Teknikresan 2006     21-23 september

Vi besökte Robotmuseet i Arboga, Rundradiomuseet i Motala, Radiomuseet i Jönköping, Aeroseum i Säve (Göteborg), Maritiman i Göteborgs hamn och KA4-museum på Käringberget i Göteborg.

2006-09-29


Björn Sölving


Del 4 av 5: Här fortsätter rapporten från Teknikresan 2006 med besök på Maritiman i Göteborgs hamn. 

Vill du läsa:
- rapporten från början (Robotmuseet i Arboga), klicka här.
- tidigare avsnitt Radiomuseet Motala resp. Jönköping, klicka här.
- tidigare avsnitt om Aeroseum i Säve, klicka här.

Maritiman

Besöket på Maritiman hade planerats av Erik Åhman, som tyvärr inte kunde vara med på teknikresan. Han känner vår guide Mikael Ekeblad som visade oss runt på de olika fartygen. Mikael visade oss stridsledningscentralerna, där de flesta hade utrustningar från "våra" företag.
   

Guiden berättade om Patrullbåten Hugin. (Mikael Ekeblad berättade 2014-01-20 att bilden föreställer minutläggaren (Mulan) HMS Kalmarsund. Patrullbåten HMS Hugin låg vid bildens tagande bredvid!)


Här vår konkurrent Philips eldledningssystem ombord på Hugin. Leif Jonsson fotograferar. Det var trångt runt PPI:et!

Vi besökte även monitoren Sölve som byggdes redan 1875 och utrangerades 1920, då hon byggdes om till oljepråm. Benämningen monitor är hämtad från John Ericssons Monitor, byggd 1862. Sölve hade tidigare en stor fastmonterad kanon. Man siktade genom att svänga båten.

 
  Sen var det dags att gå ner i ubåten Nordkaparen, byggd 1962. Kunde gå ner till ett djup av 175 meter.

 Här var det trångt!

Leif  Mårtensson klättrar ner på den lodräta stegen.
 

 
  Rolf Karsvall hade nog aldrig sett tidigare sett så många kranar och ventiler på ett så litet utrymme

 
  En radarobservatör fanns också i ubåten, men vad gör han med den stora räknestickan?
  Här sov manskapet. Bakom stegen skymtar torpederna som satt i en stor revolver. Janne P som gjort lumpen till sjöss (i en något större båt) förklarar för Ingvar Andersson.


Så var det dags att besöka den största båten på Maritiman: Jagaren Småland
. Jagaren Småland är det största musealt bevarade örlogsfartyget i Skandinavien. Hon byggdes vid Eriksbergs Mekaniska Verkstad i Göteborg 1952, överlämnades till marinen 1956 och togs ur tjänst 1979. Längd: 121 m, bredd 12.6 m maskinstyrka 58000 hk.

Här fanns det 4 mässavdelningar alla med sina egna kök! Ingen blandning av personal här inte.


 
  Jagaren Småland hade kraftig bestyckning. Här den förliga dubbelpipiga kanonen från Bofors. Denna kanon kunde avfyra 42 skott /eldrör/minut.

 
  Nere i stridsledningscentralen fanns "vår" utrustning.
Här PPI till EPLO-systemet. Det var normalt skyddat av plexiglasrutor, men vår guide lät oss gå innanför och fotografera.
  Här sov manskapet. Janne Persson hade gjort lumpen på systerbåten, jagaren Halland. Janne  visar nostalgiskt var hans sovplats var och var han hade sina grejer.

Janne har skrivit lite om sina minnen på Halland och de kommer snart på denna webb.
 
  Så var besöket över. Det var mycket klättrande i lejdare och trappor. Vi tog en välförtjänt fika ovanpå Maritimans entré och samtidigt passade vi på att skicka ett vykort till Erik Åhman som fixat detta så bra, men inte kunde vara med.

Sen var det dags att åka till hotellet. På kvällen skulle dom som ville åka till Liseberg för middag och kanske 5-kamp.

Alla ville åka till Liseberg, vi hittade en spårvagn just bakom hotellet och åkte iväg, men på varje hållplats steg det på unga flickor. Vi anade det värsta och utanför Liseberg var det svart med folk. Alla skulle in och höra på Håkan Hellström, troligen en oerhört populär popsångare. Vi vände! Så småningom hittade vi en trevlig restaurant på en tvärgata till Kungsportsavenyn. Där blev det mat och nostalgiprat.

Nästa morgon skulle vi till KA4-museum.

KA4-Museum

Vill du läsa om vårt besök på KA4-Museum,
så måste du klicka här.

2006-09-28
/Björn Sölving

Länk till Maritiman