Veteranklubbens jubileumskryss 2012

Klubben 35 år! En rapport av Rune och Björn.

2012-05-25


Vinnande koncept

Veteranklubben har haft vårkryssningar på programmet de senaste 10? åren. Ett vinnade koncept som de flesta tycker är jättebra. Naturligtvis blev det likadant i år då det dessutom firas 35-årsjubileum.

Vi från Järfälla

Vi från Järfälla var lyckligt lottade. Genom att vi var så många blev det återigen "gratis" buss från Jakobsbergs station. Bekvämt och bra!

Jubileumsmiddag

Vi började nästan omedelbart med middag efter ombordstigning. Alla presidiemedlemmar förstärkta med ställföreträdarna hade egna bord där veteraner och gäster placerats. Gott och rikligt! Extra tilldelning pga Jubileet. Dessutom hade jag en bordsgranne som den dagen inte gillade "starka saker". (Se artikel längre ner!)


President Rolf hälsade alla välkomna och klubben grundare Gunner berättade hur och varför klubben startade för 35 år sen.


Under middagen bjöds på skönsång av manskörmedlemmen Finn Hultman. Rolf försökte följa med så bra det gick, hmm? Visan var "Idas sommarvisa" omskriven för oss över 67. Här är Finns visa:
 Det har blivit en tradition att några veteraner ställer sig upp och berättar "roliga historier". Flest vitsar berättade som vanligt John Wijk men...


även Bengt Gustafsson visade att han kunde berätta.

Efter middagen blev det drinkar och dans för dom som ville. Lasse Stefanz underhöll på stora dansgolvet (där var det deciBell!). På lilla dansgolvet var det något stillsammare.

Nästa morgon

Nu var det dags för själva jubileumsföredragen. Men innan behövdes något uppiggande och fartygets nöjesdetalj underhöll oss med allsång och orkesterspel. (Kul! Samma som förra året).

Efter ett välkomsttal av Presidenten så började dagens två föredrag.

Veteranklubben under 35 år

Här var det jag själv som fått den grannlaga uppgiften. Efter några veckors studium av Veteranklubbens arkiv (dvs klubbinformation) så hade jag gjort en sammanställning på 35-års historia. Jag hade hittat en hel del för mig okända uppgifter om befarad nedläggning av klubben  under EIS-tiden och även en hel del godbitar ur protokoll och kallelser.


                        Hur det hela började (1976)

Bildspelet visade även på vad jag speciellt kommit ihåg under min tid som veteran. Mina två största hågkomster är dels SM Erikssons oplanerade utantilluppläsning av dikten Dunkan och Shinkan. (Var det 100 verser?).

Dels var det QRT:s (Kurt Lindquist/Margery:s) föredrag om andar och medier.Aldrig tidigare har ett föredrag mötts med så mycket olika reaktioner. Vilket trams sa en del (inkl jag). Oerhört intressant sa andra och ville höra mer!


Alla som var med kommer ihåg QRT:s föredrag. Jag höll också föredrag då, det är nästan ingen som kommer ihåg mitt!

För att få en värdig avslutning på mitt föredrag så hade jag valt att framföra en dikt(!) som var en travesti på Jörgen Sjöströms dikt om Alfaskop. Men nu hade jag skrivit om den för Veteranklubben.

Sist i detta avsnitt finns en länk till alla bilder jag visade och där finns även "min avslutningsdikt".


Från Runor till Radiovågor. Historien om Kista Science City.

Vi hade lyckats engagera Inger Björklind som skrivit en bok om Kista Science City och forskat mycket på den politiska och företags-ekonomiska historien.Hon berättade om många händelser i Kista från stenåldersgravar till John-Olles Johansons tidiga visioner om Kista. Vi fick se många bilder på hur Kista växt fram.


            Det är en otrolig mängd företag som finns i Kista idag.

Inger hade med sig några böcker som vi kunde köpa. Dom gick snabbt åt och många fick anteckna sig på en beställningslista.

Stora Jubileumslotteriet

Som vanligt hade Janne P skaffat en massa vinster och sålt en massa lotter. Men denna gång var det lite annorlunda: Alla lotteripengar gick tillbaka som vinster. Nytt var också att en del vinster var presentkort i taxfree-shopen. Bland de stora vinnarna märktes Lasse Fossum och Finn Hultman.


Lars Persson har just vunnit och får dra nästa vinst. Kanske gick den till Finn som sitter bredvid?

Slutkläm

Se det var en riktig jubileumskryss tyckte nog alla. Sen kom en god lunch-buffé. Heder åt Ceremonimästaren som hållit i alla trådar!

Mina bilder

Här finns alla bilder jag visade och även "Min dikt".

/Björn Sölving
2012-05-25

 

 
Här beskriver Rune Winter jubileumsfesten


Alfaklubben 35 år

Som vanligt hittade jag den abonnerade bussen som skulle ta oss till Vikingterminalen. Förra året så var jag ensam om den bedriften, men de övriga alfaiterna hade lärt sig att hitta rätt i år.

I år var det förresten på vippen att jag var tvungen att säga återbud, då jag drabbats av svåra ryggsmärtor av alltför intensivt skogsarbete på min naturtomt på Färingsö. Jag lyckades dock kvällen innan resan att komma in på en akutmottagning, där jag fick kraftigt smärtlindrande medicin, som dock medförde att jag helt måste avhålla mig från alkoholhaltiga drycker. Så om det var någon som inte kände igen mig så har ni nu förklaringen. Nå, nu fick jag höra att självaste Presidenten hade drabbats av samma katastrof som jag.

Resan dit utan missöden

      Rune Winter

 Resan med kommunala färdmedel gick alltså utan missöden (nu blev ni allt snopna!) Nåväl, framkomna till båten och intagandet av hytterna så slussades vi in i vårt reserverade rum för middag. Jag kände inte igen mina vänner i alfaklubben, men det var ju trevligt att vi fått nya medlemmar i klubben tänkte jag. Men, var var alla andra? Varken presidiemedlemmar eller andra syntes till. Då insåg jag att jag lyckats hamna i fel lokal. Det fanns alltså ett rum till, och naturligtvis gick jag dit. Men trevligt var det, även om vår klubb är ännu trevligare. Jag smög mig ut och hamnade så småningom i rätt sällskap.

Middagen

Middagen var lika gemytlig som vanligt, och tack vare min påtvingade nykterhet blev jag extra populär vid bordet, mina bordskamrater tävlade om att förbarma sig över mina vinglas som jag inte fick inmundiga. John Wijk underhöll med sina historier och fick påhäng av andra som kunde bidraga med lika onämnbara vitsar. Vår grundare Gunner Christiansen berättade om hur han startade klubben och hyllades med varma applåder.

Efter middagen gick en del av oss till dansen där Lasse Stefanz spelade. Jag tror nog att alla vara överens om att det var på tok för trångt på dansgolvet, och ljudnivån var inte av denna världen. Vi gick därför till andra änden av båten där det var mer plats på dansgolvet och anständig ljudnivå.

Efter att dansmusiken var slut vid midnatt samlades ett gäng alfaiter, en del med sina fruar runt ett bord för lite snack. Vi kom in på nostalgi och berättade om våra äventyr på SRT, Stansaab m.fl. företag. Våra minnen sträckte sig allt längre bak i tiden, men när jag började berätta om min tid vid fronten i första världskriget spred sig ett visst tvivel kring bordet.

Hur som helst så började våra damer gäspa när vi snackade om våra jobb och gamla arbetskamrater, så de troppade av till sina hytter för att sova. Nåväl, vi intog så småningom själva ett sent (eller kanske tidigt) intagande av horisontalposition.

Dagen därpå

Dagen därpå samlades vi efter frukosten i Auditorium, pigga och alerta var vi (i varje fall Presidenten och jag). Kryssningsvärden underhöll, förstärkt med ytterligare tre personer med gitarr, trumma och sång. Vi blev med våra 35 år vederbörligen hyllade med telegram från hela världen. Allsång drabbades vi också av. Själv hittade jag inte sånghäftet förrän man kommit igenom halva texten, men jag sjöng snabbt ikapp så att jag blev i fas med de övriga.

Klubbens historia


Björn Sölving hade satt ihop ett bildspel över klubbens historia, med alla kritiska tidpunkter med hot om nedläggning mm p.g.a brist på sponsrade medel, men som bekant så lever klubben vidare och är uppenbart mycket populär.Dock uppmanas alla medlemmar att ragga upp fler potentiella kandidater för att klubben ska kunna leva vidare. Bidrag till hemsidan och alfa-nytt är naturligtvis också välkomna.

Kista

Efter kafferasten berättade Inger Björklind om teknikutvecklingen i Kista. Hennes bok i ämnet heter ”Från runor till radiovågor”, en fyndig titel med tanke på de runstenar och forngravar som fanns i Kista innan grävskoporna grävde grund till alla nya byggnader som blev vårt världsberömda teknikcenter.Inger startade med att säga att hon inte var så tekniskt kunnig. Det visade sig dock att hennes kunnande var både djup och bred i ämnet. Säkert fick vi alla en del nya kunskaper i intrikata spel bland politiker och andra makthavare, som gjorde en del bra, men också mindre bra beslut, beträffande utvecklingen av företag och industriprojekt under åren.

Lottdragning

Ja, slutligen lottdragningen som utföll på normalt vis. Min stora hög av lotter innehöll bara nitar. Vid årsmötet 9 februari i Amorinasalen inträffade ju missödet att jag vann tre priser, vilket jag beklagar. Nästa gång får presidiet ta fram en lottring innehållande enbart nitlotter. Den ringen köper jag.

Min beundran av Presidiets fantastiska arbete med att ordna med allt för att våra möten ska bli så lyckade är och förblir lika stor.

Tack igen!

/Rune Winter
2012-05-24


Webbansvarigs kommentarer:

- SM Erikssons Dunkan och Shinkan (2002)
- Kryssen (2007) då QRT berättade om sina medier (+ QRT:s röst)

 

 


Vill du kommentera denna artikel? Klicka här:: här: