanfarer. Bakom står Monica Boye-Möller (ordförande i Hembygdsföreningen). I bildens vänsterkant skymtar "vår" monter.

Många museer i Järfälla

Till vår förvåning fick vi att Järfälla, hade många andra museer:
- Bolindermuseet i Kallhälls folkets hus
- Gårdsmuseet på Görvälns gård
- Friluftsmuseet Kofsan (på vägen ut till vattenverket)
- Skolmuseet i Barkarby (stängt just nu)
- Arbetarbostaden Grytan i Skälby

Vår monter

På bra plats står "vår" monter. Den har blivit lite större och det är rätt gott om plats i den. Innehållet i montern skapades ursprungligen av Dag Andersson (Alfaskop-delen) och kompletterades av Rolf Karsvall (ledningssystem + företagsbeskrivning).


En glad Rolf vid montern. Rullbollsenheten (nederst till höger) var en födelsedagspresent till honom och kommer från den nedlagda ledningscentralen i Riala. På hyllan nedanför bildkanten finns en Alfaskop bildenhet och informationsplanscher om ledningssystem.

Fler montrar

I de andra ca 20 montrarna fanns det mängder av gamla Järfällaföremål. Den mest unika grejen jag kunde hitta var en pilspets upphittad i Järfälla och som daterats omkring Kristi födelse!

Här några fler montrar. Överst finns lite bilder från flygverksamheten på Barkarby.

Slutkläm

Museet är ett måste för alla Veteraner i Järfälla! Ni andra: passa på när ni har vägarna förbi.

Öppettider: När biblioteket är öppet, dvs nästan varje dag mellan 11.00 och 19.00.

Tyck till om "vår" monter, borde nåt mer synas där?

/Björn Sölving