IT-gryning: Boken har kommit ut!

Intressant bok med en hel del historia från SRT, Stansaab och Datasaab. 

2007-03-10


Björn Sölving


IT-gryning
 


Tord Jöran Hallberg

 

Författare till boken är Tord Jöran Hallberg, senast känd som en av de sakkunniga vid starten av IT-ceum i Linköping. Man skulle kunna tro att boken till stor del skulle handla om IT-gryning i Linköping. Men så är inte alls fallet! Tord Jöran har letat upp stora delar av det tidiga datasverige, även doldisar som Televerket och LM Ericsson.

Boken behandlar främst datahistorien från 1840- till 1960-talet.

Festlig grej: Vi har alla fått lära oss att Babbage var först med nåt räkneliknande ("mekanisk dator"), men han fick den aldrig att funka. Det var istället svensken Scheutz som gjorde nåt som gick att använda. Tord Jöran punkterar även myten att Ada Lovelace var den första programmeraren. Hon som fått ge namn åt ett programspråk.

Han beskriver ingående de olika turerna kring den första trevande starten till det som senare skulle bli svensk datorindustri.

Icke utan stolthet läser jag den ingående beskrivningen av tex Gunnar Wedell, Putte och Audrey Hepburn, (konstigt?, läs boken!). Och Stril 60, DS9000, SRT, SM Eriksson, Flugan, Censor 120 och 220. Många av oss var ju med när det begav sig!

Äntligen en bok i Sverige som även tar upp "våra" verksamheter (dvs. SRT, Stansaab, Datasaab). Vi var i gott sällskap, Tord Jöran har letat upp många företag som mer eller mindre lyckosamt höll på med datorer på 60-talet.

Boken är på 400 sidor och innehåller person- och sakregister och mängder med intressanta fotnötter (enl. Tord Jöran för "gnällspikar" som vill kolla var han fått felen ifrån...)

Boken är ett måste för alla som var med på den tiden! Köp den! Låna den! (I slutet på denna artikel finns länkar om du vill handla bums!)

Pinnhjulssnurran

En hel del sidor ägnas åt Odhners pinnhjulssnurra och alla turer kring den. Den tillverkades i 2,2 miljoner exemplar, och jag kommer ihåg att den fanns på nästan alla kontor när jag växte upp. Intressant är också att Tord Jöran försöker förklara hur den räknade. Pinnhjulssnurran skulle komma att bilda grunden för Facit.

  Svart Odhner

Hålkortsepoken och IBM

Självfallet har IBM (och det som fanns före IBM) haft en avgörande betydelse för datorutvecklingen i Sverige. Här beskrivs utvecklingen från tabulatorer till IBM 650, IBM 1401, IBM 7070, IBM 360....
Men jag tycker att Tord Jöran inte riktigt fått fram den kolossala dominans som IBM hade i Sverige. Den är svår att föreställa sig idag.

Bark (relädatorn)

Det finns mycket information om Bark, som byggdes av enbart reläer. Av texten förstår man att Bark var en återvändsgränd i den svenska datorutvecklingen, till stor del baserad på den gedigna kunskap man hade av reläer i telefonväxlar.

Besk (rördatorn)

Besk är ju favoritämnet i alla artiklar/böcker som handlar om tidiga datorer. Här finns mycket om spelet bakom Besks tillkomst och hur Besk gav upphov till snarlika datorer i Norden.

Alwac-Wegematic

Alwac (Wenner-Grens datorlinje) beskrivs ingående. Tidigare hade jag trott att Alwac var en parentes i datasverige, men här berättar Tord Jöran att det var en rätt stor industri med många installerade datorsystem. (Han gör en rätt lustig jämförelse mellan Axel Wenner-Gren och Ingvar Kamprad, läs själv i boken!)

SRT-Stansaab-Datasaab

En ovanligt heltäckande genomgång! Här saknas varken Flugans första flygprov, SRT:s "rymdsatellitdator", Alfaskop-succén, STRIL, lufttrafikledning, Rysslandsprojektet, Thoraxklinikens system för intensivvård eller Censor-utvecklingen. SM Eriksson, Gunnar Wedell och Sture Jansson förekommer i såväl text som bild. Ännu fler alfa-veteraner finns nämnda i text och fotnötter. 

Slutkläm

Alla som vill veta lite om starten av datorsverige, eller som var med, rekommenderas att läsas denna bok. Men gör som jag, läs något kapitel varje dag, så varar boken längre. 400 sidor går annars för fort när man läser nåt så intressant.

Kul att få läsa om att SRT en gång triggade Tord Jöran att gå den digitala vägen. Via den digitala överföringen mellan radarstation i luftvärnet till luftvärnskanoner (Tord Jöran gjorde lumpen som radartekniker i Luftvärnet) fick han smak för det digitala. Annars hade det nog inte blivit denna bok skriver han...

Saknar jag något? Ja det står mycket litet om analoga datorer som på 50-60 talet var en konkurrent till den digitala tekniken. Men dom analoga datorerna hade ju ingen framtid.

Har jag hittat nåt fel? Ja ett litet, och där var jag nog själv medskyldig.
På sid. 302 står: "Systemet kallades B-stativet och hade ett fast uppkopplat program". Det borde nog har varit: "Systemet kallades Baby-Los (föregångare till Stril 60). Beräkningarna skedde digitalt i en enhet kallad B-stativet som hade ett fast uppkopplat (lött) program".

Tack Tord Jöran! Bra gjort!

/Björn Sölving


Några länkar:
- Här kan du beställa boken. (
285 kr plus frakt 44 kr)
- Veteranklubbens första IT-ceum-möte med Tord Jöran
- Veteranklubbens andra IT-ceum-möte med Tord Jöran