Teknikresan 2006     21-23 september

Vi besökte Robotmuseet i Arboga, Rundradiomuseet i Motala, Radiomuseet i Jönköping, Aeroseum i Säve (Göteborg), Maritiman i Göteborgs hamn och KA4-museum på Käringberget i Göteborg.

2006-09-29


Björn Sölving


Del 5 av 5: Här fortsätter rapporten från Teknikresan 2006 med besök på KA4-museum på Käringberget i Göteborg. 

Vill du läsa:
- rapporten från början (Robotmuseet i Arboga), klicka här.
- tidigare avsnitt Radiomuseet Motala resp. Jönköping, klicka här.
- tidigare avsnitt om Aeroseum i Säve, klicka här.
- tidigare avsnitt om Maritiman i Göteborgs hamn, klicka här.

KA4-museum på Käringberget i Göteborg
Även detta besök hade planerats av Erik Åhman. Han har tidigare samarbetat med Fred Backlund och Sven-Göran Palm som var våra guider på KA4-Museum.

Dom berättade om KA4 och utvecklingen av stridsledningssystemet STRIKA (Stridsledning för Kustartilleriet)

Fred Backlund till vänster och Sven-Göran Palm till höger

KA4-museum är en liten oansenlig byggnad inne på området för Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4. Men oj vad mycket prylar det fanns där! Radioapparater, mätinstrument, radarstationer, luftvärnspjäser, centralinstrument, minor, eldrör, PPI:er, telefoner för att nämna en liten del. Och så en fungerande STRIKA-presentation med kartbild och mål.
Man hade jobbat en hel del för att få bild på det stora PPI:et. Det var mycket data att läsa in från den (numera) långsamma bandläsaren.

För länge sen hade man övervägt att  använda winchesterdiskar (nuvarande hårddiskar) med på den tiden var dom för dyra och gav säkerhetsproblem.

STRIKA-systemet har funnits på många olika ledningscentraler i land längs våra kuster. STRIKA-systemet togs fram på "våra" företag.
Här en raritet för oss som jobbat på SRT/Stansaab. Det blå PPI:et, som enligt SM Eriksson spelat en stor roll i utvecklingen av PPI på SRT/Stansaab.

Det kallades det blå PPI:et därför att efterlysningen (målekona) var blå.
Gunnar Blomquist provar en av de större luftvärnspjäserna.

Här en eldledningsradar som styr luftvärnspjäser.

Just denna radar (i lite annan form) fanns även i luftvärnet. Det var min första radarstation (PE45) som  jag utbildades på i lumpen som radartekniker på LV6 i Göteborg 1959. Nostalgi, nostalgi...

Vi hade svårt att slita oss från alla prylarna på museet, men nu väntade Oscar II:s fort.

Oskar II:s fort

Fortet var ett "kollosalfort" nedsprängt i berget med en bred utsprängd grav runt om. På toppen fanns det pjäser i torn. Vi gick runt fortet i det vackra värdet och blev mycket imponerade av dess storlek. Fortet ligger med underbar utsikt över hela Göteborgs inlopp.



Oskar II:s fort byggdes 1899-1907. I berganläggningen finns förråds-, eldlednings- och manskapsutrymmen. Starka strålkastare användes för att hitta fiendefartyg nattetid. Redan andra världskriget ansågs fortet omodernt och tömdes på sin utrustning.

Sjöbevakningsscentralen

Efter fortet väntade Sjöbevakningscentralen, därifrån övervakades all sjötrafik i området mellan Göteborg och Danmark. Vi fick en lång genomgång av organisation, uppgifter och hur man identifierar fartyg. Alla "PPI-bilder" visades på stora PC-skärmar, där fartygen angavs med sina kännetecken. Centralen är bemannat dygnet runt och har kontinuerlig nödpassning på den internationella nödfrekvensen.

Men tyvärr var det fotoförbud därinne! Det som gjorde starkast intryck på mig var att alla använde PC med Windows XP och stora skärmar. Men så kanske alla övervakningscentraler ser ut idag? 

Slutkläm

Teknikresan gick precis som planerat. Tack vare alla kunniga och medryckande guider blev det en extra krydda på resan.

Jan Persson tyckte detta om teknikresan:

TACK Björn för en trevlig teknikresa!

Det var verkligen en upplevelse att vara med på teknikresan den 21 - 23 september. Aeroseum blev en riktigt trevlig bekantskap och vilken guide vi fick. En verkligt "god gubbe". Den stora upplevelsen för min del blev besöket på jagaren Småland. Ett systerfartyg till Halland som jag, enligt en titt i min inskrivningsbok, mönstrade på den 12/10 1956. Nästan på dagen för 50 år sedan. Att åter uppleva televerkstaden, byssan och min gamla mäss kändes som i går. Även övriga platser kände jag igen men mycket av utrustningen som vi såg var modernare än den som användes för 50 år sedan.
 
Totalt sett var resan en höjdpunkt och vi var ett gäng som alla verkade njuta av det vi såg och upplevde. Fredagskvällen bjöd på en god middag och mycket nostalgiskt prat om svunna händelser och personer. Räkna med mig om det blir fler sådana här tillställningar.

Stort tack till Björn och alla medresenärer från Janne P.
Gruppfoto

Från vänster: Jangunnar Rönnlund, Ingvar Andersson, Gunnar Blomquist, Lars-Gunnar Asklund, Leif Mårtensson, Bo Lindestam, Rolf Karsvall, Jan Persson, Björn Sölving, Leif Jonsson och Göte Wiklund.
2006-09-28
/Björn Sölving

Läs om KA4-Museum (traditionsrum)
Läs om Sjöräddningscentralen

Läs om Oscar II:s fort